Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak przygotować i ukisić kapustę kiszoną?

Jak przygotować i ukisić kapustę kiszoną?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Dlaczego kapusta kiszona powinna być elementem domowego menu?
  2. Jak kisić kapustę – najważniejsze wskazówki
  3. Przyrządzamy kapustę kiszoną – jak zrobić smaczną i aromatyczną kapustę?

Kapusta kiszona to smaczny składnik oraz dodatek do wielu dań. Dodatkowo jest niezwykle zdrowa i dobrze wpływa na florę bakteryjną naszego układu trawiennego. Możecie z niej przyrządzić na przykład kapuśniak, bigos albo pierogi. Aby domownicy oraz goście mogli cieszyć się jej niepowtarzalnym aromatem, warto wiedzieć, jak poprawnie kisić kapustę. Porady z tym związane znajdziecie w naszym artykule.

Dlaczego kapusta kiszona powinna być elementem domowego menu?

Kapusta kiszona ma wiele prozdrowotnych właściwości, dlatego warto włączyć ją do codziennej diety. Jej spożywanie korzystnie działa na nasz układ trawienny – flora bakteryjna odbudowuje się, uzupełniamy zasoby błonnika w naszym organizmie, który pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz na poziom cholesterolu. A wszystko to dzięki licznym witaminom oraz mikroelementom, które zawierają się w kapuście kiszonej. Jest ona źródłem witamin C, K, A, B oraz żelaza, wapnia, magnezu i potasu. 

Zobacz: dlaczego warto jeść kiszonki?

Spożywanie kiszonej kapusty bardzo dobrze wpływa na zwalczanie ognisk chorobowych wątroby, a także żołądka. Skutecznie radzi sobie również z pasożytami układu trawiennego. Działa detoksykująco, dodatkowo łagodząc działanie kwasów oraz soli, co wspomaga leczenie bólów żołądka. Dodatkowo jest niskokaloryczna, dlatego stanowi idealny dodatek do diet odchudzających.

Pamiętajcie, że kapusta kiszona, to nie to samo, co kapusta kwaszona. Jednakże zarówno jedna, jak i druga jest równie smaczna, dlatego warto przygotować oba przepisy.

Sprawdź: czym różni się kapusta kiszona od kwaszonej

Jak kisić kapustę – najważniejsze wskazówki

Kiszenie kapusty to stosunkowo łatwa czynność, wystarczy trzymać się kilku podstawowych zasad. Przede wszystkim – w czym powinniśmy kisić kapustę? Najlepsza będzie tutaj dębowa beczka, jednakże nie ukrywajmy – nie tak łatwo ją zdobyć. Dobrze sprawdzą się również naczynia wykonane z kamionki, ale także szklane słoiki (wybierajmy te o większej pojemności), wiaderka czy emaliowane garnki. Ważne, by naczynie było czyste i wyparzone wrzątkiem. Pamiętajmy, aby do kiszenia kapusty nie używać naczyń z materiałów plastikowych oraz aluminiowych, gdyż wiąże się to z utratą smaku, witaminy C oraz ciemnieniem kapusty.

Jak przygotować i ukisić kapustę kiszoną?

Z jakich składników przygotować kiszoną kapustę? Najlepszym rodzajem kapusty do kiszenia jest biała cukrowa. To późno dojrzewająca odmiana, która ma w sobie odpowiednią zawartość cukru i wysoki poziom witaminy C. Cukier wpływa na lepszy przebieg fermentacji – im później zebrane warzywo, tym więcej cukru ma w sobie. Nie kiśmy kapusty, która zostało świeżo zebrana z pola – powinna ona poleżeć przez kilka dni. Wybierajmy głowy zdrowe, okazałe, bez oznak więdnięcia.

Kiedy powinniśmy kisić kapustę? Optymalna pora kiszenia przypada na przełom października i listopada – jak wspomnieliśmy, im później, tym lepiej. Pamiętajmy o tym, że jeżeli sami hodujemy główki kapusty, powinniśmy zerwać je przed przymrozkami. Przemrożone warzywo nie sprawdzi się przy kiszeniu.

Zobacz: jak zrobić kiszoną kapustę w słoiku?

Jakie przyprawy zastosować przy kiszeniu kapusty? Przede wszystkim niezbędna jest tutaj sól kamionkowa niejodowana. Proporcje wyglądają następująco – na 10 kg kapusty, dodajemy 20 dag soli. Dodatkowo: ziele angielskie, liście laurowe, estragon, gorczyca, koper i kminek. Nie możemy również zapomnieć o marchwi, którą przed dodaniem ścieramy na grubych oczkach tarki.

Przyrządzamy kapustę kiszoną – jak zrobić smaczną i aromatyczną kapustę?

Wiecie już jaki rodzaj kapusty najlepiej sprawdzi się przy kiszeniu, zebraliście również potrzebne przyprawy. Możemy więc przystąpić do kiszenia. Od czego zacząć?

Szatkowanie – bez tego się nie obędzie. Możecie użyć noża albo sprzętu do szatkowania. Wcześniej jednak należy pozbyć się zewnętrznych liści oraz tych, które są uszkodzone. Następnie wycinamy głąb. Główkę, do której ściśle przylegają liście, kroimy na mniejsze części. Teraz przychodzi czas na szatkowanie – kroimy około 0,5 cm paski. Odrzucamy przy tym zgrubienia. Jak wspominaliśmy – marchewkę ścieramy na grubej tarce; na 10 kg kapusty wystarczy 20 dag tego warzywa. Całość mieszamy ze sobą.

Jak przygotować i ukisić kapustę kiszoną 2

Sprawdź: przepis na tradycyjny kapuśniak

Teraz układamy pierwszą warstwę kapusty i przypraw. Dokładnie ubijamy rękami, bądź drewnianą pałką, celem odpowietrzenia oraz wytworzenia soku. Powtarzamy te czynności aż do zapełnienia naczynia. Kapusta powinna być cała zanurzona w soku – jego poziom ma sięgać około 4-5cm ponad warzywa. Poprzez fermentację płynu, kapusta jest zabezpieczona przed gniciem. Układając kolejne warstwy, powinniśmy zachować odpowiedni zapas od brzegu naczynia.

Na wierzch kładziemy czysty talerz, bądź pokrywkę i obciążamy, np. słoikiem z wodą. A następnie przykrywamy płócienną szmatką.

Codziennie powinniśmy mieszać zawartość naczynia i usuwać tworzącą się pianę.

Zobacz też: przepis na bigos wigilijny

Jak długo kisić kapustę? W słoikach kapusta jest gotowa do spożycia po 5–6 dniach. W przypadku dużych beczek potrzeba 10–12 dni.