Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Jagody to owoce, na które czekam z niecierpliwością przez cały rok. Owoce zamykam w słoikach, by cieszyć się ich smakiem na dłużej. Domowy dżem będzie doskonałym dodatkiem do pieczywa czy deserów.

Składniki

500 g jagód
100 g cukru

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
165 kcal
Tłuszcz
0.75 g
Węglowodany
36.2 g
Błonnik
1 g
Białko
4 g
Sól
0 g

Opis wykonania

1

Jagody dokładnie umyj.

2

Owoce wsyp do garnka o grubym dnie, zasyp cukrem. Garnek umieść na palniku. Na początku gotuj na dość dużej mocy płyty grzewczej, aby owoce się zagotowały. Po zagotowaniu zmniejsz moc.

Gotuj na średniej mocy palnika, od czasu do czasu mieszając i rozgniatając jagody (owoce nie mogą przywrzeć).

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
3

Jeśli konsystencja jest odpowiednia, zdejmij garnek z palnika. Gotowy i jeszcze gorący dżem przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików. Zakręć je i postaw do góry dnem.

Jeżeli przygotowujesz większą ilość dżemu, warto go spasteryzować (trzymając słoiki przez około 10 minut w dużym garnku z wrzącą wodą lub na sucho w piekarniku nagrzanym do temperatury 120 stopni). Dzięki temu przetwory będzie można długo przechowywać bez obaw o ich trwałość.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Alunek
Moje dzieci uwielbiają jagody. Byliśmy w lesie w górach je pozbierać i zrobiliśmy wspólnie dżem. Wszystkim bardzo smakował :) Zrobimy więcej przetworów na zimę z tego przepisu.
sabinka
Uwielbiamy jeść jagody i w końcu odważyłam się pierwszy raz w życiu zrobić z nich dżem. Jest milion razy lepszy niż sklepowy. Dziękuję bardzo za przepis :)
Aleksandra Pępek
Pyszne i zdrowe
Lalaxo
Moj ulubiony!
Efffka
Oczywiście, to nie mogło być niedobre 😉 zrobiłam z mrożonych, i wyszło 🙂
Bacardi
Rewelacyjny dżem, świetny dodatek do naleśników
Aleksandra J
Idealny do naleśników ☺️
Ewusia1222
Najlepiej smakuje z twarożkiem i bułeczką :) Pycha