Zupa ze świeżych ogórków
4 porcje
30 min
Łatwe
Nietypowa ogórkowa - przygotowana ze świeżych ogórków. Przygotowana na esencjonalnym warzywnym wywarze, zabielona śmietaną ze sporą ilością koperku.
Składniki
2 l wywar warzywny
6 szt. ogórki gruntowe
0,5 łyżeczka masło
0,5 szt. marchew
1 szt. pęczek kopru
1 garść sól, pieprz
4-5 łyżka śmietana 30%
1-2 łyżka oliwa
Zupa ze świeżych ogórków
Zupa ze świeżych ogórków
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wyszorowane ogórki pokroić w kostkę (gdy są duże) lub w półplasterki, obraną i umytą marchew pokroić w kostkę. Zagotować bulion warzywny. W osobnym naczyniu podsmażyć na maśle ogórki i marchewkę, często mieszając. W tym czasie posiekać koperek. Dodać go do podsmażonych ogórków i marchewki, doprawić solą i pieprzem, zamieszać. Dodać do wywaru. Pogotować około 10 minut, po tym czasie dodać śmietankę. Doprawić wedle uznania. Przed podaniem skropić kilkoma kroplami oliwy lub/i sokiem z cytryny.
Komentarze