


Szakszuka to danie, które przywędrowało do nas z Bliskiego Wschodu. Jest tradycyjną potrawą, serwowaną w Tunezji, Maroko czy Egipcie. Soczyste i smaczne jajka sadzone w pomidorowym sosie, z dodatkiem warzyw i ulubionych przypraw są świetną propozycją nie tylko na pożywne i sycące śniadanie, ale także podwieczorek czy kolację. Jak większość dań kuchni tego regionu, szakszuka jest kolorowa, lekko pikantna i bez wątpienia cieszy oko. Wypróbuj oryginalny przepis na szakszukę i zamień tradycyjnie podawane jajka na ich orientalną wersję.
Cebulę obierz, posiekaj drobno razem z czosnkiem. Paprykę umyj, obierz, pokrój w drobną kostkę.
Rozgrzej olej na patelni i włóż cebulę z czosnkiem. Podsmaż aż się zeszklą, następnie dodaj pomidory razem z zalewą i paprykę. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Smaż całość dopóki papryka nie zrobi się miękka, a ilość płynu na patelni się nie zredukuje (około 10-15minut, co jakiś czas mieszając).
Na patelni zrób 4 wgłębienia i do każdego wbij po jednym jajku, dopraw jeszcze odrobiną soli i smaż pod przykryciem, dopóki białka się nie zetną.
Gotową szakszukę przełóż na talerze, posyp odrobiną natki pietruszki i ozdób gałązkami bazylii. Najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem, na przykład czosnkową bagietką lub domowym chlebem.