Kapuśniak tradycyjny z kiszonej kapusty
![Kapuśniak tradycyjny z kiszonej kapusty](https://akademiasmaku.pl/storage/7366/conversions/kapusniak-tradycyjny-z-kiszonej-kapusty-4534-single.webp)
4 porcje
45 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Kapuśniak tradycyjny z kiszonej kapusty
Kapuśniak tradycyjny z kiszonej kapusty
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Żeberka podziel na mniejsze części, zalej 1 litrem wody, dodaj szczyptę soli i gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut. W trakcie gotowania zbieraj szumowiny.
Warzywa umyj, obierz i pokrój na kawałki. Ziemniaki pokrój w kostkę. Warzywa, z wyjątkiem ziemniaków, dodaj do wywaru razem z przyprawami. W dalszym ciągu gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Ziemniaki dodaj na 10 minut przed końcem czasu.
Porada
Pamiętaj o ziołach - majeranek wspomoże procesy trawienne.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
Kapustę przepłukaj na sitku, odciśnij i poszatkuj. Dodaj do wywaru i gotuj następne 20 minut. Z zupy wyciągnij selera, pietruszkę, natkę oraz cebulę. Następnie dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
Boczek zrumień na rozgrzanym oleju. Gdy będzie złocisty i rumiany dodaj go do zupy. Na pozostałym tłuszczu przygotuj zasmażkę z mąki i niewielkiej ilości gotującego się wywaru. Po dodaniu zasmażki do zupy gotuj ją jeszcze 10 minut.
Komentarze