Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chrupiące gofry

Opis wykonania

Chrupiące gofry, czy to suche czy z dodatkami, przypominają nam smak dzieciństwa spędzonego na koloniach z rówieśnikami i rodzinnych wczasach. Któż, choć raz będąc nad morzem, nie próbował gofrów z budki? Tego smaku nie można porównać z żadnym innym. Nawet teraz, już dorosłym ludziom, ciężko nam przejść obojętnie obok budki z goframi, aby nie ulec magii ich cudownie słodkiego, waniliowego zapachu. Chcesz przypomnieć sobie smak gofrów z dzieciństwa lub podzielić się nim z najbliższymi? Wypróbuj przepis na chrupiące gofry jak z budki i przywróć w sobie dziecięcą radość z małych rzeczy.

  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski i dobrze wymieszaj. Dodaj cukier, tłuszcz, maślankę oraz żółtka jaj. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj, używając miksera.

  2. Białka, które zostały, ubij na sztywną pianę. Następnie przy pomocy łyżki (najlepiej sprawdza się drewniana) delikatnie połącz białka z resztą ciasta na gofry.

  3. Nagrzej gofrownicę i nałóż porcję ciasta. Piecz około 2-3 minut na złoty kolor. Gorące gofry ułóż na kratce wyjętej z piekarnika, aby nie zwilgotniały. Podawaj z bitą śmietaną, ulubionymi owocami, domowym dżemem lub po prostu oprószone cukrem pudrem.