Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szakszuka to danie, które przywędrowało do nas z Bliskiego Wschodu. Jest tradycyjną potrawą, serwowaną w Tunezji, Maroko czy Egipcie. Soczyste i smaczne jajka sadzone w pomidorowym sosie, z dodatkiem warzyw i ulubionych przypraw są świetną propozycją nie tylko na pożywne i sycące śniadanie, ale także podwieczorek czy kolację. Jak większość dań kuchni tego regionu, szakszuka jest kolorowa, lekko pikantna i bez wątpienia cieszy oko. Wypróbuj oryginalny przepis na szakszukę i zamień tradycyjnie podawane jajka na ich orientalną wersję.

Składniki

4 jajka
1 opakowanie krojonych pomidorów z puszki (bez skórki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
Połówka czerwonej papryki
Pół łyżeczki oregano
Sól i pieprz
2 łyżki oleju
Świeża bazylia
Garść posiekanej natki pietruszki

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
340 kcal
Tłuszcz
21.8 g
Węglowodany
16.5 g
Błonnik
18.7 g
Białko
2.6 g
Sól
1.9 g

Opis wykonania

Cebulę obierz, posiekaj drobno razem z czosnkiem. Paprykę umyj, obierz, pokrój w drobną kostkę.

Rozgrzej olej na patelni i włóż cebulę z czosnkiem. Podsmaż aż się zeszklą, następnie dodaj pomidory razem z zalewą i paprykę. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Smaż całość dopóki papryka nie zrobi się miękka, a ilość płynu na patelni się nie zredukuje (około 10-15minut, co jakiś czas mieszając).

Porada

W sezonie letnim, możesz zamiast pomidorów z puszki użyć świeżych warzyw, pamiętaj jednak, aby wcześniej usunąć z nich skórkę. Jeżeli gustujesz w bardziej pikantnych daniach, do smażonych pomidorów z cebulką możesz dodać ostrą paprykę lub pieprz cayenne, albo pokusić się o dodanie papryczki jalapeno lub innej ostrej odmiany tego warzywa.



Bosh Logo
Bosh

Na patelni zrób 4 wgłębienia i do każdego wbij po jednym jajku, dopraw jeszcze odrobiną soli i smaż pod przykryciem, dopóki białka się nie zetną.

Gotową szakszukę przełóż na talerze, posyp odrobiną natki pietruszki i ozdób gałązkami bazylii. Najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem, na przykład czosnkową bagietką lub domowym chlebem.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Szakszuka niezawodna w każdej postaci :)
damdlani
Jedno z lepszych i zdrowszych śniadań, jakie istnieją. Mega!
Aleksaaa1915
Bardzo dobra pozycja na śniadanie :)