


Omlet z kurkami to sposób na niecodzienne i pyszne rozpoczęcie dnia. Intensywny smak grzybów sprawi, że będzie to naprawdę mistrzowskie śniadanie.
Kurki oczyszczamy i dokładnie myjemy.
Gotujemy na płycie 1 l wody, blanszujemy grzyby przez około 5 min, a następnie odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę oraz kurki. Smażymy na małej mocy przez 8 minut.
Pod koniec dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i dolewamy śmietany.
Doprawiamy do smaku i dusimy przez 5 minut (aż płyn się zredukuje). Odstawiamy na bok.
Wbijamy jajka do miski, dolewamy do nich śmietanę i dokładnie ubijamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masło rozgrzewamy na patelni i wlewamy wcześniej przygotowaną masę jajeczną.
Gdy omlet zetnie się od spodu, dodajemy farsz z kurek i wkładamy na 3 minuty do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni.
Upieczony omlet posypujemy posiekanym koperkiem.