


Przepis na pyszny i sycący kapuśniak na żeberkach z kiszonej kapusty. Kapusta kiszona nadaje zupie lekkiej kwasowości, a żeberka i boczek wyrazistego smaku.
Żeberka podziel na mniejsze części, zalej 1 litrem wody, dodaj szczyptę soli i gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut. W trakcie gotowania zbieraj szumowiny.
Warzywa umyj, obierz i pokrój na kawałki. Ziemniaki pokrój w kostkę. Warzywa, z wyjątkiem ziemniaków, dodaj do wywaru razem z przyprawami. W dalszym ciągu gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Ziemniaki dodaj na 10 minut przed końcem czasu.
Kapustę przepłukaj na sitku, odciśnij i poszatkuj. Dodaj do wywaru i gotuj następne 20 minut. Z zupy wyciągnij selera, pietruszkę, natkę oraz cebulę. Następnie dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
Boczek zrumień na rozgrzanym oleju. Gdy będzie złocisty i rumiany dodaj go do zupy. Na pozostałym tłuszczu przygotuj zasmażkę z mąki i niewielkiej ilości gotującego się wywaru. Po dodaniu zasmażki do zupy gotuj ją jeszcze 10 minut.