Kruche ciasto bezglutenowe
![Kruche ciasto bezglutenowe](https://akademiasmaku.pl/storage/7760/conversions/kruche-ciasto-bezglutenowe-4935-single.webp)
4 porcje
90 min
Łatwe
2 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Kruche ciasto bezglutenowe
Kruche ciasto bezglutenowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9717/conversions/ZFiPpm7dgVlKze-thumb.webp)
W misce robota kuchennego umieść mąkę, sól i cukier. Dodaj zimne masło i żółtka.
Stopniowo dodawaj wodę, miksując, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9718/conversions/NZSGghqCIqNAvO-thumb.webp)
Schłodzone ciasto rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm.
Nakłuj tartę w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9719/conversions/qSsMbORYy6pAzU-thumb.webp)
Ciasto włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż uzyska złoty kolor.
![5](https://akademiasmaku.pl/storage/9720/conversions/13Avda5f6a9Jij-thumb.webp)
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
Komentarze