Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chrupiące gofry

Opis wykonania

Chrupiące gofry, czy to suche czy z dodatkami, przypominają nam smak dzieciństwa spędzonego na koloniach z rówieśnikami i rodzinnych wczasach. Któż, choć raz będąc nad morzem, nie próbował gofrów z budki? Tego smaku nie można porównać z żadnym innym. Nawet teraz, już dorosłym ludziom, ciężko nam przejść obojętnie obok budki z goframi, aby nie ulec magii ich cudownie słodkiego, waniliowego zapachu. Chcesz przypomnieć sobie smak gofrów z dzieciństwa lub podzielić się nim z najbliższymi? Wypróbuj przepis na chrupiące gofry jak z budki i przywróć w sobie dziecięcą radość z małych rzeczy.

1

Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski i dobrze wymieszaj. Dodaj cukier, tłuszcz, maślankę oraz żółtka jaj. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj, używając miksera.

2

Białka, które zostały, ubij na sztywną pianę. Następnie przy pomocy łyżki (najlepiej sprawdza się drewniana) delikatnie połącz białka z resztą ciasta na gofry.

3

Nagrzej gofrownicę i nałóż porcję ciasta. Piecz około 2-3 minut na złoty kolor. Gorące gofry ułóż na kratce wyjętej z piekarnika, aby nie zwilgotniały. Podawaj z bitą śmietaną, ulubionymi owocami, domowym dżemem lub po prostu oprószone cukrem pudrem.