Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Polędwiczki w sosie kurkowym

Opis wykonania

Latem można liczyć na obfite zbiory leśnych skarbów. Korzystaj z sezonu grzybowego i przygotuj dania z grzybami w roli głównej. W Akademii Smaku proponuję pyszne i ekspresowe do zrobienia danie obiadowe – polędwiczki w sosie kurkowym.

Polędwiczki w sosie kurkowym - krok 1

Kurki dokładnie oczyść i odcedź. Większe grzyby pokrój w kostkę ok. 0,5 cm. Mniejsze kurki zachowaj w całości. Odstaw. Cebulę drobno posiekaj.

Polędwiczki w sosie kurkowym - krok 2

Na rozgrzaną patelnię dodaj masło. Podsmaż cebulę aż się zeszkli. Następnie dodaj kurki. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Smaż na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, do momentu, aż kurki się zarumienią. Wlej śmietankę, zagotuj. Odstaw.

Polędwiczki w sosie kurkowym - krok 3

Polędwiczkę pokrój na plastry. Posyp solą i pieprzem. 

Na patelni rozgrzej olej i obsmaż polędwiczki z obu stron na złoty kolor.

Wlej wodę, dodaj tymianek. Duś przez ok. 15 minut.

Polędwiczki w sosie kurkowym - krok 4

Następnie połącz z sosem kurkowym. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje. Posyp świeżym tymiankiem.