Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Steki z sezonowanej wołowowiny w glazurze miodowo –teriaki z dzikim ryżem i groszkiem cukrowym

Składniki

7 szt. steków z sezonowanej wołowiny każdy po 25-30 dkg (mięso ok 2,5 -3 cm wysokości)
700 g świeżego groszku cukrowego
torebek dzikiego ryżu
Marynata:
600 ml sosu Teriyaki
6 łyżka miodu
3 łyżka drobno posiekanego imbiru
ząbków czosnku
1,5 łyżeczka oleju sezamowego
3 łyżka ziaren sezamu
łodyg grubego szczypioru
sól, pieprz do smaku

Opis wykonania

  1. Ryż ugotować według informacji na opakowaniu.
  2. Steki wyjąć z lodówki na ok. godzinę przed grillowaniem. Mięso gotowe do obróbki termicznej powinno mieć temperaturę pokojową.
  3. Marynata: w rondelka przelać sos Teriyaki, miód, drobno posiekany imbir, wyciśnięty czosnek, olej sezamowy.
  4. Całość wymieszać, doprawić solą lub pieprzem i gotować na wolnym ogniu, redukując objętość do momentu uzykania gęstej konsystencji.
  5. Grilla dobrze rozgrzać na sucho. Mięso ułożyć na grillu, po 2 minutach przewrócić na drugą stronę. Stronę już ugrillowaną posmarować marynatą miodowo – teryiaki, po 2 minutach steka przewrócić na stronę wcześniej już grillowaną i tym razem grillować ją z marynatą ok. 1 minutę. Posmarować marynatą drugą stronę steka i też grilować ją przez ok. 1 minutę.
  6. Przełożyć steka na ok. 3-5 minut na folię aluminiową i przykryć go do tzw. odpoczynku. Postępując zgodnie z powyższymi wskazówkami uzyskamy stek medium. Przy steku medium rare należy skrócić łączny czas grillowania do ok. 4 minut. Dla steków bardziej wysmażonych należy wydłużyć czas grillowania o 2-4 minuty.
  7. W średnim rondlu zagotować wodę, osolić. Na wrzątek wrzucić groszek cukrowy na ok. 2 minuty. Odcedzić na sitku. Przelać zimną wodą.
  8. Zblanszowany groszek przełożyć do miski, dodać oliwę z oliwek, skropić sokiem z cytryny, lekko posolić.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych