Pełnoziarnisty spód do tarty
![Pełnoziarnisty spód do tarty](https://akademiasmaku.pl/storage/4203/conversions/pelnoziarnisty-spod-do-tarty-1247-single.webp)
4 porcje
60 min
Łatwe
2.63 (Ilość ocen: 8)
Składniki
Wartości odżywcze
Pełnoziarnisty spód do tarty
Pełnoziarnisty spód do tarty
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8697/conversions/cnmNdT7MYTKMY2-thumb.webp)
Wszystkie składniki przełóż do miski i zagniataj. Rób to do otrzymania jednolitej masy, która się nie rozpada, nie klei do rąk i łatwo formuje w kulę. Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo, żeby nie straciło puszystości.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8698/conversions/2c1uzLGsl5oeW7-thumb.webp)
Zawiń kulkę ciasta w pergamin lub folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 20 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je na grubość 5 mm i przełóż do formy. Pamiętaj, aby dobrze docisnąć brzegi - inaczej opadną.
Porada
Zamiast groszku można położyć na ciasto folię aluminiową i pokrojone w ćwiartki jabłko. Za jednym zamachem gotowy będzie spód na obiad i pieczone jabłko na deser.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8699/conversions/l7MkFrhIpXWJCr-thumb.webp)
Podczas pieczenia przydaje się specjalny groszek, który dociska spód i nie pozwala mu nadmiernie urosnąć. Groszek nie jest konieczny, ale przydatny. Spód pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. Celsjusza przez 10-15 minut.
Komentarze