Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa ogórkowa na rosole z ziemniakami

Zupa ogórkowa na rosole z ziemniakami

Opis wykonania

45 min
Łatwe
dla 4 osób

Smaczny sposób na wykorzystanie rosołu.

Zostało Ci trochę domowego rosołu, ale masz ochotę na inne danie? Nic trudnego – warto wykorzystać rosół jako bazę pod bardziej treściwą zupę.



Opis przygotowania:



  1. W garnku podgrzej rosół.

  2. Ogórki zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach. Ziemniaki i włoszczyznę pokrój w kostkę.

  3. Do rosołu dodaj przygotowane warzywa, ziele angielskie i zioła.

  4. Gotuj około 25 minut aż warzywa będą miękkie.

  5. Po podaniu możesz ozdobić zupę posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

TIP DIETETYCZNY



  • Dlaczego warto wykorzystywać kiszonki w codziennym menu? Przede wszystkim dlatego, że są one ważnym źródłem bakterii dobroczynnych dla układu pokarmowego (probiotyków). Temat tzw. mikrobioty jelitowej jest obecnie często podejmowany w dietetyce. Choć w tym temacie pozostało jeszcze wiele do odkrycia, to wiadomo już, że wspomaganie układu pokarmowego probiotykami korzystnie wpływa nie tylko na jego pracę, ale pośrednio przyczynia się także do utrzymania dobrej kondycji całego organizmu.

  • Jednak uwaga – najlepiej korzystać z kiszonek przygotowywanych w domu. produkcja tych dostępnych w marketach często jest przyśpieszana, co sprawia, że tracą wysoką jakość i prozdrowotne właściwości.

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz dla mięsożerców

Antrykot to?