Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Beef stroganoff

Opis wykonania

Dania jednogarnkowe to nie tylko oszczędność czasu spędzonego w kuchni. Charakteryzują się także bogactwem smaków, są pożywne i stosunkowo proste w wykonaniu. To doskonałe rozwiązanie dla osób zapracowanych, a także pomysł na ciepłe danie podczas różnego rodzaju imprez oraz przyjęć.

Beef stroganoff - krok 1

Polędwicę wołową oczyszczamy z błon i kroimy w paski.

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

Ogórki kroimy w plasterki, a następnie w słupki.

Beef stroganoff - krok 2

Na patelni rozgrzewamy masło razem ze smalcem.

Pokrojone mięso posypujemy mąką i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Po jednej minucie dodajemy cebulę oraz pieczarki i smażymy na rumiany kolor.

Doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką (według uznania). Dodajemy koncentrat pomidorowy, ogórki i podlewamy bulionem.

Beef stroganoff - krok 3

Dusimy, aż płyn zredukuje się o połowę. Dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze 2 minuty.

Sos powinien być gęsty i aksamitny.

Podajemy natychmiast po usmażeniu.