Kurczak po chińsku
![Kurczak po chińsku](https://akademiasmaku.pl/storage/7279/conversions/kurczak-po-chinsku-4447-single.webp)
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Kurczak po chińsku
Kurczak po chińsku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8466/conversions/I0kJKWWS1W0HtW-thumb.webp)
W pierwszej kolejności ugotuj ryż i przygotuj wszystkie składniki, jakich użyjesz w przepisie.
Wszystkie warzywa umyj i pokrój na małe kawałki – takie na jeden kęs.
Mięso pokrój w niedużą kostkę i obtocz dokładnie w mące kukurydzianej.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8467/conversions/DwzaYoY4orznAG-thumb.webp)
W przygotowaniu sosu najlepszym pomocnikiem będzie blender.
Wystarczy, że wszystkie składniki sosu dodasz do pojemnika i w kilka sekund powstanie sos na bazie świeżego imbiru, chili i czosnku, z dodatkiem sosu sojowego, octu ryżowego, sosu ostrygowego, cukru i odrobiny mąki kukurydzianej.
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8468/conversions/v2A6ZPWB9DpdFv-thumb.webp)
Na jednej gorącej patelni z odrobiną oleju podsmaż krótko wszystkie warzywa – najpierw brokuły i szparagi, a na koniec dodaj szpinak, warzywa powinny lekko zmięknąć, ale nadal być świeże i chrupiące.
Następnie dodaj do smaku sos sojowy i krótko duś przez kolejną minutę lub dwie.
![5](https://akademiasmaku.pl/storage/8469/conversions/BgH5Dha788gg9s-thumb.webp)
Na drugiej patelni rozgrzej więcej oleju i smaż partiami kurczaka na złoty kolor na wysokiej mocy płyty grzewczej.
Kiedy całe mięso się usmaży, odlej z patelni tłuszcz, włóż do niej z powrotem mięso i wlej cały sos, a następnie przez kilkadziesiąt sekund smaż na dużej mocy palnika, aż sos zgęstnieje i dokładnie oblepi kurczaka.
![6](https://akademiasmaku.pl/storage/8470/conversions/Fc2n3ZkufMue3K-thumb.webp)
Tak przygotowane mięso i warzywa podaj z ryżem oprószonym ziarnami sezamu i świeżym szczypiorkiem.
Komentarze