Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Trójkąt roboczy w kuchni 

Trójkąt roboczy w kuchni 
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Figury geometryczne bywają przydatne, ale o co chodzi z trójkątem roboczym w kuchni? I dlaczego właśnie trójkąt? No tutaj akurat nie ma przypadków, a jeśli chcemy mieć funkcjonalną i wygodną w korzystaniu kuchnię to bez trójkąta ani rusz!

Gdzie trójkąt ma wierzchołki? 

Planowaniem i projektowaniem przestrzeni kuchennej powinna rządzić zasada trójkąta roboczego. Oznacza to, że nasze najważniejsze podczas przygotowywania jedzenia sprzęty: zlewozmywak, lodówka i kuchenka są wierzchołkami trójkąta. Trójkąt rysujemy w odniesieniu do rzutu naszego pomieszczenia, a jego ramiona dodane do siebie nie mogą być dłuższe niż 7 metrów. 

Idealne wymiary ramion trójkąta prezentują się mniej więcej tak:

• 120–210 cm – odległość między lodówką a zlewozmywakiem,

• 120–270 cm – odległość między lodówką a kuchenką,

• 90 lub 120–210 cm – odległość między zlewozmywakiem a kuchenką. 

Trójkątny ideał

Dlaczego właśnie taka zasada jest najlepsza przy planowaniu kuchni? Wynika ona z przeanalizowania naszych codziennych zachowań i odtworzenia ich krok po kroku. Sąsiedztwo najważniejszych elementów podczas naszych kuchennych działań pozwala nam na zachowanie ciągłości i płynności pracy. 

Rodzaje kuchni 

Wszystko zależy od rodzaju kuchni jaką masz. Jeśli dopiero ją planujesz, zawsze możesz jeszcze wprowadzić trójkąt roboczy do projektu i przewidzieć odpowiednie miejsca na sprzęty w idealnych odległościach. A jeśli właśnie stoisz w swojej gotowej już kuchni sprawdź, czy Twój trójkąt roboczy dobrze funkcjonuje. Możesz też chwycić za miarkę i sprawdzić jakie wymiary ma trójkąt w kuchni. 

Trójkąt roboczy

W małych kuchniach niestety zwykle trzeba iść na kompromisy i nie zawsze uda się być blisko ideału. Przede wszystkim chodzi o to, że sprzęty nie powinny stać zaraz obok siebie, a dzieliła je choćby niewielka odległość. 

Najłatwiej stworzyć ergonomiczną przestrzeń gotowania w kuchni z wyspą, tam zwykle wszystko układa się wedle założeń, zwłaszcza jeśl zlew mamy na wyspie, a kuchenkę i lodówkę na przeciwległej ścianie. 

Nie znaczy to, że w kuchniach kształcie litery U, L czy tych dwurzędowych zachowanie trójkąta roboczego będzie trudniejsze, wręcz przeciwnie one także pozwalają nam na stworzenie dobrego ciągu roboczego. Pamiętajmy o odpowiednich odległościach między meblami i testujemy układy w praktyce, czyli gotujmy!