Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Do przygotowania tahini wystarczy zaledwie jeden składnik - nasiona sezamu. Uprażone nasiona mają intensywniejszy aromat dzięki czemu gotowa pasta tahini ma bogatszy smak.

Składniki

1 szklanka nasion sezamu

Opis wykonania

Podziel nasiona na małe porcje i rozgrzej patelnię.

Praż nasiona partiami do momentu osiągnięcia złocistego koloru.

Uprażone nasiona przełóż do pojemnika blendera i miksuj do momentu osiągnięcia jednolitej konsystencji. Dopiero po kilku minutach z nasion wypłynie olej który ułatwi miksowanie, połączy całość i nada jej odpowiedniej konsystencji.

Porada

Blendery Bosch doskonale sprawdzą się podczas miksowania nasion sezamu. Dzięki regulacji prędkości możesz rozpocząć miksowanie na wolniejszych obrotach i z czasem je zwiększyć.



Bosh Logo
Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Fajny dodatek do musli, jogurtu.
Aleksandra J
Dla ludzi o mocnych blenderach 😅
fiziowaaa
No i bardzo proszę, spaghetti tahini w moim wydaniu :D