Bliny gryczane
![Bliny gryczane](https://akademiasmaku.pl/storage/7703/conversions/bliny-gryczane-4878-single.webp)
4 porcje
75 min
Łatwe
4 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Bliny gryczane
Bliny gryczane
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9515/conversions/IYGYj4DpMRFehu-thumb.webp)
Drożdże wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżeczką cukru oraz 3 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9516/conversions/wiBczbUX0yHqsG-thumb.webp)
W misce wymieszaj pozostałe składniki: przesianą mąkę gryczaną i resztę mąki pszennej, żółtko, cukier, pozostałe mleko, roztopione masło oraz sól, tak by powstało gładkie ciasto.
Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9517/conversions/YtfiYI0TAYlTA0-thumb.webp)
Ciasto nakładaj za pomocą łyżki stołowej na rozgrzany na płycie grzewczej olej. Bliny smaż po obu stronach na złoty kolor.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9518/conversions/qoZObDswzjPSSp-thumb.webp)
Bliny podawaj ze śmietaną i koperkiem.
Komentarze