Kruche ciasto bezglutenowe
4 porcje
90 min
Łatwe
2.57 (Ilość ocen: 7)
Składniki
Wartości odżywcze
Kruche ciasto bezglutenowe
Kruche ciasto bezglutenowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W misce robota kuchennego umieść mąkę, sól i cukier. Dodaj zimne masło i żółtka.
Stopniowo dodawaj wodę, miksując, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm.
Nakłuj tartę w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
Ciasto włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż uzyska złoty kolor.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
Komentarze