Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Omlet z kurkami

Opis wykonania

Omlet z kurkami to sposób na niecodzienne i pyszne rozpoczęcie dnia. Intensywny smak grzybów sprawi, że będzie to naprawdę mistrzowskie śniadanie.

Omlet z kurkami - krok 1

Kurki oczyszczamy i dokładnie myjemy

Gotujemy 1 l wody, blanszujemy grzyby przez około 5 min, a następnie odcedzamy.

Omlet z kurkami - krok 2

Na patelni  rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę oraz kurki. Smażymy na wolnym ogniu przez 8 minut.

Pod koniec dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i dolewamy śmietany.

Doprawiamy do smaku i dusimy przez 5 minut (aż płyn się zredukuje). Odstawiamy na bok

Omlet z kurkami - krok 3

Wbijamy jajka do miski, dolewamy do nich śmietanę i dokładnie ubijamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masło rozgrzewamy na patelni i wlewamy wcześniej przygotowaną masę jajeczną.

Gdy omlet zetnie się od spodu, dodajemy farsz z kurek i wkładamy na 3 minuty do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni.

Upieczony omlet posypujemy posiekanym koperkiem.