


Naleśniki można przygotować na wiele sposobów - na słodko lub wytrawnie. W Akademii Smaku proponuję naleśniki w słodkim wydaniu z nadzieniem serowym. To świetna propozycja na obiad.
W misce umieść mąkę. Dolej mleko i wbij jajko. Dodaj szczyptę soli i cukru. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, możesz rozcieńczyć je 1/4 szklanki mleka lub wody.
Na płycie grzewczej dobrze rozgrzej dobrze patelnię i usmaż naleśniki. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.
Przygotuj nadzienie – w misce umieść twaróg, dodaj cukier puder, cukier waniliowy i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Naleśniki posmaruj nadzieniem i zwiń w rulony.
Podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.