Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.71 (Liczba ocen: 7)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Naleśniki można przygotować na wiele sposobów - na słodko lub wytrawnie. W Akademii Smaku proponuję naleśniki w słodkim wydaniu z nadzieniem serowym. To świetna propozycja na obiad.

Składniki

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki mleka
1 jajko
Szczypta soli i cukru
Olej do smażenia

Nadzienie:
300 g twarogu półtłustego
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:
1 łyżka masła
2 łyżki cukru pudru

Opis wykonania

1

W misce umieść mąkę. Dolej mleko i wbij jajko. Dodaj szczyptę soli i cukru. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, możesz rozcieńczyć je 1/4 szklanki mleka lub wody.

Na płycie grzewczej dobrze rozgrzej dobrze patelnię i usmaż naleśniki. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.

3

Przygotuj nadzienie – w misce umieść twaróg, dodaj cukier puder, cukier waniliowy i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
4

Naleśniki posmaruj nadzieniem i zwiń w rulony.

Podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.71, Liczba ocen: 7
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Pyszne naleśniki Dzieci kochają ❤️❤️❤️❤️
Radosław
Polecam :) bardzo smaczne
Magda
Klasyczne, pyszne! Podałam ze świeżymi owocami i cukrem pudrem :)
Marta
Wszyscy domownicy uwielbiają.
Małgorzata
Klasyczne, najszybsze, lubiane przez wszystkich:) u nas z dodatkiem wody gazowanej i od zawsze składane w trójkąty. Jedni jedzą tylko z cukrem pudrem, inni z owocami, jeszcze inni osmażam na masełku 😀
Marta
U nas minimum 3 razy w tygodniu, dzieci uwielbiają.
Paulina24
Ciasto na naleśniki wyszło idealne z tego przepisu. Naleśniki lądują do jutrzejszego lunchboxa
Nastassia Mamaieva
Szybko zniknęły, tylko zapach pozostał 😁
MiszelPiszel
Smakują jak u mamy!
akorycka5
pyszne naleśniki, polecam polewę z budyniu
Natalia Kowalska
Wolę jak są złożone w trójkąty. Smaki dzieciństwa spędzonego u babci.
bsylvia
Bardzo dobre naleśniki, zdecydowanie polecam!
damdlani
Żona zadowolona jak zawsze z naleśników. Super przepis
Ewusia1222
Najlepsze w piątek dla dzieci na słodko- naleśniki z serem
Babylington
Robimy często gdyż dzieci je uwielbiają.
ineczka
Pyszne, to danie to się nigdy nie nudzi.
Bacardi
Świetne naleśniki na ciepło i na zimno :)
Marzenna
Takie naleśniki to tradycyjnie kilka razy w tygodniu robię.Są pysznym serem białym zawijane.
Aleksandra J
Smak dzieciństwa 🥰
Lalaxo
Bardzo często robię w swojej kuchni. Nieodłączny element naszego jadłospisu.
olesia
Uwielbiam takie naleśniki do nich pasuje wstęga owocowa-tu z czarnej porzeczki.
zielone_obloczki
Klasyk wśród naleśników 😊