Jak peklować szynkę do wędzenia i do pieczenia?
- Czym jest peklowanie szynki?
- Po co peklować szynkę?
- Jak peklować szynkę na mokro?
- Jak peklować szynkę na sucho?
Z jednej strony lubisz eksperymentować w kuchni, z drugiej natomiast odkrywać staropolskie receptury? W tym artykule zdradzimy Ci, jak peklować szynkę w domowych warunkach. Nie martw się – wbrew pozorom to nieskomplikowany proces, a sprawi, że mięso będzie smakować wyjątkowo aromatycznie. Poznaj tradycyjne sposoby na peklowanie szynki!
Czym jest peklowanie szynki?
Peklowanie szynki to znana od średniowiecza metoda konserwacji mięsa, która jednocześnie nadaje mu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Polega na poddaniu świeżego mięsa działaniu soli (opcjonalnie dodaje się też różne przyprawy). Sięgając do książki z tradycyjnymi recepturami, znajdziesz staropolski przepis na peklowanie szynki do wędzenia z wykorzystaniem soli, odrobiny cukru oraz przypraw: liści laurowych i ziela angielskiego.
Zainspiruj się: Jak zrobić soczyste, pieczone mięso?
Peklować można różne rodzaje mięs np. drób, wieprzowinę, cielęcinę, wołowinę, a nawet dziczyznę – na mokro lub sucho. Następnie poddaje się je dalszej obróbce: od gotowania, poprzez pieczenie, a po wędzenie.
Po co peklować szynkę?
Peklowanie szynki to proces, dzięki któremu mięso zyskuje aż pięciokrotnie. Oto dowody!
1. Trwałość
Zapeklowane mięso dłużej zachowuje świeżość, bo tego typu obróbka hamuje rozwój bakterii i pleśni.
2. Smak
Peklowanie szynki wpływa na jej smak – słony, głęboki, po prostu pyszny.
3. Aromat
W tym procesie uzyskujemy wyjątkowy i głęboki zapach aromat, który przywodzi na myśl święta!
4. Wyrazisty kolor
Dobrej jakości mięso zyskuje soczystą różową barwę. Mówi się, że jemy oczami, dlatego tak trudno oprzeć się świątecznej peklowanej szynce.
5. Lepsza struktura
Peklowanie sprawia, że mięso to jest bardziej zwarte, dzięki czemu łatwiej się je kroi i serwuje.
Jak peklować szynkę na mokro?
Zastanawiasz się, jak zabrać się do tego typu obróbki mięsa w domowych warunkach? Zacznijmy od metody na peklowanie szynki na mokro. Po wykonaniu tego procesu będziesz mógł poddać mięso pieczeniu, wędzeniu lub gotowaniu.
Składniki:
- 1 litr wody
- 80 g peklosoli
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie, dla zrównoważenia smaku)
Uwaga! Jeśli przygotowujesz szynkę do dalszego gotowania, zamiast peklosoli użyj soli kamiennej.
Zagotuj wodę, a następnie wrzuć do niej przyprawy i gotuj kilkanaście minut. Po ostudzeniu dodaj sól i taką mieszanką zalej mięso. Pekluj 7 dni – w tym czasie mięso powinno znajdować się na dolnej półce w lodówce. Co 2 dni przewracaj je, by przyprawy równomiernie wsiąknęły w jego powierzchnię. Tak przygotowaną szynkę możesz poddać dalszej obróbce np. pieczeniu.
Do peklowania szynki na mokro wybierz szklane naczynie, w którym mięso będzie ułożone bardzo ściśle. Pamiętaj, że nie może ono pływać w solance.
Przeczytaj też: Szynka peklowana.
Jak peklować szynkę na sucho?
Na koniec mamy dla Ciebie dobrą wiadomość: peklowanie szynki na sucho też nie jest skomplikowaną metodą obróbki mięsa, choć wymaga nieco więcej cierpliwości i uwagi. Sprawdź potrzebne produkty i wskazówki!
Składniki:
- 80 g peklosoli na każdy kilogram mięsa
- 2–3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka tymianku, majeranku, kolendry, jałowca (według uznania)
Sprawdź: Jakie przyprawy i zioła do mięsa?
- W moździerzu rozetrzyj wszystkie przyprawy (oprócz liści laurowych), a następnie połącz je z solą.
- Tą aromatyczną mieszanką równomiernie natrzyj mięso.
- Na dnie szklanego naczynia ułóż liście laurowe, a na nich przygotowane mięso.
- Szynkę peklowaną na sucho przechowuj w lodówce przez 7–10 dni.
- Codziennie obracaj mięso i nacieraj je przyprawami, by każda część była równie aromatyczna.
Metoda suchego peklowania zapewnia intensywniejszy smak, choć wymaga większej uwagi i cierpliwości. Czas peklowania, zależny od wagi i grubości szynki, wynosi od 5 do 10 dni.
Jeśli zastanawiasz się jak peklować szynkę do dalszego wędzenia, to ten sposób będzie odpowiedni. Pamiętaj też, by zadbać o dobrej jakości mięso z pewnego źródła. W innym przypadku nawet najlepsze peklowanie i doskonałe przyprawy nie zagwarantują tego wyjątkowego smaku.