Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Steki z sezonowanej wołowowiny w glazurze miodowo –teriaki z dzikim ryżem i groszkiem cukrowym

Składniki

7 szt. steków z sezonowanej wołowiny każdy po 25-30 dkg (mięso ok 2,5 -3 cm wysokości)
700 g świeżego groszku cukrowego
torebek dzikiego ryżu
Marynata:
600 ml sosu Teriyaki
6 łyżka miodu
3 łyżka drobno posiekanego imbiru
ząbków czosnku
1,5 łyżeczka oleju sezamowego
3 łyżka ziaren sezamu
łodyg grubego szczypioru
sól, pieprz do smaku

Opis wykonania

  1. Ryż ugotować według informacji na opakowaniu.
  2. Steki wyjąć z lodówki na ok. godzinę przed grillowaniem. Mięso gotowe do obróbki termicznej powinno mieć temperaturę pokojową.
  3. Marynata: w rondelka przelać sos Teriyaki, miód, drobno posiekany imbir, wyciśnięty czosnek, olej sezamowy.
  4. Całość wymieszać, doprawić solą lub pieprzem i gotować na wolnym ogniu, redukując objętość do momentu uzykania gęstej konsystencji.
  5. Grilla dobrze rozgrzać na sucho. Mięso ułożyć na grillu, po 2 minutach przewrócić na drugą stronę. Stronę już ugrillowaną posmarować marynatą miodowo – teryiaki, po 2 minutach steka przewrócić na stronę wcześniej już grillowaną i tym razem grillować ją z marynatą ok. 1 minutę. Posmarować marynatą drugą stronę steka i też grilować ją przez ok. 1 minutę.
  6. Przełożyć steka na ok. 3-5 minut na folię aluminiową i przykryć go do tzw. odpoczynku. Postępując zgodnie z powyższymi wskazówkami uzyskamy stek medium. Przy steku medium rare należy skrócić łączny czas grillowania do ok. 4 minut. Dla steków bardziej wysmażonych należy wydłużyć czas grillowania o 2-4 minuty.
  7. W średnim rondlu zagotować wodę, osolić. Na wrzątek wrzucić groszek cukrowy na ok. 2 minuty. Odcedzić na sitku. Przelać zimną wodą.
  8. Zblanszowany groszek przełożyć do miski, dodać oliwę z oliwek, skropić sokiem z cytryny, lekko posolić.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych