


Dania jednogarnkowe to nie tylko oszczędność czasu spędzonego w kuchni. Charakteryzują się także bogactwem smaków, są pożywne i stosunkowo proste w wykonaniu. To doskonałe rozwiązanie dla osób zapracowanych, a także pomysł na ciepłe danie podczas różnego rodzaju imprez oraz przyjęć.
Polędwicę wołową oczyszczamy z błon i kroimy w paski.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Ogórki kroimy w plasterki, a następnie w słupki.
Na patelni rozgrzewamy masło razem ze smalcem.
Pokrojone mięso posypujemy mąką i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Po jednej minucie dodajemy cebulę oraz pieczarki i smażymy na rumiany kolor.
Doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką (według uznania). Dodajemy koncentrat pomidorowy, ogórki i podlewamy bulionem.
Dusimy na płycie grzewczej, aż płyn zredukuje się o połowę. Dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze 2 minuty.
Sos powinien być gęsty i aksamitny.
Podajemy natychmiast po usmażeniu.