


Bliny to tradycyjne danie zza wschodniej granicy. Przygotowywane z drożdżowego ciasta, najczęściej z mąki gryczanej i pszennej. Bliny możesz podawać z łososiem, śmietaną oraz koperkiem.
Drożdże wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżeczką cukru oraz 3 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W misce wymieszaj pozostałe składniki: przesianą mąkę gryczaną i resztę mąki pszennej, żółtko, cukier, pozostałe mleko, roztopione masło oraz sól, tak by powstało gładkie ciasto.
Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut.
Ciasto nakładaj za pomocą łyżki stołowej na rozgrzany na płycie grzewczej olej. Bliny smaż po obu stronach na złoty kolor.
Bliny podawaj ze śmietaną i koperkiem.