Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Nasi goreng

Opis wykonania

Nasi goreng to tradycyjne danie kuchni malajskiej i indonezyjskiej. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować azjatycki specjał, który składa się ze smażonego ryżu z dodatkiem kurczaka i warzyw.

Nasi goreng - krok 1

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Filet z piersi kurczaka pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w słupki. Paprykę pokrój w kostkę. Papryczkę chili i czosnek posiekaj bardzo drobno.

Nasi goreng - krok 2

Na patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek i papryczkę chili. Podsmaż.

Dodaj jajka i mieszając, smaż do momentu, aż się zetną.

Nasi goreng - krok 3

Na patelnię dodaj pokrojone filety z kurczaka i smaż 3–4 minuty. Po tym czasie dodaj ugotowany ryż, sos sojowy, sos rybny i kumin. Smaż na płycie grzewczej kolejne 3 minuty.

Dodaj paprykę, marchewkę i posiekany szczypiorek. Składniki dokładnie wymieszaj. Wszystko podsmaż jeszcze 5 minut.

Bosch do kuchni