Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa ogórkowa na ostro

Zupa ogórkowa na ostro

Opis wykonania

45 min
Łatwe
dla 4 osób

Kwaśna i orzeźwiająca zupa w nowej odsłonie.

Ostra papryka jest świetnym dodatkiem do ogórków kiszonych. Nadaje ona zupie nowego charakteru.



Opis przygotowania:



  1. Z warzyw, w tym z jednej cebuli, przygotuj bulion.

  2. Ogórki zetrzyj na tarce o małym oczku. Z papryczki usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój ją w drobne paseczki. Cebulę drobno posiekaj.

  3. Wodę z ogórków rozcieńcz ugotowanym bulionem w stosunku 1:1.

  4. Cebulę podsmaż na oliwie razem z papryczką. Gdy cebula zrobi się szklista, dodaj do garnka wodę ogórkową z bulionem oraz ogórki. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 5-10 minut.

  5. Następnie dodaj do zupy makaron i gotuj aż będzie al dente.

  6. Zupę podawaj z grzankami lub łyżką śmietany.

TIP



  • Makaron możesz zamienić na ryż lub lane ciasto.

  • Aby zupa była bardziej ostra, ale bez uczucia pieczenia, dodaj pół łyżeczki kuminu.

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Co wiesz o savoir-vivre?

1. Jak elegancko jeść pieczywo?

 1. Jak elegancko jeść pieczywo?