Omlet z kurkami
4 porcje
25 min
Łatwe
Składniki
Omlet z kurkami
Omlet z kurkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kurki oczyszczamy i dokładnie myjemy.
Gotujemy na płycie 1 l wody, blanszujemy grzyby przez około 5 min, a następnie odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę oraz kurki. Smażymy na małej mocy przez 8 minut.
Pod koniec dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i dolewamy śmietany.
Doprawiamy do smaku i dusimy przez 5 minut (aż płyn się zredukuje). Odstawiamy na bok.
Porada
Aby warzywa z wody nie strzelały, gdy dodajesz je do tłuszczu, wystarczy dodać do niego odrobinę soli.
Wbijamy jajka do miski, dolewamy do nich śmietanę i dokładnie ubijamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masło rozgrzewamy na patelni i wlewamy wcześniej przygotowaną masę jajeczną.
Gdy omlet zetnie się od spodu, dodajemy farsz z kurek i wkładamy na 3 minuty do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni.
Upieczony omlet posypujemy posiekanym koperkiem.
Komentarze