Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

1 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Podstawowym elementem każdej tarty jest wspaniały, kruchy spód. W Akademii Smaku pokażę krok po kroku jak przygotować kruche ciasto bezglutenowe. To świetne rozwiązanie dla osób, które borykają się z nietolerancją glutenu.

Składniki

2 szklanki - mąki bezglutenowej, np. jaglanej
170 g - zimnego masła posiekanego
125 ml - zimnej wody
1 łyżka - cukru pudru
0,5 tabliczki - soli
2 szt. - żółtek

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
615.5 kcal
Tłuszcz
40.7 g
Węglowodany
53.9 g
Błonnik
9.55 g
Białko
2.81 g
Sól
0.8 g

Opis wykonania

W misce robota kuchennego umieść mąkę, sól i cukier. Dodaj zimne masło i żółtka.

Stopniowo dodawaj wodę, miksując, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm.

Nakłuj tartę w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia. 

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.

Bosh Logo
Bosh

Ciasto włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż uzyska złoty kolor.

Wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.

Oceń przepis
Średnia ocen: 1, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych