


Nasi goreng to tradycyjne danie kuchni malajskiej i indonezyjskiej. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować azjatycki specjał, który składa się ze smażonego ryżu z dodatkiem kurczaka i warzyw.
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Filet z piersi kurczaka pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w słupki. Paprykę pokrój w kostkę. Papryczkę chili i czosnek posiekaj bardzo drobno.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek i papryczkę chili. Podsmaż.
Dodaj jajka i mieszając, smaż do momentu, aż się zetną.
Na patelnię dodaj pokrojone filety z kurczaka i smaż 3–4 minuty. Po tym czasie dodaj ugotowany ryż, sos sojowy, sos rybny i kumin. Smaż na płycie grzewczej kolejne 3 minuty.
Dodaj paprykę, marchewkę i posiekany szczypiorek. Składniki dokładnie wymieszaj. Wszystko podsmaż jeszcze 5 minut.