Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Zupa ogórkowa z ziemniakami na rosole

Zupa ogórkowa na rosole z ziemniakami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Smaczny sposób na wykorzystanie rosołu.

Składniki

3-4 szklanki domowego bulionu z mięsa i warzyw
3-4 ziemniaki
3 kiszone ogórki
1 marchew
1 pietruszka
1/2 selera naciowego
2 ziarna ziela angielskiego
Szczypta kminku i majeranku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
118.8 kcal
Tłuszcz
2.8 g
Węglowodany
20.7 g
Błonnik
4.7 g
Białko
4.3 g
Sól
0.9 g

Opis wykonania

Zostało Ci trochę domowego rosołu, ale masz ochotę na inne danie? Nic trudnego – warto wykorzystać rosół jako bazę pod bardziej treściwą zupę.

Opis przygotowania:

  1. W garnku podgrzej rosół.
  2. Ogórki zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach. Ziemniaki i włoszczyznę pokrój w kostkę.
  3. Do rosołu dodaj przygotowane warzywa, ziele angielskie i zioła.
  4. Gotuj około 25 minut aż warzywa będą miękkie.
  5. Po podaniu możesz ozdobić zupę posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

TIP DIETETYCZNY

  • Dlaczego warto wykorzystywać kiszonki w codziennym menu? Przede wszystkim dlatego, że są one ważnym źródłem bakterii dobroczynnych dla układu pokarmowego (probiotyków). Temat tzw. mikrobioty jelitowej jest obecnie często podejmowany w dietetyce. Choć w tym temacie pozostało jeszcze wiele do odkrycia, to wiadomo już, że wspomaganie układu pokarmowego probiotykami korzystnie wpływa nie tylko na jego pracę, ale pośrednio przyczynia się także do utrzymania dobrej kondycji całego organizmu.
  • Jednak uwaga – najlepiej korzystać z kiszonek przygotowywanych w domu. produkcja tych dostępnych w marketach często jest przyśpieszana, co sprawia, że tracą wysoką jakość i prozdrowotne właściwości.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Jedną z moich ulubionych zup!
Monka
Wyśmienity obiadek w mojej wersji na wywarze z wieprzowiny
Radosław
Polski klasyk, uwielbiam :)