Polędwiczki w sosie kurkowym
![Polędwiczki w sosie kurkowym](https://akademiasmaku.pl/storage/7799/conversions/poledwiczki-w-sosie-kurkowym-4981-single.webp)
4 porcje
40 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Polędwiczki w sosie kurkowym
Polędwiczki w sosie kurkowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9875/conversions/RCPamA572L0RyC-thumb.webp)
Kurki dokładnie oczyść i odcedź. Większe grzyby pokrój w kostkę ok. 0,5 cm. Mniejsze kurki zachowaj w całości. Odstaw. Cebulę drobno posiekaj.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9876/conversions/LXpkpWrLnKIbYt-thumb.webp)
Na rozgrzaną patelnię dodaj masło. Podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodaj kurki. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Smaż na małej mocy płyty grzewczej, mieszając co jakiś czas, do momentu, aż kurki się zarumienią. Wlej śmietankę, zagotuj. Odstaw.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9877/conversions/VUQ4gCNQDnQeDJ-thumb.webp)
Polędwiczkę pokrój na plastry. Posyp solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż polędwiczki z obu stron na złoty kolor.
Wlej wodę, dodaj tymianek. Duś przez ok. 15 minut.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9878/conversions/AmLGW5BL6HfLQz-thumb.webp)
Następnie połącz z sosem kurkowym. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje. Posyp świeżym tymiankiem.
Komentarze