Placuszki owsiane z rabarbarem
![Placuszki owsiane z rabarbarem](https://akademiasmaku.pl/storage/7274/conversions/placuszki-owsiane-z-rabarbarem-4442-single.webp)
4 porcje
25 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Placki owsiane z rabarbarem to doskonały pomysł na zdrowe i smaczne śniadanie. Pyszne z odrobiną jogurtu, miodu czy świeżych owoców.
Składniki
1 szklanka płatków owsianych
1 jajko
1 banan
2 łodygi rabarbaru
1 łyżka cukru
Miód lub syrop klonowy do podania
Placuszki owsiane z rabarbarem
Placuszki owsiane z rabarbarem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8448/conversions/S54pZpRQy8VXrj-thumb.webp)
Rabarbar obierz i pokrój w kawałki 1 cm. Rabarbar umieść w garnku, zasyp cukrem i gotuj przez 15 minut na niskiej mocy płyty grzewczej, aż powstanie gęsta papka. Odstaw do przestudzenia.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8449/conversions/iY6ziQhklKK291-thumb.webp)
Banana obierz ze skórki i blenderem zmiksuj na papkę. Do bananowej masy dodaj jajko, mus z rabarbaru i płatki, całość energicznie wymieszaj.
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8450/conversions/rA9CZIyHrtf2S5-thumb.webp)
Nakładaj po 1 łyżce masy na jeden placuszek i smaż na gorącej patelni z odrobiną masła klarowanego lub oleju kokosowego, do czasu aż z placuszki z każdej strony nabiorą złotej barwy.
Komentarze