Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Trudne

Ocena

3.5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Pascha wielkanocna jest jednym z najciekawszych świątecznych deserów. Dziś pokażę Wam, jak szybko i sprawnie przygotować ten wyborny słodki przysmak.

Składniki

0,5 kg - twarogu tłustego do sernika
5 szt. - żółtek
125 ml - śmietany kremówki 30%
100 g - masła w temperaturze pokojowej
100 g - cukru pudru
1 łyżeczka - ekstraktu z wanilii
- bakalie i suszone owoce

Opis wykonania

1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeżeli twaróg jakim dysponujesz nie jest zmielony, trzeba go zmielić trzykrotnie z pomocą robota kuchennego z przystawką do mielenia. 

Do misy robota kuchennego z końcówką do ubijania dodaj żółtka i cukier puder. Ubij na jasną i puszystą pianę. Dodaj śmietankę kremówkę, naturalny ekstrakt waniliowy i ubijaj dalej, aż całość dokładnie się połączy.

2

Przelej masę do rondla i podgrzewaj na małej mocy płyty grzewczej, często mieszając, do czasu aż całość wyraźnie zgęstnieje.

W tym czasie bakalie i owoce pokrój na nieduże kawałki.

3

Do misy robota kuchennego dodaj twaróg i miękkie masło. Zmiksuj do połączenia się tych dwóch składników, a następnie dodaj przygotowaną wcześniej masę jajeczną.

Miksuj dalej na najniższych obrotach i stopniowo dodaj przygotowane wcześniej bakalie.

Gotową masę przełóż do naczynia przygotowanego z miski i sitka, lub durszlaka wyłożonego ściereczką.

4

Całość musisz obciążyć talerzykiem lub płaskim naczyniem, tak by sprasować ciasto. Tak przygotowaną paschę wstaw do lodówki na całą noc, a najlepiej na 24 godziny.

Stężałą paschę przełóż na paterę płaską stroną do dołu, a następnie bardzo delikatnie zdejmij materiał.

Udekoruj paschę bakaliami, jadalnymi kwiatami, lub owocami wedle uznania.

Oceń przepis
Średnia ocen: 3.5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Podczas samego czytania przepisu cieknie ślinka 😁na pewno wypróbuje 👍