Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Omlet z kurkami to sposób na niecodzienne i pyszne rozpoczęcie dnia. Intensywny smak grzybów sprawi, że będzie to naprawdę mistrzowskie śniadanie.

Składniki

6 jajek
50 ml śmietany
1 łyżka masła klarowanego
¼ pęczka koperku
400 g kurek
1 łyżka masła
1 pomidor malinowy
100 ml śmietany
1 cebula
Sól, pieprz

Opis wykonania

Kurki oczyszczamy i dokładnie myjemy.

Gotujemy na płycie 1 l wody, blanszujemy grzyby przez około 5 min, a następnie odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę oraz kurki. Smażymy na małej mocy przez 8 minut.

Pod koniec dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i dolewamy śmietany.

Doprawiamy do smaku i dusimy przez 5 minut (aż płyn się zredukuje). Odstawiamy na bok.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.

Bosh Logo
Bosh

Wbijamy jajka do miski, dolewamy do nich śmietanę i dokładnie ubijamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masło rozgrzewamy na patelni i wlewamy wcześniej przygotowaną masę jajeczną.

Gdy omlet zetnie się od spodu, dodajemy farsz z kurek i wkładamy na 3 minuty do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni.

Upieczony omlet posypujemy posiekanym koperkiem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych