Biszkopt z galaretką
4 porcje
120 min
Średnie
4.83 (Ilość ocen: 6)
Składniki
Biszkopt z galaretką
Biszkopt z galaretką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Galaretkę rozpuść w 500 ml wrzątku. Odstaw do wystudzenia.
Białka oddziel od żółtek. Białka umieść w misie robota kuchennego i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawaj po kolei żółtka, nadal ubijając.
Wsyp przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
Dno blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i wyrównaj. Piecz w temperaturze 160ºC przez około 35–40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, wystudź w temperaturze pokojowej.
Na biszkopt wyłóż owoce, na nie wylej niewielką część galaretki, odstaw do schłodzenia, następnie bardzo delikatnie wylej pozostałą galaretkę – dzięki temu owoce nie będą pływały przy wierzchu galaretki.
Ciasto wstaw do lodówki, aby schłodzić.
Komentarze