Szakszuka
2 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Szakszuka
Szakszuka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę obierz, posiekaj drobno razem z czosnkiem. Paprykę umyj, obierz, pokrój w drobną kostkę.
Rozgrzej olej na patelni i włóż cebulę z czosnkiem. Podsmaż aż się zeszklą, następnie dodaj pomidory razem z zalewą i paprykę. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Smaż całość dopóki papryka nie zrobi się miękka, a ilość płynu na patelni się nie zredukuje (około 10-15minut, co jakiś czas mieszając).
Porada
W sezonie letnim, możesz zamiast pomidorów z puszki użyć świeżych warzyw, pamiętaj jednak, aby wcześniej usunąć z nich skórkę. Jeżeli gustujesz w bardziej pikantnych daniach, do smażonych pomidorów z cebulką możesz dodać ostrą paprykę lub pieprz cayenne, albo pokusić się o dodanie papryczki jalapeno lub innej ostrej odmiany tego warzywa.
Na patelni zrób 4 wgłębienia i do każdego wbij po jednym jajku, dopraw jeszcze odrobiną soli i smaż pod przykryciem, dopóki białka się nie zetną.
Gotową szakszukę przełóż na talerze, posyp odrobiną natki pietruszki i ozdób gałązkami bazylii. Najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem, na przykład czosnkową bagietką lub domowym chlebem.
Komentarze