Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak rozmrozić lodówkę i zamrażarkę? Czy trzeba?

Jak rozmrozić lodówkę i zamrażarkę? Czy trzeba?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Rozmrażanie lodówki i zamrażarki jest konieczną czynnością konserwującą te urządzenia. Wpływa to także na poziom czystości, w której przechowywana jest żywność. W dzisiejszych czasach sprzęt typu No Frost zyskuje na popularności. W czym jest lepszy od zwykłych urządzeń? Jak szybko rozmrozić zamrażarkę i lodówkę? Na co zwrócić szczególną uwagę? Na te pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym tekście.

Rozmrażanie lodówki i zamrażarki – czemu należy je robić?

Skute lodem drzwiczki, zalegająca woda na półkach czy nieprzyjemny zapach to sygnał, że należy wyczyścić lodówkę. Zarówno przy oddzielnych urządzeniach, jak i przy chłodziarko-zamrażarce bardzo ważna jest konserwacja. Regularna pielęgnacja sprawi, że sprzęt będzie niezawodny przez dłuższy czas.

Odmrażanie to nie tylko wyłączenie z prądu i czekanie aż woda skapnie do pojemnika. To szereg ważnych czynności, które mają na celu dezynfekcję wnętrza lodówki i zamrażarki. Należy zwrócić szczególną uwagę na trudnodostępne zakamarki, na przykład przy uszczelkach i na tylnych ściankach. Właśnie w takich miejscach łatwo gromadzą się zanieczyszczenia, czego efektem jest nieprzyjemny zapach.

Po co rozmrażać lodówkę? Pamiętaj, że to nie tylko dbanie o sprzęt AGD. Jest to przede wszystkim zapewnienie higienicznych warunków do przechowywania żywności. Dzięki temu jedzenie będzie dłużej świeże i artykuły spożywcze nie będą chłonąć nieprzyjemnego zapachu.

Dowiedz się, jak skutecznie pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki.

Oszronione urządzenia zużywają zdecydowanie więcej energii elektrycznej. Dlatego regularne rozmrażanie lodówki i zamrażarki pozytywnie wpłynie na zawartość portfela. Warto zauważyć, że ta czynność to także doskonała okazja do uporządkowania produktów na półkach i w szufladach.

Jak często rozmrażać lodówkę?

Pamiętaj, że taki proces konserwacyjny jest potrzebny, nawet jeśli nie widzisz zbierającego się szronu czy lodu w swoich urządzeniach AGD. Warto zajrzeć do instrukcji lub na strony internetowe producentów, aby dowiedzieć się, jak często rozmrażać lodówkę i zamrażarkę. Okazuje się, że dwa razy do roku to absolutne minimum. Najlepiej robić to co 2-3 miesiące. Gdy ta czynność stanie się dla Ciebie nawykiem, łatwiej będzie ją zaplanować.

Rozmrażanie nie powinno być spontaniczną decyzją w sobotnie popołudnie. Należy się do tego odpowiednio przygotować. Przede wszystkim trzeba zużyć otwarte produkty spożywcze oraz artykuły, które mogą się zepsuć w ciągu kilku godzin bez chłodzenia. Zatem stworzenie jadłospisu na kilka dni oraz ograniczenie zakupów to najlepszy pomysł. Pozwoli to ograniczyć straty i efektywnie przeprowadzić odmrażanie lodówki.

Zobacz chłodziarki i zamrażarki firmy Bosh.

Odmrażanie lodówki krok po kroku

Aby cały proces przebiegł sprawnie, należy zapoznać się z zaleceniami, jak rozmrozić lodówkę i zamrażarkę. Oto podstawowe punkty, o których musisz pamiętać.

  1. Wyjmij produkty spożywcze i zabezpiecz je na kilka godzin. Pamiętaj, aby rzeczy z zamrażarki umieścić w pojemnikach, w których będzie mogła gromadzić się woda. Jeżeli posiadasz w domu dwie zamrażarki lub lodówki, nie czyść ich w tym samym czasie. Przełóż żywność do jednej, a drugą poddaj konserwacji.
  2. Odłącz zasilanie i pozostaw drzwi otwarte.
  3. Podstaw pojemnik lub miskę, do której będzie ściekać woda.
  4. Zabezpiecz podłogę ścierką lub ręcznikiem.
  5. Wyjmij półki, szuflady i inne elementy z urządzenia chłodzącego. Umyj je wodą z płynem do mycia naczyń, użyj octu do dezynfekcji, a następnie dokładnie wysusz. Zapoznaj się z zaleceniami producenta, ponieważ wyposażenie najnowszych sprzętów AGD tworzone jest z materiałów, które nadają się do mycia w zmywarce. Może to znacznie ułatwić sprzątanie. Jednak niezależnie od sposobu czyszczenia, pamiętaj o dokładnym osuszeniu wszystkich elementów.
  6. Gdy lód się roztopi, umyj porządnie wnętrze lodówki i zamrażarki. Nie omijaj zakamarków, ponieważ tam mogą gromadzić się płyny lub okruszki. Pozbądź się resztek jedzenia i zalegającej wody. Pamiętaj o częstym płukaniu ściereczki lub gąbki, aby nie rozmazywać zanieczyszczeń. Wnętrze również możesz zdezynfekować octem. Dokładnie osusz całą powierzchnię.
  7. Włóż z powrotem półki, szuflady i pozostałe elementy.
  8. Włącz zasilanie i zamknij drzwiczki.

Nie musisz wiedzieć, jak długo chłodzi się lodówka po rozmrożeniu. Już po kilku minutach możesz zacząć układać produkty na swoich miejscach. Aby czystość pozostała na dłużej, odpowiednio przechowuj jedzenie. Na przykład nie kładź zaczętych warzyw bezpośrednio na półce. Połóż je na talerzyku lub włóż do pojemnika na artykuły spożywcze. Takie porządkowanie nie wymaga żadnego wysiłku, a jest łatwym sposobem na zachowanie czystości. To także świetna okazja do sprawdzenia dat ważności na opakowaniach produktów!

Sprawdź, czym i jak należy myć lodówkę.

Jak szybko rozmrozić lodówkę?

Ile trwa rozmrażanie zamrażarki? Na pewno należy zarezerwować kilka godzin na cały proces. Jednak gdy już usuniesz produkty z urządzenia i umyjesz wyjęte elementy, musisz poczekać, aż zalegający lód się roztopi. Lepiej być w pobliżu na wypadek niepożądanych wycieków spływającej wody na podłogę. Ale nie trzeba stać i się przyglądać. W tym czasie możesz zająć się innymi rzeczami. Gdy rozmrażanie lodówki i zamrażarki wejdzie Ci w nawyk, łatwiej zorganizujesz dzień domowych porządków.

Przy regularnym utrzymywaniu czystości łatwo zorientujesz się, co należy zrobić i na co zwrócić szczególną uwagę. Jednak pamiętaj, że sztuczne przyspieszanie całego procesu może tylko zaszkodzić! Oto często popełniane błędy, których musisz się wystrzegać!

rozmrażanie lodówki
  • Nie używaj noża lub innych przedmiotów. Po pierwsze, możesz uszkodzić ostrzem wnętrze urządzenia. Po drugie, siłowe pozbywanie się lodu może oderwać delikatne elementy, takie jak grzałki lub inne przewody.
  • Nie używaj suszarki do włosów. Nawiew jest bardzo gorący, co może uszkodzić metalowe i plastikowe elementy czy gumowe uszczelki.
  • Nie polewaj oblodzonych powierzchni gorącą wodą. Po pierwsze, połączenie skrajnych temperatur nie wpłynie korzystnie na urządzenie. Po drugie, możesz zalać przewody elektryczne.

Głównym zaleceniem w całym procesie jest cierpliwość. W tym przypadku pośpiech jest złym doradcą. Jak szybko rozmrozić zamrażarkę? Najbezpieczniejszym sposobem na sprawne pozbycie się zalegającego lodu jest para wodna. Wstaw garnek z gorącą wodą do opróżnionej lodówki lub zamrażarki i zamknij drzwi. Ciepła para ułatwi odmrażanie i nie uszkodzi Twoich urządzeń AGD. Możesz kilka razy wymieniać wodę, aby podtrzymywać parowanie.

Rozmrażanie lodówki No Frost

Sprzęt z systemem No Frost to zamrażarka lub lodówka, której nie trzeba rozmrażać. Tak w skrócie można to ująć. Obecnie wszystkie najnowsze modele posiadają tę funkcję. Ma ona za zadanie kontrolować temperaturę i stopień wilgotności w chłodziarce. Zapobiega osadzaniu się szronu i lodu na ścianach urządzenia dzięki dokładnej wentylacji. Wilgotne powietrze jest kierowane do wbudowanego skraplacza, co pozwala znacznie dłużej przechowywać żywność. Nic więc dziwnego, że sprzęty z taką funkcją są bardzo popularne.

Jeżeli zastanawiasz się, jak rozmrozić lodówkę No Frost, to odpowiedź jest jedna: nie musisz tego robić! W przypadku takiego nowoczesnego sprzętu cały proces konserwacyjny wystarczy przeprowadzić raz na rok, a nawet rzadziej. Opróżnienie chłodziarki i odłączenie zasilania pozwoli Ci przeprowadzić czynności pielęgnacyjne. Zapewnią one higieniczne warunki dla artykułów spożywczych. Pamiętaj, że regularne czyszczenie wnętrza sprzętów AGD jest konieczne. Zapobiega nieprzyjemnym zapachom i pomaga zachować świeżość produktów na dłużej.