Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Puree ziemniaczane z pietruszką to wyjątkowy dodatek do obiadu, łączący smak klasycznych ziemniaków z wyrazistą nutą korzenia pietruszki. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie efektowne w prezentacji, to danie, które może zaskoczyć swoim smakiem.

Składniki

1 kg średnich ziemniaków
3 szt. korzenie pietruszki
1/2 szt. cebuli
3 łyżka masła
1/4 l mleka
do smaku sól
do smaku gałka muszkatołowa

Opis wykonania

Konsystencja puree z pietruszki powinna być gładka i aksamitna, z wyraźnym akcentem pietruszki, co nadaje tej potrawie niepowtarzalnego charakteru. Jak zrobić puree z pietruszki? Proces przygotowywania puree z ziemniaków, cebuli i pietruszki jest prosty i składa się z kilku etapów.

Należy obrać ze skórki ziemniaki i korzeń pietruszki, a następnie pokroić je na mniejsze kawałki i włożyć do perforowanego pojemnika do gotowania. Ugotować ziemniaki do miękkości.

Następnie należy obrać cebulę, drobno ją posiekać i poddusić na gorącym maśle. Dodać do ugotowanych warzyw i dodać mleko.

Puree z korzenia pietruszki i ziemniaków dobrze wymieszać i przecisnąć przez prasę do miski, wymieszać trzepaczką na gładką masę. Dobrą alternatywą jest użycie blendera ręcznego, który pomoże w szybki i prosty sposób przygotować idealną masę.

Puree pietruszkowe doprawić do smaku solą oraz świeżo zmieloną gałką muszkatołową.

Wskazówka: Warzywa można przyrządzić w piekarniku parowym Bosch: gotowanie na parze, 100⁰C, ziemniaki: 25–30 minut, korzeń pietruszki: 20–25 minut.

Podanie

Ze względu na swoje delikatne, ale wyraziste smaki, puree pietruszkowe świetnie komponuje się z różnymi mięsami oraz rybami. To doskonałe uzupełnienie dla kaczki z jabłkami lub żeberek z miodem.

Puree z ziemniaków i pietruszki podajemy na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu, jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Sylwucha
Fajna alternatywa dla zwykłego puree. Nie trzymałam się przepisu i dodałam za mało mleka i brak galki m. bo nie lubimy ale i tak pyszne, szczególnie z rybą
Magdalena Koźmińska
Ja również nie dodałam gałki, bo nie lubię. Natomiast samo purre wyszło przepysznie :)
Maria Izabela
Korzeń pietruszki pasuje idealnie 😍
anlovi
Przepyszne puree z dodatkiem pietruszki.
Ewusia1222
Pyszne, bardzo smaczne. Idealne do mięsa