Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kwaśna i orzeźwiająca zupa w nowej odsłonie.

Składniki

1 litrowy słoik ogórków kiszonych
1 papryczka chili
2 cebule
1 marchew
1 pietruszka
1 łodyga selera naciowego,
¼ korzenia selera
4 łyżki drobnego makaronu np. ryżowego
1 i 1/2 łyżki oliwy
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Ostra papryka jest świetnym dodatkiem do ogórków kiszonych. Nadaje ona zupie nowego charakteru.

Opis przygotowania:

  1. Z warzyw, w tym z jednej cebuli, przygotuj bulion.
  2. Ogórki zetrzyj na tarce o małym oczku. Z papryczki usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój ją w drobne paseczki. Cebulę drobno posiekaj.
  3. Wodę z ogórków rozcieńcz ugotowanym bulionem w stosunku 1:1.
  4. Cebulę podsmaż na oliwie razem z papryczką. Gdy cebula zrobi się szklista, dodaj do garnka wodę ogórkową z bulionem oraz ogórki. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 5-10 minut.
  5. Następnie dodaj do zupy makaron i gotuj aż będzie al dente.
  6. Zupę podawaj z grzankami lub łyżką śmietany.

TIP

  • Makaron możesz zamienić na ryż lub lane ciasto.
  • Aby zupa była bardziej ostra, ale bez uczucia pieczenia, dodaj pół łyżeczki kuminu.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych