Bułeczki cynamonowe
15 porcje
165 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 3)
Składniki
Wartości odżywcze
Bułeczki cynamonowe
Bułeczki cynamonowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ręcznie wymieszaj drożdże z cukrem, dodaj ciepłe mleko, całość dokładnie wymieszaj odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Do misy robota kuchennego dodaj mąkę, żółtka, rozczyn drożdżowy oraz roztopione masło. Używaj haka i funkcji „wyrabianie ciasta drożdżowego”. Misę z wyrobionym ciastem odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po wyrośnięciu wyłóż ciasto na stolnicę, podziel na 2 części, każdą rozwałkuj na placek o wymiarach 30 × 30 cm.
Wymieszaj w misce cukier, cynamon, cukier waniliowy.
Placki z ciasta drożdżowego smaruj roztopionym masłem i posypuj połową mieszanki. Każdy placek zwiń w roladę i pokrój go na ok. 10 plasterków o grubości ok. 2–2,5 cm. Plastry ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Porada
Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.
Po tym czasie górę bułeczek posmaruj rozmąconym żółtkiem, piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
Ostudzone bułeczki polej lukrem.
Komentarze