Bliny gryczane
4 porcje
75 min
Łatwe
4 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Bliny gryczane
Bliny gryczane
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Drożdże wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżeczką cukru oraz 3 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W misce wymieszaj pozostałe składniki: przesianą mąkę gryczaną i resztę mąki pszennej, żółtko, cukier, pozostałe mleko, roztopione masło oraz sól, tak by powstało gładkie ciasto.
Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Ciasto nakładaj za pomocą łyżki stołowej na rozgrzany na płycie grzewczej olej. Bliny smaż po obu stronach na złoty kolor.
Bliny podawaj ze śmietaną i koperkiem.
Komentarze