Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pełnoziarnisty spód do tarty

Opis wykonania

Przepis na spód do tarty z mąki żytniej i jogurtu naturalnego.

Pełnoziarnisty spód do tarty - krok 1

Wszystkie składniki przełóż do miski i zagniataj. Rób to do otrzymania jednolitej masy, która się nie rozpada, nie klei do rąk i łatwo formuje w kulę. Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo, żeby nie straciło puszystości.

Pełnoziarnisty spód do tarty - krok 2

Zawiń kulkę ciasta w pergamin lub folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 20 minut.

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je na grubość 5 mm i przełóż do formy. Pamiętaj, aby dobrze docisnąć brzegi - inaczej opadną.

Pełnoziarnisty spód do tarty - krok 3

Podczas pieczenia przydaje się specjalny groszek, który dociska spód i nie pozwala mu nadmiernie urosnąć. Groszek nie jest konieczny, ale przydatny.  Spód pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. Celsjusza przez 10-15 minut.