Sprzęty AGD do domowej spiżarni marzeń

Sprzęty AGD do domowej spiżarni marzeń

Spiżarnie zniknęły z naszych domów na kilka dekad. Dzisiaj powracają do łask dzięki modzie na slow life, slow food i zero waste. Dlaczego warto znaleźć miejsce na spiżarnię we własnym domu i jakie sprzęty AGD przydadzą się w tym pomieszczeniu?

Po co mi spiżarnia?

Coraz większą uwagę przykładamy do tego, co jemy, a przetworzone produkty zastępujemy domowymi wyrobami. Dzięki nowoczesnym sprzętom AGD mamy więcej czasu na robienie własnych przetworów, wędlin czy soków, a postępujący kryzys ekologiczny skłania nas do mądrego gospodarowania jedzeniem. To wszystko sprawia, że w naszych domach znów pojawiła się potrzeba przechowywania zapasów.

Spiżarnia, czyli osobne pomieszczenie lub wydzielona strefa do magazynowania żywności, jest w tym przypadku niezastąpiona. Jako miejsce ciemne i chłodne zapewnia optymalne warunki do przechowywania produktów. Dzięki temu żywność nie psuje się i nie marnuje. Dobrze zorganizowana spiżarnia mieści wiele zapasów, co pozwala ograniczyć częste wizyty w sklepie i lepiej planować posiłki. Rzadsze, ale przemyślane zakupy przekładają się natomiast na zdrowszą dietę, realne oszczędności i więcej czasu wolnego.

Własna spiżarnia to szereg korzyści. Jeśli chcesz wiedzieć, jakie sprzęty AGD przydadzą się w tym pomieszczeniu, zapraszamy do dalszej lektury.

W artykule Spiżarnia w domu podpowiadamy natomiast, jak zorganizować i urządzić praktyczną strefę przechowywania.

Chłodziarki i zamrażarki do nowoczesnej spiżarni

zamrażalka big box

W spiżarni może stanąć zapasowa lodówka. Warto zdecydować się na takie rozwiązanie, jeśli rodzina jest liczna, a zakupione produkty nie mieszczą się w kuchennej chłodziarce. Dodatkowy sprzęt przyda się zwłaszcza w okresie świąt, przy okazji dużych imprez i rodzinnych zjazdów. Lodówka w spiżarni pomieści 20-litrowy garnek bigosu, zaopatrzenie na majówkowego grilla i zapas domowych wędlin.

Jaki sprzęt do spiżarni wybrać? W pierwszej kolejności należy zastanowić się, czy w pomieszczeniu powinna stanąć osobna zamrażarka (na przykład zamrażarka szufladowa) czy klasyczna lodówka z funkcją mrożenia. Decyzję trzeba podjąć indywidualnie, kierując się własnymi potrzebami i stanem wyposażenia kuchni. Z pewnością warto sięgnąć po AGD wolnostojące. Spiżarnia nie jest pomieszczeniem reprezentacyjnym, dlatego zrezygnuj z zakupu urządzeń pod zabudowę – ich montaż pociągnie za sobą dodatkowe, zupełnie niepotrzebne koszty.

Nie masz czasu na planowanie zakupów? W efekcie wracasz do domu z produktami, które są już w Twojej lodówce, a jedzenie ląduje w koszu? Lodówka Bosch z wbudowaną kamerą łatwo rozwiąże ten problem. Dzięki funkcji Home Connect skontrolujesz jej zawartość w dowolnej chwili i w dowolnym miejscu – wystarczy, że rzucisz okiem na ekran telefonu. Już nigdy nie zrobisz zbędnych zakupów i nie zapomnisz o żadnym składniku!

Chłodziarka do wina – dla miłośników dobrych trunków

chłodziarka na wino

Wino należy przechowywać w zacisznym, ciemnym i chłodnym miejscu. Do tego celu najlepiej nadaje się klimatyczna i przestronna piwniczka. Niestety mało kto może pozwolić sobie na tak luksusowe rozwiązanie.

Jeśli chcesz przechowywać wino w optymalnych warunkach, tak aby w pełni wydobyć jego smak i aromat, rozważ zakup profesjonalnej chłodziarki do wina. Na rynku znajdziesz mniejsze urządzenia, które przypominają lodówki turystyczne, jak również większe modele o wysokości ok. 1,5 metra. Chłodziarka może stanąć właśnie w spiżarni – z dala od domowego zgiełku, ale wciąż na wyciągnięcie ręki.

Dysponujesz dużą i stale powiększającą się kolekcją win? Chłodziarka na wino Bosch z pewnością sprosta Twoim potrzebom. Urządzenie mieści aż 197 butelek, a dzięki dwóm strefom regulacji temperatury zapewnia idealne warunki do leżakowania trunków. Przyciemniana szyba z filtrem UV chroni zawartość chłodziarki przed kontaktem z mocnym światłem, które psuje walory smakowe i zapachowe wina. Jednocześnie zapewnia dobrą przejrzystość i umożliwia dobór trunku bez konieczności otwierania drzwiczek.

Przeczytaj: Czy można leżakować wino, nie mając piwnicy?

Płyta grzewcza w spiżarni – do przygotowywania przetworów

płyta grzewcza bosch

Domowe przetwory są pyszne, zdrowe i oparte na dobrze znanych składnikach. Robimy je głównie latem, wykorzystując sezonowe owoce oraz warzywa, a zjadamy zimą, gdy wykorzystane produkty stają się trudno dostępne i drogie. Dzięki temu smak lata towarzyszy nam przez okrągły rok, a w portfelu zostaje więcej pieniędzy.

Przeczytaj: Dlaczego warto robić przetwory?

Jednocześnie robienie przetworów zajmuje sporo czasu i zawsze wiąże się z dużym rozgardiaszem. Zastawiona słoikami kuchnia zostaje chwilowo wyłączona z użytku, a to utrudnia codzienne obowiązki. Rozwiązaniem problemu może okazać się kącik do robienia przetworów zlokalizowany w spiżarni. Warto zdecydować się na takie rozwiązanie, jeśli pomieszczenie jest duże, dobrze wentylowane i ma dostęp do instalacji wodnej. W praktyce najłatwiej zaadaptować do tego celu przestronną piwnicę. 

W miejscu do robienia przetworów nie może zabraknąć elektrycznej płyty grzewczej. Urządzenie jest niezbędne na każdym etapie pracy: podczas wyparzania słoików, gotowania owoców i pasteryzacji. Robienie przetworów przebiegnie najsprawniej, jeśli użyjesz płyty indukcyjnej bez wyznaczonych pól grzewczych. Bez problemu zmieścisz na niej duży garnek na przetwory, a co za tym idzie – wyparzysz wszystkie słoiki i ugotujesz cały zapas owoców za jednym zamachem.

Całkowitą swobodę podczas gotowania zapewnia płyta indukcyjna Bosch z funkcją FlexInduction. Wystarczy dotknięcie przycisku, aby połączyć ze sobą dwie strefy gotowania i uzyskać jedną dużą powierzchnię grzewczą. Płyta umożliwia równomierne podgrzanie nawet największych naczyń: garnków o średnicy 30 cm i brytfanek o długości 40 cm.

Płyta indukcyjna pozwala przygotować przetwory w sposób szybki, wygodny, a na dodatek oszczędny. W porównaniu do płyty elektrycznej zużywa zdecydowanie mniej prądu, a to przekłada się na niższe rachunki. Przekonasz się o tym doskonale przy okazji wielogodzinnego gotowania dżemów, konfitur i powideł.

Przeczytaj: Jak gotować w dużych i niestandardowych garnkach?

Maszynka do mielenia jak robot kuchenny

maszynka do mielenia

Nowoczesne maszynki to wielofunkcyjne urządzenia, które mogą zastąpić robota kuchennego. Oprócz swojej podstawowej funkcji, jaką jest mielenie mięsa, pełnią też szereg innych ról – maszynka ProPower marki Bosch wyręczy Cię w szatkowaniu warzyw, ścieraniu ziemniaków czy wyciskaniu soków. To zasługa dołączonych do zestawu przystawek i końcówek, które pozwalają szybko dostosować pracę urządzenia do własnych potrzeb.

Maszynka do mielenia mięsa Bosch będzie nieocenioną pomocą podczas robienia przetworów. Ostrza do szatkowania warzyw pozwolą na błyskawiczne przygotowanie sałatek w zalewie, a funkcja przecierania przyspieszy produkcję aromatycznych sosów. Miłośnicy domowych wędlin docenią zalety nasadki masarskiej, która umożliwia przygotowanie przepysznych kiełbas.

Jak urządzić spiżarnię? Jak tylko masz ochotę! Domowa spiżarnia może być czymś więcej niż tylko miejscem do przechowywania mąki, cukru i słoików z dżemem. Z pomocą odpowiednich sprzętów AGD urządzisz w niej klimatyczny kącik z winami lub wygodną strefę do robienia przetworów.