


Bliny to tradycyjne danie zza wschodniej granicy. Przygotowywane z drożdżowego ciasta, najczęściej z mąki gryczanej i pszennej. Bliny możesz podawać z łososiem, śmietaną oraz koperkiem.
Drożdże wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżeczką cukru oraz 3 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W misce wymieszaj pozostałe składniki: przesianą mąkę gryczaną i resztę mąki pszennej, żółtko, cukier, pozostałe mleko, roztopione masło oraz sól, tak by powstało gładkie ciasto.
Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut.
Ciasto nakładaj za pomocą łyżki stołowej na gorący olej. Bliny smaż po obu stronach na złoty kolor.
Bliny podawaj ze śmietaną i koperkiem.