Puree ziemniaczane z pietruszką
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Purre z korzenia pietruszki i ziemniaków
Purre z korzenia pietruszki i ziemniaków
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Konsystencja puree z pietruszki powinna być gładka i aksamitna, z wyraźnym akcentem pietruszki, co nadaje tej potrawie niepowtarzalnego charakteru. Jak zrobić puree z pietruszki? Proces przygotowywania puree z ziemniaków, cebuli i pietruszki jest prosty i składa się z kilku etapów.
Należy obrać ze skórki ziemniaki i korzeń pietruszki, a następnie pokroić je na mniejsze kawałki i włożyć do perforowanego pojemnika do gotowania. Ugotować ziemniaki do miękkości.
Następnie należy obrać cebulę, drobno ją posiekać i poddusić na gorącym maśle. Dodać do ugotowanych warzyw i dodać mleko.
Puree z korzenia pietruszki i ziemniaków dobrze wymieszać i przecisnąć przez prasę do miski, wymieszać trzepaczką na gładką masę. Dobrą alternatywą jest użycie blendera ręcznego, który pomoże w szybki i prosty sposób przygotować idealną masę.
Puree pietruszkowe doprawić do smaku solą oraz świeżo zmieloną gałką muszkatołową.
Wskazówka: Warzywa można przyrządzić w piekarniku parowym Bosch: gotowanie na parze, 100⁰C, ziemniaki: 25–30 minut, korzeń pietruszki: 20–25 minut.
Podanie
Ze względu na swoje delikatne, ale wyraziste smaki, puree pietruszkowe świetnie komponuje się z różnymi mięsami oraz rybami. To doskonałe uzupełnienie dla kaczki z jabłkami lub żeberek z miodem.
Puree z ziemniaków i pietruszki podajemy na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu, jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.
Komentarze