


Kuchnia chińska to jedna z moich ulubionych światowych kuchni. Miałem okazję kilka razy odwiedzić ten kraj i muszę powiedzieć, że wielką frajdę sprawia mi odtwarzanie tych smaków we własnej kuchni. W tym filmie pokażę, jak przygotować pysznego i kolorowego kurczaka po chińsku.
W pierwszej kolejności ugotuj ryż i przygotuj wszystkie składniki, jakich użyjesz w przepisie.
Wszystkie warzywa umyj i pokrój na małe kawałki – takie na jeden kęs.
Mięso pokrój w niedużą kostkę i obtocz dokładnie w mące kukurydzianej.
W przygotowaniu sosu najlepszym pomocnikiem będzie blender.
Wystarczy, że wszystkie składniki sosu dodasz do pojemnika i w kilka sekund powstanie sos na bazie świeżego imbiru, chili i czosnku, z dodatkiem sosu sojowego, octu ryżowego, sosu ostrygowego, cukru i odrobiny mąki kukurydzianej.
Na jednej gorącej patelni z odrobiną oleju podsmaż krótko wszystkie warzywa – najpierw brokuły i szparagi, a na koniec dodaj szpinak, warzywa powinny lekko zmięknąć, ale nadal być świeże i chrupiące.
Następnie dodaj do smaku sos sojowy i krótko duś przez kolejną minutę lub dwie.
Na drugiej patelni rozgrzej więcej oleju i smaż partiami kurczaka na złoty kolor na wysokiej mocy płyty grzewczej.
Kiedy całe mięso się usmaży, odlej z patelni tłuszcz, włóż do niej z powrotem mięso i wlej cały sos, a następnie przez kilkadziesiąt sekund smaż na dużej mocy palnika, aż sos zgęstnieje i dokładnie oblepi kurczaka.
Tak przygotowane mięso i warzywa podaj z ryżem oprószonym ziarnami sezamu i świeżym szczypiorkiem.