Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Bułeczki cynamonowe

Opis wykonania

Kto nie kocha bułeczek cynamonowych, ten na pewno… jest na diecie. Kuszący zapach cynamonu i miękkość drożdżowej bułeczki to kompletny przepis na udany podwieczorek. A jeśli do tego wjedzie kubek ulubionej kawy, każdy nawet największy smutek czy problem odchodzi w siną dal.

Bułeczki cynamonowe - krok 1

Ręcznie wymieszaj drożdże z cukrem, dodaj ciepłe mleko, całość dokładnie wymieszaj odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Do misy robota kuchennego dodaj mąkę, żółtka, rozczyn drożdżowy oraz roztopione masło. Używaj haka i funkcji „wyrabianie ciasta drożdżowego”. Misę z wyrobionym ciastem odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Bułeczki cynamonowe - krok 2

Po wyrośnięciu wyłóż ciasto na stolnicę, podziel na 2 części, każdą rozwałkuj  na placek o wymiarach 30 × 30 cm.

Wymieszaj w misce cukier, cynamon, cukier waniliowy.

Placki z ciasta drożdżowego smaruj roztopionym masłem i posypuj połową mieszanki. Każdy placek zwiń w roladę i pokrój go na ok. 10 plasterków o grubości ok. 2–2,5 cm. Plastry ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Bułeczki cynamonowe - krok 3

Po tym czasie górę bułeczek posmaruj rozmąconym żółtkiem, piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

Ostudzone bułeczki polej lukrem.

Bosch do kuchni