Muffiny jajeczne z boczkiem i warzywami
![Muffiny jajeczne z boczkiem i warzywami](https://akademiasmaku.pl/storage/3415/conversions/muffiny-jajeczne-z-boczkiem-i-warzywami-410-single.webp)
4 porcje
25 min
Średnie
Idealny przepis na zdrową i smaczną przekąskę, którą możemy spakować i zabrać zarówno w podróż, jak i do pracy.
Składniki
5 jajek
20 dkg boczku parzonego naturlanie wędzonego
1/2 cebuli
1 łyżka śmietany
1/2 papryki czerwonej
4-5 różyczek brokuła
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 garść jarmużu
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Szczypta pieprzu ziołowego
Muffiny jajeczne z boczkiem i warzywami
Muffiny jajeczne z boczkiem i warzywami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8676/conversions/xfXy6QJQHu6MT2-thumb.webp)
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. W misce ubij jajka, następnie dodaj śmietanę oraz przyprawy. Na koniec dodaj rozdrobnione różyczki brokuła, kawałeczki jarmużu oderwane od twardych łodyżek, szczypiorek, pokrojoną w kawałeczki cebulę, paprykę oraz boczek i razem wymieszaj.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8677/conversions/r3WswcOx4cKmyy-thumb.webp)
Masę jajeczną wlej do silikonowych foremek, blaszki na muffiny lub kokilek i piecz ok. 15 minut do uzyskania złotego koloru.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
Komentarze