Spiżarnia w domu
Spiżarnia w domu to bardzo komfortowe rozwiązanie. Często planując, jak ma wyglądać nasz wymarzony dom, nie bierzemy pod uwagę kwestii tego niewielkiego, a niebywale przydatnego pomieszczenia. Jakie zalety posiada spiżarnia? Jak urządzić spiżarnię nawet w niewielkim domu i gdzie ją zaplanować? Wszystko da się zrobić, trzeba to jedynie odpowiednio przemyśleć!
Zalety spiżarni w domu
Niewątpliwą zaletą posiadania domowej spiżarni jest fakt, że dzięki niej w końcu mamy miejsce na przechowywanie dużych opakowań, na przykład zgrzewek wody, kartonów mleka, soków, opakowań z mąkami i innymi produktami zbożowymi. W kuchennych szafkach zajmują one dużo miejsca, więc najczęściej po prostu unikamy kupowania tych artykułów z zapasem, bo nie mamy ich gdzie pomieścić. Spiżarnia to wówczas świetne rozwiązanie. Druga sprawa – im mniej artykułów do schowania w kuchennych szafkach, tym większy porządek w tym pomieszczeniu. A przecież chyba każdy marzy o tym, by kuchnia lśniła i zachwycała porządkiem.
W spiżarni można też z łatwością wydzielić miejsce przeznaczone do przechowywania sprzętów kuchennych. Jeśli mamy bardzo małą kuchnię, spiżarnia jest świetną alternatywą dla blatu czy szafek – to właśnie w niej możemy przechowywać sprzęty kuchenne, które nie mieszczą się w kuchni, na przykład roboty kuchenne.
Wiele osób myśli, że spiżarnia to kosztowna fanaberia. Okazuje się jednak, że umeblowanie tego niewielkiego pomieszczenia może być o wiele tańsze, niż zamawianie dodatkowych szafek do zestawu mebli kuchennych. Meble w spiżarni mogą być najprostsze, minimalistyczne, nie potrzeba tam ani zachwycających brył, ani wyjątkowych materiałów. Dlatego spiżarnia zdecydowanie może obniżyć koszty wyposażenia domu.
Co najważniejsze! Posiadanie spiżarni to dodatkowa motywacja do… robienia domowych przetworów! Nareszcie mamy miejsce do przechowywania dziesiątków słoików i słoiczków. A dlaczego warto stawiać na przetwory domowe, a nie kupować je w sklepach? O tym więcej piszemy w artykule „Dlaczego warto robić domowe przetwory”.
Warto dodać, że marka Bosch ma w swojej ofercie płyty indukcyjne z funkcją CombiZone, która zwiększa swobodę gotowania w dużych brytfannach/garnkach, dzięki połączeniu dwóch pól grzewczych w jedną strefę oraz zoptymalizowanej i równomiernej dystrybucji ciepła. Jeśli mamy dużą porcję owoców do przerobienia, wystarczy nam odpowiedniej wielkości garnek i nie musimy martwić się o to, że pola grzewcze na kuchni są zbyt małe. Sama indukcja z kolei powoduje, że koszty związane ze zużyciem energii są o wiele niższe. A przecież czas gotowania przetworów nie należy do najkrótszych, szczególnie w przypadku marmolad czy powideł. Z kolei jeśli już pasteryzujemy nasze słoiki na płycie indukcyjnej, możemy skorzystać z opcji Timer, która automatycznie wyłączy płytę po upłynięciu wyznaczonego na pasteryzację czasu (zwykle na pasteryzowanie należy przeznaczyć 15 minut).
Spiżarnia w kuchni, garażu czy pod schodami?
Projekt spiżarni powinien być maksymalnie zindywidualizowany i dopasowany do wymagań osób, które będą z niej korzystały. Należy przemyśleć, jakie i mniej więcej ile artykułów będziemy chcieli tam przechowywać i wyznaczyć odpowiednią wielkość tego pomieszczenia. Wielkość spiżarni jest też zależna od metrażu całego mieszkania/domu i liczby domowników korzystających ze spiżarni. Zazwyczaj te pomieszczenia zajmują około 1,5-3 m2. Spiżarnia w kuchni to najpopularniejsze rozwiązanie i tutaj do wyboru może być kuchnia z wejściem do spiżarni lub kuchnia ze spiżarnią-wnęką – to drugie rozwiązanie jest bardziej zalecane do niewielkich kuchni i domów.
Nawet kuchnia w bloku może mieć swoją spiżarnię! Więcej na ten temat możesz przeczytać w artykule Doroty Szelągowskiej: Jak urządzić małą kuchnię w bloku?
Spiżarnia w kuchni lub zaraz obok niej to rozwiązanie wygodne z uwagi na fakt, że wszystkie potrzebne produkty i sprzęty mamy w zasięgu ręki.
Jednak nie mniej komfortowym pomysłem na spiżarnię w domu jest umiejscowienie jej obok garażu. Pozwoli to wygodnie i bez większego wysiłku przenieść zakupy z samochodu do spiżarni. Ponadto panuje tam zazwyczaj niska temperatura, a zaleca się, by w spiżarni nie przekraczała ona 16 stopni Celsjusza. Jednak przy tym rozwiązaniu musimy szczególnie zadbać o kwestie higieny – podłoga w garażu nie należy bowiem do najczystszych i stawiając na niej siatki z żywnością ryzykujemy przeniesienie drobnoustrojów do spiżarni, a następnie do kuchni.
Ciekawym pomysłem na spiżarnię w domu jest umiejscowienie jej we wnęce pod schodami – w większości domów istnieje taka możliwość. Nie wymaga ona dużych nakładów, nawet jeśli musielibyśmy przeprowadzić w domu mały remont. Ponadto takie rozwiązanie to maksymalne wykorzystanie powierzchni w domu, bez potrzeby wydzielania osobnego pomieszczenia.
Jak urządzić spiżarnię?
Jeśli już jesteśmy na etapie projektowania, tworzenia lub posiadania pustej spiżarni – czas na jej wyposażenie! Przede wszystkim musimy mieć na uwadze zasady dotyczące atmosfery panującej w tym pomieszczeniu. Pamiętajmy, że musi ona maksymalnie zabezpieczać żywność przed zepsuciem, dostępem wody czy tlenu. Dlatego dobrze, by w spiżarni poza temperaturą do 16 stopni panowała też ciemność oraz odpowiednia wentylacja i przepływ powietrza.
Półki i regały do spiżarni to podstawowy element jej wyposażenia. Najlepiej sprawdzają się półki głębokie – są najbardziej pojemne.
Z kolei szafki stojące warto przytwierdzić do ściany, by były odpowiednio stabilne. Najczęściej używane produkty oraz sprzęty powinny mieć swoje miejsce na dolnej i/lub środkowej półce – łatwiej będzie po nie sięgnąć.
Dodatkowym wyposażeniem spiżarni mogą być wszelkiego rodzaju koszyki, kosze, a także szafki cargo. Szczególnie te ostatnie są bardzo praktyczne i niezwykle pojemne.
Choć spiżarnia powinna być miejscem zaciemnionym, to oczywiście potrzebujemy w niej źródła światła. Dobrze sprawdzają się tu światła sufitowe – plafony – zajmują niewiele miejsca, mogą być bardzo płaskie, dają nienarzucające się, lekkie światło, wystarczające do takiego niewielkiego pomieszczenia.
Na koniec: ściany i podłoga. Aby maksymalnie móc zachować czystość w spiżarni, warto by materiały, z których wykonane są te elementy były łatwe do czyszczenia, odporne na ścieranie, zmywanie, ale i na osadzanie się grzybów, np. na podłodze powinny znaleźć się płytki ceramiczne i kamienne, natomiast na ścianach sprawdzą się kamień lub cegła. Pamiętajmy o regularnym ich myciu, by nie okazało się, że spiżarnia przysporzyła nam dodatkowego ryzyka związanego z higieną żywności.