Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Purre ziemniaczane z czarnymi oliwkami i orzeszkami pinii.

Składniki

750 g sypkich ziemniaków
szalotki
ząbki czosnku
25 g orzeszków pinii
50 g czarnych oliwek w oleju bez pestek
pęczek bazylii
25 ml oliwy
25 g masła
50-70 ml mleka
sól, czarny pieprz

Opis wykonania

Obrać ziemniaki i w zależności od wielkości pokroić na połówki Iub ćwiartki. Gotować do miękkości na parze, jak podano poniżej, w perforowanym pojemniku do gotowania. Obrać szalotkę i czosnek i drobno posiekać. Orzeszki pinii uprażyć na patelni bez tłuszczu. Oliwki osączyć na ręczniku papierowym i grubo posiekać. Od gałązek oderwać Iistki bazylii i drobno pokroić. Rozgrzać oliwę. Poddusić szalotkę i czosnek. Dodać oliwki i orzeszki pinii i krótko poddusić. Dodać masło i mleko i podgrzać (nie gotować). Gotowane na parze ziemniaki włożyć do miski i rozgnieść tłuczkiem Iub widelcem. Dodać przygotowaną z oliwek i orzeszków pinii mieszankę oraz bazylię. Doprawić solą i pieprzem. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: program automatyczny: "Ziemniaki", "Gotowane ziemniaki" ok. 34 minuty. Wskazówka: puree' nie powinno być zbyt delikatne. Dobrze pasuje do piersi z kaczki w sosie miodowo-balsamicznym.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych