Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Jajecznica to śniadaniowa klasyka. W tym przepisie pokazuję, jak przyrządzić jajecznicę z dodatkiem boczku. Proste połączenie delikatnego i kremowego smaku jajka z wyrazistym boczkiem.

Składniki

4 jajka
100 g boczku
1 cebula dymka ze szczypiorkiem
1 łyżka masła
Sól, pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
237.3 kcal
Tłuszcz
21.4 g
Węglowodany
1 g
Błonnik
10.3 g
Białko
0.2 g
Sól
1.7 g

Opis wykonania

1

Do miski wbij jajka. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek umyj i posiekaj.

2

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Pozwól, aby tłuszcz powoli się wytapiał. Następnie dodaj łyżkę masła.

Na wytopionym tłuszczu i maśle zeszklij cebulę. Na patelnię wlej jajka. Dopraw solą i pieprzem.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
3

W trakcie smażenia cały czas mieszaj zawartość patelni za pomocą drewnianej łyżki. Kiedy jajka zaczynają się ścinać i uzyskasz odpowiednią konsystencję zestaw patelnię z płyty grzewczej.

Gorącą jajecznicę wyłóż na talerze i posyp posiekanym szczypiorkiem.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Poranne paliwo :)
MiszelPiszel
Królowa śniadań!
Marta
Pyszne białkowo tłuszczowe śniadanie, które syci na wiele godzin.
Małgorzata
Klasyczek weekendowych, leniwych śniadań. Popijając kawkę, wytapiamy boczek. Koniecznie dodajcie szczypiorek. Pycha
Patrycja Lewandowska
moja ulubiona to właśnie ta na boczku :)
Monka
Śniadanie prawdziwego męższczyzny
Sylwucha
Jak śniadanie to zawsze z jajecznicą. Ta z przepisu to mistrzostwo świata :)