Polędwiczki w sosie kurkowym
4 porcje
40 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Polędwiczki w sosie kurkowym
Polędwiczki w sosie kurkowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kurki dokładnie oczyść i odcedź. Większe grzyby pokrój w kostkę ok. 0,5 cm. Mniejsze kurki zachowaj w całości. Odstaw. Cebulę drobno posiekaj.
Na rozgrzaną patelnię dodaj masło. Podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodaj kurki. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Smaż na małej mocy płyty grzewczej, mieszając co jakiś czas, do momentu, aż kurki się zarumienią. Wlej śmietankę, zagotuj. Odstaw.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Polędwiczkę pokrój na plastry. Posyp solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż polędwiczki z obu stron na złoty kolor.
Wlej wodę, dodaj tymianek. Duś przez ok. 15 minut.
Następnie połącz z sosem kurkowym. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje. Posyp świeżym tymiankiem.
Komentarze