Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

4.83 (Ilość ocen: 6)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Idealne ciasto na gorące dni? Połączenie puszystego i delikatnego biszkoptu oraz owoców w galaretce. Świeże i lekkie – w sam raz na rozpoczęcie sezonu letniego.

Składniki

120 g - mąki pszennej tortowej (przesianej)
50 g - mąki ziemniaczanej (przesianej)
160 g - cukru do wypieków
2 opakowania - galaretki np. truskawkowej
300 g - malin lub truskawek

Opis wykonania

1

Galaretkę rozpuść w 500 ml wrzątku. Odstaw do wystudzenia.

2

Białka oddziel od żółtek. Białka umieść w misie robota kuchennego i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawaj po kolei żółtka, nadal ubijając.

Wsyp przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.



Bosh Logo
Bosh
3

Dno blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i wyrównaj. Piecz w temperaturze 160ºC przez około 35–40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, wystudź w temperaturze pokojowej.

4

Na biszkopt wyłóż owoce, na nie wylej niewielką część galaretki, odstaw do schłodzenia, następnie bardzo delikatnie wylej pozostałą galaretkę – dzięki temu owoce nie będą pływały przy wierzchu galaretki.

Ciasto wstaw do lodówki, aby schłodzić.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.83, Ilość ocen: 6
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Maria Izabela
Pyszne, delikatne ciacho
Michał Broniszewski
Mój biszkopt z galaretką jest z dodatkiem bitej śmietany. Bardzo dobry przepis.