Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szakszuka to danie, które przywędrowało do nas z Bliskiego Wschodu. Jest tradycyjną potrawą, serwowaną w Tunezji, Maroko czy Egipcie. Soczyste i smaczne jajka sadzone w pomidorowym sosie, z dodatkiem warzyw i ulubionych przypraw są świetną propozycją nie tylko na pożywne i sycące śniadanie, ale także podwieczorek czy kolację. Jak większość dań kuchni tego regionu, szakszuka jest kolorowa, lekko pikantna i bez wątpienia cieszy oko. Wypróbuj oryginalny przepis na szakszukę i zamień tradycyjnie podawane jajka na ich orientalną wersję.

Składniki

4 jajka
1 opakowanie krojonych pomidorów z puszki (bez skórki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
Połówka czerwonej papryki
Pół łyżeczki oregano
Sól i pieprz
2 łyżki oleju
Świeża bazylia
Garść posiekanej natki pietruszki

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
340 kcal
Tłuszcz
21.8 g
Węglowodany
16.5 g
Błonnik
18.7 g
Białko
2.6 g
Sól
1.9 g

Opis wykonania

Cebulę obierz, posiekaj drobno razem z czosnkiem. Paprykę umyj, obierz, pokrój w drobną kostkę.

Rozgrzej olej na patelni i włóż cebulę z czosnkiem. Podsmaż aż się zeszklą, następnie dodaj pomidory razem z zalewą i paprykę. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Smaż całość dopóki papryka nie zrobi się miękka, a ilość płynu na patelni się nie zredukuje (około 10-15minut, co jakiś czas mieszając).

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

Na patelni zrób 4 wgłębienia i do każdego wbij po jednym jajku, dopraw jeszcze odrobiną soli i smaż pod przykryciem, dopóki białka się nie zetną.

Gotową szakszukę przełóż na talerze, posyp odrobiną natki pietruszki i ozdób gałązkami bazylii. Najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem, na przykład czosnkową bagietką lub domowym chlebem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych