


Kto nie kocha bułeczek cynamonowych, ten na pewno… jest na diecie. Kuszący zapach cynamonu i miękkość drożdżowej bułeczki to kompletny przepis na udany podwieczorek. A jeśli do tego wjedzie kubek ulubionej kawy, każdy nawet największy smutek czy problem odchodzi w siną dal.
Ręcznie wymieszaj drożdże z cukrem, dodaj ciepłe mleko, całość dokładnie wymieszaj odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Do misy robota kuchennego dodaj mąkę, żółtka, rozczyn drożdżowy oraz roztopione masło. Używaj haka i funkcji „wyrabianie ciasta drożdżowego”. Misę z wyrobionym ciastem odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po wyrośnięciu wyłóż ciasto na stolnicę, podziel na 2 części, każdą rozwałkuj na placek o wymiarach 30 × 30 cm.
Wymieszaj w misce cukier, cynamon, cukier waniliowy.
Placki z ciasta drożdżowego smaruj roztopionym masłem i posypuj połową mieszanki. Każdy placek zwiń w roladę i pokrój go na ok. 10 plasterków o grubości ok. 2–2,5 cm. Plastry ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Po tym czasie górę bułeczek posmaruj rozmąconym żółtkiem, piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
Ostudzone bułeczki polej lukrem.