Fit gofry
2 porcje
10 min
Łatwe
Gofry w wersji fit szczególnie polecamy osobom będącym na diecie, które lubią tradycyjne gofry, jednocześnie dbając o linię unikają białej mąki i cukru. Zamiast tradycyjnej mąki pszennej dodaj jaglaną, a zwykły cukier zastąp ksylitolem, aby je nieco „odchudzić”. Dzięki pianie z białek i wodzie gazowanej, będą puszyste i delikatne. Gofry fit są lekkie i pożywne, w wersji na słodko możesz dodać do nich sezonowe warzywa i jogurt naturalny. Zobacz prosty przepis na fit gofry i komponuj je z ulubionymi, zdrowymi składnikami.
Składniki
6 łyżek mąki jaglanej
2 jajka
3 łyżeczki ksylitolu
Pół szklanki wody gazowanej
Pół szklanki mleka 1,5%
Szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Odrobina oleju rzepakowego do wysmarowania gofrownicy
Fit gofry
Fit gofry
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj z mąką, ksylitolem, mlekiem i wodą, aż się dokładnie połączą. Ciasto na fit gofry nie może być zbyt gęste więc w razie potrzeby dolej jeszcze odrobinę wody.
Porada
Mąkę jaglaną możesz połączyć z mielonym siemieniem lnianym (4 łyżki mąki, 2 łyżki siemienia), dzięki temu fit gofry będą jeszcze bardziej sycące. Mleko krowie możesz zastąpić jego roślinnym odpowiednikiem.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie połącz z resztą składników za pomocą łyżki.
Komentarze