Dżem jagodowy
4 porcje
25 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Dżem jagodowy
Dżem jagodowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jagody dokładnie umyj.
Owoce wsyp do garnka o grubym dnie, zasyp cukrem. Garnek umieść na palniku. Na początku gotuj na dość dużej mocy płyty grzewczej, aby owoce się zagotowały. Po zagotowaniu zmniejsz moc.
Gotuj na średniej mocy palnika, od czasu do czasu mieszając i rozgniatając jagody (owoce nie mogą przywrzeć).
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Jeśli konsystencja jest odpowiednia, zdejmij garnek z palnika. Gotowy i jeszcze gorący dżem przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików. Zakręć je i postaw do góry dnem.
Jeżeli przygotowujesz większą ilość dżemu, warto go spasteryzować (trzymając słoiki przez około 10 minut w dużym garnku z wrzącą wodą lub na sucho w piekarniku nagrzanym do temperatury 120 stopni). Dzięki temu przetwory będzie można długo przechowywać bez obaw o ich trwałość.
Komentarze