Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Makaron z warzywami i tofu po japońsku

Bento, czyli japońskie śniadanie w pudełku :)
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Moje danie zainspirowane jest kuchnią japońską, którą bardzo lubię.

Składniki

200 g Gryczany makaron
1 szt. Czerwona papryka
1 szt. Cebula
1 szt. Natka pietruszki
2 łyżka Sos sojowy
1 łyżka Olej sezamowy
1 szczypta Sól i pieprz
0,5 łyżeczka Papryka ostra w proszku
0,5 łyżeczka Papryka słodka w proszku
0,5 łyżeczka Czosnek w proszku
3-4 szt. Jajko
1 szt. Tofu
1 szt. Glony nori

Opis wykonania

Makaron należy ugotować zgodnie z przepisem. W tym czasie podsmażyć na oleju sezamowym drobno pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Do tego wsypać wszystkie przyprawy oraz wlać sos sojowy, Na koniec wrzucić ugotowany makaron i pokrojoną pietruszkę. Całość wymieszać. Jajka ugotować na twardo i przyozdobić glonami nori. Tofu pokroić w plasterki, doprawić tymi samymi przyprawami co makaron (papryka ostra, papryka słodka, czosnek, sól i pieprz) i podsmażyć na suchej patelni, aż zrobi się lekko chrupiące na zewnątrz. Do pojemników wsadzić makaron oraz jajka i tofu. Tak przygotowanie danie można zabrać ze sobą wszędzie:) Smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych