Zupa ogórkowa z ziemniakami na rosole
4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Smaczny sposób na wykorzystanie rosołu.
Składniki
3-4 szklanki domowego bulionu z mięsa i warzyw
3-4 ziemniaki
3 kiszone ogórki
1 marchew
1 pietruszka
1/2 selera naciowego
2 ziarna ziela angielskiego
Szczypta kminku i majeranku
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
118.8 kcal
Tłuszcz
2.8 g
Węglowodany
20.7 g
Błonnik
4.7 g
Białko
4.3 g
Sól
0.9 g
Zupa ogórkowa na rosole z ziemniakami
Zupa ogórkowa na rosole z ziemniakami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zostało Ci trochę domowego rosołu, ale masz ochotę na inne danie? Nic trudnego – warto wykorzystać rosół jako bazę pod bardziej treściwą zupę.
Opis przygotowania:
- W garnku podgrzej rosół.
- Ogórki zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach. Ziemniaki i włoszczyznę pokrój w kostkę.
- Do rosołu dodaj przygotowane warzywa, ziele angielskie i zioła.
- Gotuj około 25 minut aż warzywa będą miękkie.
- Po podaniu możesz ozdobić zupę posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
TIP DIETETYCZNY
- Dlaczego warto wykorzystywać kiszonki w codziennym menu? Przede wszystkim dlatego, że są one ważnym źródłem bakterii dobroczynnych dla układu pokarmowego (probiotyków). Temat tzw. mikrobioty jelitowej jest obecnie często podejmowany w dietetyce. Choć w tym temacie pozostało jeszcze wiele do odkrycia, to wiadomo już, że wspomaganie układu pokarmowego probiotykami korzystnie wpływa nie tylko na jego pracę, ale pośrednio przyczynia się także do utrzymania dobrej kondycji całego organizmu.
- Jednak uwaga – najlepiej korzystać z kiszonek przygotowywanych w domu. produkcja tych dostępnych w marketach często jest przyśpieszana, co sprawia, że tracą wysoką jakość i prozdrowotne właściwości.
Komentarze