FIT KOLACJA: Imbirowa zapiekanka z batata i fasoli
2 porcje
60 min
Łatwe
Czas na gorącą kolację!
Składniki
75 g białej fasoli
300 g batata
Kawałek świeżego imbiru (około 1 cm)
1 niewielka pomarańcza
Seler naciowy
1 papryka czerwona
10 czarnych oliwek
Garść żurawiny
1 łyżka oliwy z oliwek
Świeża kolendra
200 g czerwonej papryki
1 łyżka mleczka kokosowego
Pieprz, sól
FIT KOLACJA: Imbirowa zapiekanka z batata i fasoli
FIT KOLACJA: Imbirowa zapiekanka z batata i fasoli
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W okresie jesienno-zimowym szczególnie chętnie korzystamy z rozegrzewających składników. Bez wątpienia należą do nich bataty oraz imbir. Dodaj do nich fasolę, kilka innych składników i kolacja gotowa!
Opis przygotowania:
- Fasolę namaczaj przez około 10 godzin, odlej wodę, opłucz, zalej nową wodą i gotuj do miękkości, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Możesz wykorzystać również fasolę z puszki, wówczas proces gotowania pomiń.
- Batata pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj.
- 3/4 zimnej fasoli zmiel w blenderze, połącz z batatem, solą, pieprzem, łyżeczką mleczka kokosowego, tartym imbirem, a następnie przygotuj puree (możesz tu dodać również nieco wody z fasoli, może być ta z puszki. Zaznaczam jednak, że nie ma takiej konieczności).
- Gotową masę połącz z pozostałą fasolą i odrobiną soku z pomarańczy. Przełóż do okrągłej, porcelanowej formy do tarty i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 12 minut. Gotową zapiekankę pozostaw do ostygnięcia.
- Paprykę i seler pokrój w kostkę, dodaj żurawinę oraz oliwki. Ułóż je na kawałku zapiekanki, posyp świeżą kolendrą i udekoruj pomarańczą.
Komentarze