Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Do przygotowania tahini wystarczy zaledwie jeden składnik - nasiona sezamu. Uprażone nasiona mają intensywniejszy aromat dzięki czemu gotowa pasta tahini ma bogatszy smak.

Składniki

1 szklanka nasion sezamu

Opis wykonania

Podziel nasiona na małe porcje i rozgrzej patelnię.

Praż nasiona partiami do momentu osiągnięcia złocistego koloru.

Uprażone nasiona przełóż do pojemnika blendera i miksuj do momentu osiągnięcia jednolitej konsystencji. Dopiero po kilku minutach z nasion wypłynie olej który ułatwi miksowanie, połączy całość i nada jej odpowiedniej konsystencji.

Porada

Jeśli masz problem ze zmiksowaniem nasion możesz dodać niewielką ilość oleju lub oliwy. Przyspieszy to miksowanie, jednak sprawi, że gotowa pasta będzie miała rzadszą konsystencję.



Bosh Logo
Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Fajny dodatek do musli, jogurtu.
Aleksandra J
Dla ludzi o mocnych blenderach 😅
fiziowaaa
No i bardzo proszę, spaghetti tahini w moim wydaniu :D