Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Dania jednogarnkowe to nie tylko oszczędność czasu spędzonego w kuchni. Charakteryzują się także bogactwem smaków, są pożywne i stosunkowo proste w wykonaniu. To doskonałe rozwiązanie dla osób zapracowanych, a także pomysł na ciepłe danie podczas różnego rodzaju imprez oraz przyjęć.

Składniki

500 g - polędwicy wołowej
200 g - pieczarek
100 g - cebuli
100 g - ogórków kiszonych
50 g - masła klarowanego
50 g - smalcu
30 g - mąki
100 ml - bulionu warzywnego
50 ml - koncentratu pomidorowego
100 ml - śmietany 30%
- sól, pieprz i ostra papryka

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
468.5 kcal
Tłuszcz
37.4 g
Węglowodany
5.5 g
Błonnik
28.4 g
Białko
1.9 g
Sól
2.5 g

Opis wykonania

1

Polędwicę wołową oczyszczamy z błon i kroimy w paski.

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

Ogórki kroimy w plasterki, a następnie w słupki.

2

Na patelni rozgrzewamy masło razem ze smalcem.

Pokrojone mięso posypujemy mąką i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Po jednej minucie dodajemy cebulę oraz pieczarki i smażymy na rumiany kolor.

Doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką (według uznania). Dodajemy koncentrat pomidorowy, ogórki i podlewamy bulionem.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.



Bosh Logo
Bosh
3

Dusimy na płycie grzewczej, aż płyn zredukuje się o połowę. Dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze 2 minuty.

Sos powinien być gęsty i aksamitny.

Podajemy natychmiast po usmażeniu.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Danie pierwszy raz jadłam na weselu Pycha