Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kruche ciasto bezglutenowe

Opis wykonania

Podstawowym elementem każdej tarty jest wspaniały, kruchy spód. W Akademii Smaku pokażę krok po kroku jak przygotować kruche ciasto bezglutenowe. To świetne rozwiązanie dla osób, które borykają się z nietolerancją glutenu.

Kruche ciasto bezglutenowe - krok 1

W misce robota kuchennego umieść mąkę, sól i cukier. Dodaj zimne masło i żółtka.

Stopniowo dodawaj wodę, miksując, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Kruche ciasto bezglutenowe - krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm.

Nakłuj tartę w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia. 

Kruche ciasto bezglutenowe - krok 3

Ciasto włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż uzyska złoty kolor.

Kruche ciasto bezglutenowe - krok 4

Wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.