Jak dbać o deskę do krojenia?
- Jakie są deski do krojenia?
- Najlepsze deski do krojenia
- Impregnacja drewnianych desek do krojenia
- Dbanie o deski do krojenia nie jest takie trudne!
Każdy w domu posiada przynajmniej 2–3 deski do krojenia. Najczęściej spotykane to drewniane, bambusowe czy plastikowe. Rzadziej wybieramy deski szklane czy kamienne. Czy o deski należy specjalnie dbać? Czy wybierać różne deski ze względu na produkt, który kroimy? Jak nie dać się zwariować, ale jednocześnie zadbać o higienę w kuchni?
Jakie są deski do krojenia?
Na rynku dostępne są deski do krojenia: drewniane, bambusowe, wykonane z tworzywa sztucznego, szkła oraz marmuru. Deski różnią się od siebie nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim trwałością, grubością, chłonnością.
-
Deski drewniane są najczęściej spotykane w naszej kuchni. Dostępne w różnych kształtach, wielkościach, kolorach oraz grubościach. Są bardzo higieniczne, gdyż materiał ten posiada właściwości antybakteryjne. Im twardsza, tym lepsza. Z jakiego drewna może być wykonana deska do krojenia? Z dębu, akacji, jesionu, gruszy, a także z buku. Należy pamiętać o impregnacji takiej deski.
-
Deski bambusowe są bardzo twarde i wytrzymałe. Dodatkową zaletą jest to, że nie chłoną wody i szybką schną. Sprawdzą się do krojenia pieczywa, warzyw, mięs, a nawet do serwowania serów i innych przekąsek.
-
Deski plastikowe także są często wykorzystywane w kuchni ze względu na wygodę użytkowania. Są bardzo łatwe w utrzymaniu czystości. Można je myć zarówno w zmywarce, jak i ręcznie, szybko usuwając znajdujące się na nich zabrudzenia.
-
Deski szklane występują w różnych kolorach, kształtach i wzorach. Można je łatwo wyczyścić. Wadą deski szklanej jest to, że noże będą tępiły się na niej dużo szybciej niż na desce drewnianej lub plastikowej.
-
Deski marmurowe są twarde, nie wchłaniają zapachów, wchłaniają za to płyny, które mogą powodować przebarwienia. Zdecydowanie lepiej nadają się do serwowania produktów spożywczych niż do krojenia.
Najlepsze deski do krojenia
Panuje przekonanie, że najlepsze są deski drewniane. I słusznie, oczywiście jeśli się o nie prawidłowo dba. Aby deska drewniana do krojenia służyła w kuchni przez długi czas, należy pamiętać, żeby po każdorazowym użytkowaniu przetrzeć jej powierzchnię wilgotną ściereczką. Jeśli jest bardziej brudna, dobrze będzie przemyć ją pod bieżącą wodą delikatnym płynem do naczyń, a po umyciu dokładnie wytrzeć i osuszyć. Można spróbować wyczyścić drewnianą deskę z tłustych zabrudzeń czy intensywnych zapachów poprzez posypanie jej solą i skropienie sokiem z cytryny. Następnie należy odstawić deskę na kilka minut, a potem przemyć lekko wodą. Musisz pamiętać o tym, żeby mokrej deski nie suszyć bezpośrednio przy źródle ciepła – może to powodować jej pękanie.
Oprócz deski drewnianej warto zaopatrzyć się w deski plastikowe (niektórzy mają kilka sztuk plastikowych w różnych kolorach i używają do określonych rodzajów produktów) i szklane. Są bardzo łatwe w utrzymaniu, możesz je myć w zmywarce, nie chłoną zapachów i płynów. Prawidłowe czyszczenie desek pozwoli Ci użytkować je dłużej i będziesz mieć pewność, że są one higienicznie czyste.
Impregnacja drewnianych desek do krojenia
Oprócz prawidłowego czyszczenia drewniane deski do krojenia wymagają odpowiedniej impregnacji. Zaleca się zaimpregnowanie deski drewnianej olejem roślinnym przynajmniej raz na 2-3 miesiące. Przed olejowaniem możesz delikatnie przetrzeć jej powierzchnię papierem ściernym. Następnie wylej na deskę nieco oleju i rozprowadź. Pozostaw na chwilę, aby drewno wchłonęło olej. Nadmiar ściągnij przy pomocy suchej ściereczki.
Dbanie o deski do krojenia nie jest takie trudne!
Każda deska kuchenna wymaga innego traktowania. Niektóre tak jak np. deski drewniane potrzebują odpowiedniego czyszczenia oraz pielęgnacji, by przez długi czas mogły nas cieszyć swoim naturalnym pięknem. Ale to nic trudnego - wystarczy, że zastosujesz powyższe wskazówki.