Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Kuchnia chińska to jedna z moich ulubionych światowych kuchni. Miałem okazję kilka razy odwiedzić ten kraj i muszę powiedzieć, że wielką frajdę sprawia mi odtwarzanie tych smaków we własnej kuchni. W tym filmie pokażę, jak przygotować pysznego i kolorowego kurczaka po chińsku.

Składniki

500 g filetowanych podudzi kurczaka
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 pęczka zielonych szparagów
1 nieduży brokuł
Garść liści szpinaku
Olej do smażenia
Ziarna sezamu
Szczypiorek

Sos:
2-3 cm świeżego imbiru
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
3 łyżki octu ryżowego
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka mąki kukurydzianej

Opis wykonania

1

W pierwszej kolejności ugotuj ryż i przygotuj wszystkie składniki, jakich użyjesz w przepisie.

Wszystkie warzywa umyj i pokrój na małe kawałki – takie na jeden kęs.

Mięso pokrój w niedużą kostkę i obtocz dokładnie w mące kukurydzianej.

2

W przygotowaniu sosu najlepszym pomocnikiem będzie blender.

Wystarczy, że wszystkie składniki sosu dodasz do pojemnika i w kilka sekund powstanie sos na bazie świeżego imbiru, chili i czosnku, z dodatkiem sosu sojowego, octu ryżowego, sosu ostrygowego, cukru i odrobiny mąki kukurydzianej.

3

Na jednej gorącej patelni z odrobiną oleju podsmaż krótko wszystkie warzywa – najpierw brokuły i szparagi, a na koniec dodaj szpinak, warzywa powinny lekko zmięknąć, ale nadal być świeże i chrupiące.

Następnie dodaj do smaku sos sojowy i krótko duś przez kolejną minutę lub dwie.

5

Na drugiej patelni rozgrzej więcej oleju i smaż partiami kurczaka na złoty kolor na wysokiej mocy płyty grzewczej.

Kiedy całe mięso się usmaży, odlej z patelni tłuszcz, włóż do niej z powrotem mięso i wlej cały sos, a następnie przez kilkadziesiąt sekund smaż na dużej mocy palnika, aż sos zgęstnieje i dokładnie oblepi kurczaka.

6

Tak przygotowane mięso i warzywa podaj z ryżem oprószonym ziarnami sezamu i świeżym szczypiorkiem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Bardzo dobry przepis, polecam
Radosław
Kurczak soczysty, słodko- pikantny
Monka
Uwielbiam dania kuchni chińskiej Ja marynuję mięso przez 2 h dodatkowo w sosie sojowym i obtaczam w mące ale ziemniaczanej
Monka
Przepyszne gorąco polecam
Monka
Jestem fanatyczką domowego chińczyka Pycha