Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Chrupiące gofry, czy to suche czy z dodatkami, przypominają nam smak dzieciństwa spędzonego na koloniach z rówieśnikami i rodzinnych wczasach. Któż, choć raz będąc nad morzem, nie próbował gofrów z budki? Tego smaku nie można porównać z żadnym innym. Nawet teraz, już dorosłym ludziom, ciężko nam przejść obojętnie obok budki z goframi, aby nie ulec magii ich cudownie słodkiego, waniliowego zapachu. Chcesz przypomnieć sobie smak gofrów z dzieciństwa lub podzielić się nim z najbliższymi? Wypróbuj przepis na chrupiące gofry jak z budki i przywróć w sobie dziecięcą radość z małych rzeczy.

Składniki

200g mąki tortowej
250ml maślanki
2 jajka
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżki roztopionego masła lub oleju słonecznikowego
Łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

Opis wykonania

Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski i dobrze wymieszaj. Dodaj cukier, tłuszcz, maślankę oraz żółtka jaj. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj, używając miksera.

Białka, które zostały, ubij na sztywną pianę. Następnie przy pomocy łyżki (najlepiej sprawdza się drewniana) delikatnie połącz białka z resztą ciasta na gofry.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch. 



Bosh Logo
Bosh

Nagrzej gofrownicę i nałóż porcję ciasta. Piecz około 2-3 minut na złoty kolor. Gorące gofry ułóż na kratce wyjętej z piekarnika, aby nie zwilgotniały. Podawaj z bitą śmietaną, ulubionymi owocami, domowym dżemem lub po prostu oprószone cukrem pudrem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 3, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Babeczka
pyszne smaczne i chrupiace idealna przekąska :)
Marzenna
Mięciutkie w środku a na zewnątrz Można je posypać tylko cukrem pudrem.
Maria Izabela
Pyszne gofry, rzeczywiście chrupiące
MBrozek
Uwielbiam robić gofry , idealna przekąska na niezapowiedzianych gości :) u mnie wersja „de luxe” z bitą śmietaną i kakao
Ewusia1222
Super przepis- gofry zawsze wychodzą
Kasia333
Świetny przepis! Te gofry są naprawdę chrupiące, czyli takie, jak lubię!
Aleksandra J
Rzeczywiście są chrupiące 😊
bsylvia
Pyszne i chrupiące gofry jak z budki. Polecam!