Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Latem można liczyć na obfite zbiory leśnych skarbów. Korzystaj z sezonu grzybowego i przygotuj dania z grzybami w roli głównej. W Akademii Smaku proponuję pyszne i ekspresowe do zrobienia danie obiadowe – polędwiczki w sosie kurkowym.

Składniki

500 g polędwicy wieprzowej
300 g kurek
200 ml śmietany 30%
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 mała cebula
125 ml gorącej wody
½ łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz do smaku
kilka gałązek świeżego tymianku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
401 kcal
Tłuszcz
27 g
Węglowodany
5.73 g
Błonnik
28.5 g
Białko
3.98 g
Sól
3.5 g

Opis wykonania

1

Kurki dokładnie oczyść i odcedź. Większe grzyby pokrój w kostkę ok. 0,5 cm. Mniejsze kurki zachowaj w całości. Odstaw. Cebulę drobno posiekaj.

2

Na rozgrzaną patelnię dodaj masło. Podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodaj kurki. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Smaż na małej mocy płyty grzewczej, mieszając co jakiś czas, do momentu, aż kurki się zarumienią. Wlej śmietankę, zagotuj. Odstaw.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
3

Polędwiczkę pokrój na plastry. Posyp solą i pieprzem. 

Na patelni rozgrzej olej i obsmaż polędwiczki z obu stron na złoty kolor.

Wlej wodę, dodaj tymianek. Duś przez ok. 15 minut.

4

Następnie połącz z sosem kurkowym. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje. Posyp świeżym tymiankiem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Przeis idealny na letni niedzielny obiad, połączenie kurki z mięskiem super.
Monka
Super danie Kurki mają niesamowity smak-inny grzyb niż wszystkie
Radosław
Wyszło super. Polecam przepis
Radosław
Zrobię jeszcze nie raz