Prawdziwe, oryginalne meksykańskie guacamole
6 porcje
30 min
Łatwe
4.67 (Ilość ocen: 3)
Guacamole - dip z awokado cieszy się dużą popularnością nie tylko w kuchni meksykańskiej. Sprawdzi się w wielu daniach, a nawet jako pasta do pieczywa.
Składniki
1 dojrzałe awokado
Sok z 1/2 limonki
1/2 czerwonej cebuli
4 gałązki kolendry
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kuminu
szczypta chilli
szczypta soli i pieprzu
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
62.5 kcal
Tłuszcz
5.3 g
Węglowodany
2.8 g
Błonnik
0.8 g
Białko
1.1 g
Sól
1 g
Prawdziwe, oryginalne meksykańskie guacamole
Prawdziwe, oryginalne meksykańskie guacamole
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Czosnek rozgnieć i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
Listki kolendry oddziel od łodyżek i drobno posiekaj.
Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę, przełóż do miski i skrop oliwą.
Awokado zmiksuj i dodaj wraz z pozostałymi składnikami do cebuli.
Całość dokładnie wymieszaj.
Porada
Jest wielu zwolenników dodawania drobno pokrojonego pomidora do guacamole. Oba przepisy są równie prawdziwe, jak i smaczne.
Komentarze