Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe
Ilośc porcji

15 porcje

Czas wykonywania

165 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Kto nie kocha bułeczek cynamonowych, ten na pewno… jest na diecie. Kuszący zapach cynamonu i miękkość drożdżowej bułeczki to kompletny przepis na udany podwieczorek. A jeśli do tego wjedzie kubek ulubionej kawy, każdy nawet największy smutek czy problem odchodzi w siną dal.

Składniki

ciasto
500 g mąka pszenna
250 ml mleko
50 g świeże drożdże
50 g cukier
70 g masło
2 szt. jajko
2 szt. żółtko
1 szczypta sól
nadzienie:
100 g cukier
70 g masło
2 łyżka mielony cynamon
2 łyżka cukier waniliowy
łyżka lukier:
1 szklanka cukier puder
3 łyżka sok z cytryny

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
295.3 kcal
Tłuszcz
10.2 g
Węglowodany
44.72 g
Błonnik
6.1 g
Białko
1.59 g
Sól
0.3 g

Opis wykonania

Krok 1

Ręcznie wymieszaj drożdże z cukrem, dodaj ciepłe mleko, całość dokładnie wymieszaj odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Do misy robota kuchennego dodaj mąkę, żółtka, rozczyn drożdżowy oraz roztopione masło. Używaj haka i funkcji „wyrabianie ciasta drożdżowego”. Misę z wyrobionym ciastem odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Krok 2

Po wyrośnięciu wyłóż ciasto na stolnicę, podziel na 2 części, każdą rozwałkuj  na placek o wymiarach 30 × 30 cm.

Wymieszaj w misce cukier, cynamon, cukier waniliowy.

Placki z ciasta drożdżowego smaruj roztopionym masłem i posypuj połową mieszanki. Każdy placek zwiń w roladę i pokrój go na ok. 10 plasterków o grubości ok. 2–2,5 cm. Plastry ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Po tym czasie górę bułeczek posmaruj rozmąconym żółtkiem, piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

Ostudzone bułeczki polej lukrem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Pyszne, idealna do popołudniowej kawy lub herbaty.
MiszelPiszel
Świetny pomysł na deser!
Marzenna
Idealnie słodkie i mięciutkie.Zapach ich rozchodzi się podczas pieczenia w całym domu.