Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

FIT KOLACJA: Imbirowa zapiekanka z batata i fasoli

Opis wykonania

Czas na gorącą kolację!

W okresie jesienno-zimowym szczególnie chętnie korzystamy z rozegrzewających składników. Bez wątpienia należą do nich bataty oraz imbir. Dodaj do nich fasolę, kilka innych składników i kolacja gotowa!

Opis przygotowania:

  1. Fasolę namaczaj przez około 10 godzin, odlej wodę, opłucz, zalej nową wodą i gotuj do miękkości, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Możesz wykorzystać również fasolę z puszki, wówczas proces gotowania pomiń.
  2. Batata pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj.
  3. 3/4 zimnej fasoli zmiel w blenderze, połącz z batatem, solą, pieprzem, łyżeczką mleczka kokosowego, tartym imbirem, a następnie przygotuj puree (możesz tu dodać również nieco wody z fasoli, może być ta z puszki. Zaznaczam jednak, że nie ma takiej konieczności).
  4. Gotową masę połącz z pozostałą fasolą i odrobiną soku z pomarańczy. Przełóż do okrągłej, porcelanowej formy do tarty i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 12 minut. Gotową zapiekankę pozostaw do ostygnięcia.
  5. Paprykę i seler pokrój w kostkę, dodaj żurawinę oraz oliwki. Ułóż je na kawałku zapiekanki, posyp świeżą kolendrą i udekoruj pomarańczą.