Chrupiące gofry
4 porcje
20 min
Łatwe
3 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Chrupiące gofry
Chrupiące gofry
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski i dobrze wymieszaj. Dodaj cukier, tłuszcz, maślankę oraz żółtka jaj. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj, używając miksera.
Białka, które zostały, ubij na sztywną pianę. Następnie przy pomocy łyżki (najlepiej sprawdza się drewniana) delikatnie połącz białka z resztą ciasta na gofry.
Porada
Ciasto nakładaj na już gorącą gofrownicę, nigdy zimną.
Nagrzej gofrownicę i nałóż porcję ciasta. Piecz około 2-3 minut na złoty kolor. Gorące gofry ułóż na kratce wyjętej z piekarnika, aby nie zwilgotniały. Podawaj z bitą śmietaną, ulubionymi owocami, domowym dżemem lub po prostu oprószone cukrem pudrem.
Komentarze