Pascha wielkanocna
6 porcje
60 min
Trudne
3.5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Pascha wielkanocna
Pascha wielkanocna
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeżeli twaróg jakim dysponujesz nie jest zmielony, trzeba go zmielić trzykrotnie z pomocą robota kuchennego z przystawką do mielenia.
Do misy robota kuchennego z końcówką do ubijania dodaj żółtka i cukier puder. Ubij na jasną i puszystą pianę. Dodaj śmietankę kremówkę, naturalny ekstrakt waniliowy i ubijaj dalej, aż całość dokładnie się połączy.
Przelej masę do rondla i podgrzewaj na małej mocy płyty grzewczej, często mieszając, do czasu aż całość wyraźnie zgęstnieje.
W tym czasie bakalie i owoce pokrój na nieduże kawałki.
Do misy robota kuchennego dodaj twaróg i miękkie masło. Zmiksuj do połączenia się tych dwóch składników, a następnie dodaj przygotowaną wcześniej masę jajeczną.
Miksuj dalej na najniższych obrotach i stopniowo dodaj przygotowane wcześniej bakalie.
Gotową masę przełóż do naczynia przygotowanego z miski i sitka, lub durszlaka wyłożonego ściereczką.
Całość musisz obciążyć talerzykiem lub płaskim naczyniem, tak by sprasować ciasto. Tak przygotowaną paschę wstaw do lodówki na całą noc, a najlepiej na 24 godziny.
Stężałą paschę przełóż na paterę płaską stroną do dołu, a następnie bardzo delikatnie zdejmij materiał.
Udekoruj paschę bakaliami, jadalnymi kwiatami, lub owocami wedle uznania.
Komentarze