Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Bliny to tradycyjne danie zza wschodniej granicy. Przygotowywane z drożdżowego ciasta, najczęściej z mąki gryczanej i pszennej. Bliny możesz podawać z łososiem, śmietaną oraz koperkiem.

Składniki

250 g mąki gryczanej
150 g mąki pszennej
500 ml ciepłego mleka
25 g drożdży
1 żółtko
50 g roztopionego masła
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
do podania: śmietana, koperek

Opis wykonania

Drożdże wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżeczką cukru oraz 3 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W misce wymieszaj pozostałe składniki: przesianą mąkę gryczaną i resztę mąki pszennej, żółtko, cukier, pozostałe mleko, roztopione masło oraz sól, tak by powstało gładkie ciasto.

Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

Ciasto nakładaj za pomocą łyżki stołowej na rozgrzany na płycie grzewczej olej. Bliny smaż po obu stronach na złoty kolor.

Bliny podawaj ze śmietaną i koperkiem.


Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych