Włoskie puree ziemniaczane
4 porcje
Średnie
Purre ziemniaczane z czarnymi oliwkami i orzeszkami pinii.
Składniki
750 g sypkich ziemniaków
szalotki
ząbki czosnku
25 g orzeszków pinii
50 g czarnych oliwek w oleju bez pestek
pęczek bazylii
25 ml oliwy
25 g masła
50-70 ml mleka
sól, czarny pieprz
Włoskie puree ziemniaczane
Włoskie puree ziemniaczane
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Obrać ziemniaki i w zależności od wielkości pokroić na połówki Iub ćwiartki. Gotować do miękkości na parze, jak podano poniżej, w perforowanym pojemniku do gotowania. Obrać szalotkę i czosnek i drobno posiekać. Orzeszki pinii uprażyć na patelni bez tłuszczu. Oliwki osączyć na ręczniku papierowym i grubo posiekać. Od gałązek oderwać Iistki bazylii i drobno pokroić. Rozgrzać oliwę. Poddusić szalotkę i czosnek. Dodać oliwki i orzeszki pinii i krótko poddusić. Dodać masło i mleko i podgrzać (nie gotować). Gotowane na parze ziemniaki włożyć do miski i rozgnieść tłuczkiem Iub widelcem. Dodać przygotowaną z oliwek i orzeszków pinii mieszankę oraz bazylię. Doprawić solą i pieprzem.
Sposób nastawiania: piekarnik parowy: program automatyczny: "Ziemniaki", "Gotowane ziemniaki" ok. 34 minuty.
Wskazówka: puree' nie powinno być zbyt delikatne. Dobrze pasuje do piersi z kaczki w sosie miodowo-balsamicznym.
Komentarze