Pasta tahini
4 porcje
25 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Do przygotowania tahini wystarczy zaledwie jeden składnik - nasiona sezamu. Uprażone nasiona mają intensywniejszy aromat dzięki czemu gotowa pasta tahini ma bogatszy smak.
Składniki
1 szklanka nasion sezamu
Pasta tahini
Pasta tahini
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Podziel nasiona na małe porcje i rozgrzej patelnię.
Praż nasiona partiami do momentu osiągnięcia złocistego koloru.
Uprażone nasiona przełóż do pojemnika blendera i miksuj do momentu osiągnięcia jednolitej konsystencji. Dopiero po kilku minutach z nasion wypłynie olej który ułatwi miksowanie, połączy całość i nada jej odpowiedniej konsystencji.
Porada
Blendery Bosch doskonale sprawdzą się podczas miksowania nasion sezamu. Dzięki regulacji prędkości możesz rozpocząć miksowanie na wolniejszych obrotach i z czasem je zwiększyć.
Komentarze