


Latem można liczyć na obfite zbiory leśnych skarbów. Korzystaj z sezonu grzybowego i przygotuj dania z grzybami w roli głównej. W Akademii Smaku proponuję pyszne i ekspresowe do zrobienia danie obiadowe – polędwiczki w sosie kurkowym.
Kurki dokładnie oczyść i odcedź. Większe grzyby pokrój w kostkę ok. 0,5 cm. Mniejsze kurki zachowaj w całości. Odstaw. Cebulę drobno posiekaj.
Na rozgrzaną patelnię dodaj masło. Podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodaj kurki. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Smaż na małej mocy płyty grzewczej, mieszając co jakiś czas, do momentu, aż kurki się zarumienią. Wlej śmietankę, zagotuj. Odstaw.
Polędwiczkę pokrój na plastry. Posyp solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż polędwiczki z obu stron na złoty kolor.
Wlej wodę, dodaj tymianek. Duś przez ok. 15 minut.
Następnie połącz z sosem kurkowym. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje. Posyp świeżym tymiankiem.