Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pascha wielkanocna

Opis wykonania

Pascha wielkanocna jest jednym z najciekawszych świątecznych deserów. Dziś pokażę Wam, jak szybko i sprawnie przygotować ten wyborny słodki przysmak.

Pascha wielkanocna - krok 1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeżeli twaróg jakim dysponujesz nie jest zmielony, trzeba go zmielić trzykrotnie z pomocą robota kuchennego z przystawką do mielenia. 

Do misy robota kuchennego z końcówką do ubijania dodaj żółtka i cukier puder. Ubij na jasną i puszystą pianę. Dodaj śmietankę kremówkę, naturalny ekstrakt waniliowy i ubijaj dalej, aż całość dokładnie się połączy.

Pascha wielkanocna - krok 2

Przelej masę do rondla i podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, do czasu aż całość wyraźnie zgęstnieje.

W tym czasie bakalie i owoce pokrój na nieduże kawałki.

Pascha wielkanocna - krok 3

Do misy robota dodaj twaróg i miękkie masło. Zmiksuj do połączenia się tych dwóch składników, a następnie dodaj przygotowaną wcześniej masę jajeczną.

Miksuj dalej na najniższych obrotach i stopniowo dodaj przygotowane wcześniej bakalie.

Gotową masę przełóż do naczynia przygotowanego z miski i sitka, lub durszlaka wyłożonego ściereczką.

Pascha wielkanocna - krok 4

Całość musisz obciążyć talerzykiem lub płaskim naczyniem, tak by sprasować ciasto. Tak przygotowaną paschę wstaw do lodówki na całą noc, a najlepiej na 24 godziny.

Stężałą paschę przełóż na paterę płaską stroną do dołu, a następnie bardzo delikatnie zdejmij materiał.

Udekoruj paschę bakaliami, jadalnymi kwiatami, lub owocami wedle uznania.