Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

2.63 (Ilość ocen: 8)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na spód do tarty z mąki żytniej i jogurtu naturalnego.

Składniki

2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej – najlepiej typ 2000
1 jajko
125 g jogurtu naturalnego,
1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
254 kcal
Tłuszcz
5.8 g
Węglowodany
38.75 g
Błonnik
8.3 g
Białko
7.68 g
Sól
0.1 g

Opis wykonania

1

Wszystkie składniki przełóż do miski i zagniataj. Rób to do otrzymania jednolitej masy, która się nie rozpada, nie klei do rąk i łatwo formuje w kulę. Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo, żeby nie straciło puszystości.

2

Zawiń kulkę ciasta w pergamin lub folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 20 minut.

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je na grubość 5 mm i przełóż do formy. Pamiętaj, aby dobrze docisnąć brzegi - inaczej opadną.

Porada

Zamiast groszku można położyć na ciasto folię aluminiową i pokrojone w ćwiartki jabłko. Za jednym zamachem gotowy będzie spód na obiad i pieczone jabłko na deser.



Bosh Logo
Bosh
3

Podczas pieczenia przydaje się specjalny groszek, który dociska spód i nie pozwala mu nadmiernie urosnąć. Groszek nie jest konieczny, ale przydatny.  Spód pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. Celsjusza przez 10-15 minut.


Oceń przepis
Średnia ocen: 2.63, Ilość ocen: 8
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych