Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Galangal – co to jest i jak go wykorzystać?

Galangal – co to jest i jak go wykorzystać?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Galangal – co to jest? Korzeń galangalu
  2. Galangal – właściwości lecznicze
  3. Galangal przyprawa – gdzie ją wykorzystać?
  4. Galangal – przepisy

Pod tą intrygującą i egzotyczną nazwą kryje się kłącze podobne do imbiru. Wyróżnia się ono ciekawym, korzennym aromatem i zapachem. Głównie wykorzystywany jest w kuchniach azjatyckich, jednak i w naszym klimacie można znaleźć dla niego zastosowanie. 

Galangal – co to jest? Korzeń galangalu

Galangal jest jedną z podstawowych przypraw stosowanych w kuchni tajskiej i indonezyjskiej. Mając po raz pierwszy styczność z omawianym kłączem, często mylnie jest on brany za imbir. Nic dziwnego – oba kłącza należą do tej samej rodziny.

Galangal inaczej nazywany jest także galanga lub galgant. Korzeń galangalu cechuje orzeźwiający cytrynowo-pieprzny smak. Wyróżnia się cztery odmiany tej rośliny:

  • Alpinia galanga czyli galangal większy – uprawiany głównie w Malezji, Tajlandii i na Laos. Charakteryzuje się pomarańczowo-brązową skórką i jasnym, żółtym lub białym miąższem.

  • Alpinia officinarum, czyli galangal mniejszy pochodzący z południowo-wschodnich Chin. W smaku ostrzejszy niż galangal większy. Wyróżnia się włóknistym i czerwono-brązowym miąższem.

  • Kaempferia galanga, czyli kencur – hodowany w Indonezji. Ta odmiana kłącza ma czerwoną skórkę i biały miąższ. Co ciekawe, w smaku wyczuwalna jest słodka nuta.

  • Boesenbergia pandurata, nazywany chińskim imbirem. W porównaniu z pozostałymi odmianami ma nietypowy kształt, przywodzący na myśl dłoń o wydłużonych palcach.

Mimo różnic w ostrości pomiędzy odmianami, wszystkie kłącza mają typowy imbirowo-cytrynowy i lekko gorzki posmak. W niektórych przypadkach można poczuć lekko sosnową nutę. Podobnie jak w przypadku imbiru, galangal doskonale łączy się z kurkumą, chili, czosnkiem, cytryną, trawą cytrynową i tamarandynem.

Galangal - zdjęcie 1

Doskonale sprawdzi się jako dodatek do zup, curry, potrawek i gulaszy. Pasuje do dań z rybami, drobiem, wieprzowiną czy wegetariańskich i wegańskich.

Wbrew pozorom galangal jest wykorzystywany również w Polsce. Jednak nie w kuchni, a w przemyśle perfumeryjnym oraz podczas warzenia piwa. To także składnik służący do aromatyzowanie popularnej wódki żołądkowej gorzkiej.

Galangal – właściwości lecznicze  

Kłącze galangalu jest wykorzystywane nie tylko w kuchni. Ze względu na zawartą w nim substancję leczniczą, galanginę, łagodzi objawy choroby lokomocyjnej, zmniejsza mdłości i wspomaga trawienie. Galangina wpływa na wzmocnienie odporności organizmu i wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne.       

Dodatkowo przyczynia się do obniżenia i uregulowania poziomu cukru we krwi. Obniża także stężenie „złego” cholesterolu. Co ciekawe, u osób otyłych może wspomagać redukcję tkanki tłuszczowej.

Galangal przyprawa – gdzie ją wykorzystać?

Kłącze jest bardzo uniwersalną przyprawą i może być wykorzystywane na wiele sposobów. W kuchni tajskiej najczęściej jednak wykorzystywane jest jako dodatek do różnego rodzaju zup. Są to m.in. zupa soto, tom yum kung czy tom kha kai. Galangal podkreśli także smak rybnych dań, owoców morza czy sałatek warzywnych lub z mięsem. Tarty korzeń wykorzystywany jest jako baza do napoju jamu.     

Aby jak najdłużej moc cieszyć się świeżym galangalem, należy zawinąć go w papier lub włożyć do torebki papierowej i przechowywać w lodówce. Z kolei sproszkowany galangal powinien być przechowywany w szczelnych pojemnikach, np. szklanych słoikach. Podobnie jak imbir, świeży galangal należy oskrobać.

Galangal – przepisy        

Miłośnicy kuchni azjatyckiej z pewnością doskonale wiedzą, że zupy są pozycją obowiązkową we wschodnim menu. To potrawy pełne smaku i aromatu. Wyrazisty i charakterystyczny smak uzyskuje się przez dodatek m.in galangalu lub imbiru. Wystarczy nawet niewielka ilość startego miąższu by poczuć ten wyjątkowy smak. Warto dodać go np. do wegetariańskiej zupy Pho.     

Galangal sprawdzi się nie tylko w kuchni azjatyckiej. Z powodzeniem można dodać go, zamiast imbiru, do koktajli energetycznych czy shotów na odporność. W okresie zimowym sprawdzi się do aromatycznej herbaty z dodatkiem goździków i syropu malinowego.

Pieprzno-cytrynowe nuty tartego kłącza wzbogacą smak zapiekanek warzywnych, curry, szakszuki oraz past warzywnych.

Galangal - zdjęcie 2

Można pokusić się o urozmaicenie nimi przetworów. Do wielu z nich coraz częściej dodaje się imbir. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zamienić go właśnie na galangal. Domowa konfitura z dyni i pomarańczy z dodatkiem galangalu zadziała rozgrzewająco w długie zimowe wieczory.
Ciekawe produkty ze wschodu coraz częściej znajdują zastosowanie również w naszej rodzimej kuchni. Warto po nie sięgać, by urozmaicić codzienne gotowanie.