Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa ogórkowa na ostro

Opis wykonania

Kwaśna i orzeźwiająca zupa w nowej odsłonie.

Ostra papryka jest świetnym dodatkiem do ogórków kiszonych. Nadaje ona zupie nowego charakteru.

Opis przygotowania:

  1. Z warzyw, w tym z jednej cebuli, przygotuj bulion.
  2. Ogórki zetrzyj na tarce o małym oczku. Z papryczki usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój ją w drobne paseczki. Cebulę drobno posiekaj.
  3. Wodę z ogórków rozcieńcz ugotowanym bulionem w stosunku 1:1.
  4. Cebulę podsmaż na oliwie razem z papryczką. Gdy cebula zrobi się szklista, dodaj do garnka wodę ogórkową z bulionem oraz ogórki. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 5-10 minut.
  5. Następnie dodaj do zupy makaron i gotuj aż będzie al dente.
  6. Zupę podawaj z grzankami lub łyżką śmietany.

TIP

  • Makaron możesz zamienić na ryż lub lane ciasto.
  • Aby zupa była bardziej ostra, ale bez uczucia pieczenia, dodaj pół łyżeczki kuminu.