Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

FIT KOLACJA: Imbirowa zapiekanka z batata i fasoli

FIT KOLACJA: Imbirowa zapiekanka z batata i fasoli
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Czas na gorącą kolację!

Składniki

75 g białej fasoli
300 g batata
Kawałek świeżego imbiru (około 1 cm)
1 niewielka pomarańcza
Seler naciowy
1 papryka czerwona
10 czarnych oliwek
Garść żurawiny
1 łyżka oliwy z oliwek
Świeża kolendra
200 g czerwonej papryki
1 łyżka mleczka kokosowego
Pieprz, sól

Opis wykonania

W okresie jesienno-zimowym szczególnie chętnie korzystamy z rozegrzewających składników. Bez wątpienia należą do nich bataty oraz imbir. Dodaj do nich fasolę, kilka innych składników i kolacja gotowa!

Opis przygotowania:

  1. Fasolę namaczaj przez około 10 godzin, odlej wodę, opłucz, zalej nową wodą i gotuj do miękkości, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Możesz wykorzystać również fasolę z puszki, wówczas proces gotowania pomiń.
  2. Batata pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj.
  3. 3/4 zimnej fasoli zmiel w blenderze, połącz z batatem, solą, pieprzem, łyżeczką mleczka kokosowego, tartym imbirem, a następnie przygotuj puree (możesz tu dodać również nieco wody z fasoli, może być ta z puszki. Zaznaczam jednak, że nie ma takiej konieczności).
  4. Gotową masę połącz z pozostałą fasolą i odrobiną soku z pomarańczy. Przełóż do okrągłej, porcelanowej formy do tarty i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 12 minut. Gotową zapiekankę pozostaw do ostygnięcia.
  5. Paprykę i seler pokrój w kostkę, dodaj żurawinę oraz oliwki. Ułóż je na kawałku zapiekanki, posyp świeżą kolendrą i udekoruj pomarańczą.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych