


Podstawowym elementem każdej tarty jest wspaniały, kruchy spód. W Akademii Smaku pokażę krok po kroku jak przygotować kruche ciasto bezglutenowe. To świetne rozwiązanie dla osób, które borykają się z nietolerancją glutenu.
W misce robota kuchennego umieść mąkę, sól i cukier. Dodaj zimne masło i żółtka.
Stopniowo dodawaj wodę, miksując, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm.
Nakłuj tartę w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia.
Ciasto włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż uzyska złoty kolor.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.