Kwaśna i orzeźwiająca zupa w nowej odsłonie.
Ostra papryka jest świetnym dodatkiem do ogórków kiszonych. Nadaje ona zupie nowego charakteru.
Opis przygotowania:
- Z warzyw, w tym z jednej cebuli, przygotuj bulion.
- Ogórki zetrzyj na tarce o małym oczku. Z papryczki usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój ją w drobne paseczki. Cebulę drobno posiekaj.
- Wodę z ogórków rozcieńcz ugotowanym bulionem w stosunku 1:1.
- Cebulę podsmaż na oliwie razem z papryczką. Gdy cebula zrobi się szklista, dodaj do garnka wodę ogórkową z bulionem oraz ogórki. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 5-10 minut.
- Następnie dodaj do zupy makaron i gotuj aż będzie al dente.
- Zupę podawaj z grzankami lub łyżką śmietany.
TIP
- Makaron możesz zamienić na ryż lub lane ciasto.
- Aby zupa była bardziej ostra, ale bez uczucia pieczenia, dodaj pół łyżeczki kuminu.