Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak ugotować kukurydzę?

Jak ugotować kukurydzę?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Wartości odżywcze kukurydzy
  2. Jaka kukurydza do gotowania jest najlepsza?
  3. Jak ugotować kukurydzę w domu?
  4. Jak zrobić kukurydzę – składniki
  5. Jak gotować kukurydzę?
  6. Gotowana kukurydza w przepisach

Ugotowanie idealnej, miękkiej kukurydzy nie trudne zadanie, choć wiele osób nie wie jak zrobić to prawidłowo. Na szczęście wystarczy jedynie zapamiętać kilka wskazówek z tego poradnika.

Wartości odżywcze kukurydzy

Kukurydza jest wprawdzie dosyć kaloryczna (w 100 g dostarcza około 110 kcal), ale za to nie brakuje jej wartości odżywczych. Jest źródłem białka, węglowodanów, tłuszczów i błonnika pokarmowego. Zawiera też wiele cennych witamin i minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są to głównie witaminy z grupy B, beta karoten i witamina E, a także potas, selen, magnez, mangan, fosfor, cynk, jod, wapń, żelazo. 

Nie zawiera glutenu, przez co polecana jest osobom zmagającym się z celiakią lub nietolerancją glutenu, ale ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego uważać na nią powinni m.in. cukrzycy.

Jaka kukurydza do gotowania jest najlepsza?

Kukurydza występuje w wielu odmianach, a najpopularniejszymi w Polsce są: cukrowa (to ta dostępna na sklepowych półkach w postaci kolb i w puszkach), pastewna (z której produkuje się pasze dla zwierząt) oraz zbożowa (z której robione są mąki i kasze.)

Kupując kukurydzę cukrową, warto kierować się jakością, czyli wybierać produkty z upraw ekologicznych. Taka kukurydza najlepiej smakuje w pełni sezonu, jest wtedy miękka, słodka i delikatna w smaku.

Jak ugotować kukurydzę w domu?

Przygotowanie pysznej kukurydzy jest bardzo proste. Ugotowana, polana roztopionym masełkiem i z odrobiną soli  - ta wersja jest uwielbiana przez Polaków (i nie tylko). Można też oczywiście podkręcić jej smak dodatkiem czosnku, wędzonej papryki lub ulubionych ziół. I koniecznie zajadać zanim ostygnie, bo właśnie na ciepło smakuje najlepiej. 

Jak zrobić kukurydzę – składniki

Do przygotowania ugotowanej kukurydzy potrzebne są:

  • świeże kolby kukurydzy cukrowej (ok. 2 sztuki na porcję dla 1 osoby)

  • sól oraz masło w ilości według własnego uznania

  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)

Jak gotować kukurydzę?

Przygotowanie kukurydzy zaczynamy od oczyszczenia jej z niepotrzebnych części: liści i niteczek oraz dokładnego opłukania. W garnku zagotowujemy wodę. Można, ale nie trzeba dodać do wody cukier, dzięki czemu będzie bardziej chrupiąca. Do gotującej się wody wkładamy kolby kukurydzy. Powinny być całkowicie pokryte wodą. Gotujemy przez 15 minut. Po wyjęciu i odsączeniu kolby, polewamy roztopionym masłem i oprószamy solą.

Gotowana kukurydza w przepisach

Gotowana kukurydza może posłużyć jako smaczny i efektowny dodatek do wielu dań. Poniżej kilka inspiracji: