Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kukurydza – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni

Kukurydza – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Właściwości zdrowotne kukurydzy
  2. Wartości odżywcze kukurydzy
  3. Kukurydza – nie dla każdego
  4. Czy kukurydza jest zdrowa?
  5. Zastosowanie kukurydzy

Kukurydza to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, które od wieków jest nieodłącznym elementem wielu kuchni świata. Dzięki delikatnemu smakowi i wszechstronności, przygotujesz ją na wiele sposobów – od gotowania na parze, przez pieczenie, aż po sałatki i zupy. Warto jednak pamiętać, że kukurydza to nie tylko smaczny dodatek, ale także bogate źródło składników odżywczych i zdrowotnych właściwości. Dowiedz się więcej o odmianach, wartościach odżywczych oraz poznaj inspirujące przepisy z jej wykorzystaniem!

Właściwości zdrowotne kukurydzy

Kukurydza to źródło zdrowotnych korzyści. W 100 g gotowanej kukurydzy znajduje się około 115 kcal, natomiast w świeżej – około 86 kcal.

Ważne jest, by odróżnić naturalną kukurydzę od produktów wysoko przetworzonych, takich jak popcorn z dużą ilością masła i soli czy kukurydziane płatki śniadaniowe zawierające dużo cukru. W takiej formie kukurydza może sprzyjać nadmiernemu spożyciu kalorii. 

Regularne spożywanie kukurydzy wspiera zdrowie serca, dzięki obecności błonnika, który obniża poziom cholesterolu. Warzywo to jest także bogate w przeciwutleniacze, takie jak luteina i zeaksantyna, które chronią oczy przed szkodliwym działaniem promieni UV i wspomagają wzrok.

W jej składzie znajdziemy również witaminy z grupy B (np. B1 czy B5), które wspierają pracę układu nerwowego, a także wspomagają funkcje kognitywne. Kukurydza zawiera także antyoksydanty chroniące komórki przed stresem oksydacyjnym i chorobami cywilizacyjnymi.

Przeczytaj, jak ugotować kukurydzę.

Wartości odżywcze kukurydzy

Kukurydza to prawdziwe bogactwo składników odżywczych:

  • Węglowodany –warzywo to doskonale sprawdza się jako składnik diety osób aktywnych fizycznie.
  • Błonnik pokarmowy – zawartość błonnika wspomaga układ trawienny, reguluje poziom cukru we krwi i pomaga w utrzymaniu zdrowej masy ciała.
  • Witamina C – wspiera układ odpornościowy, działa przeciwutleniająco i poprawia kondycję skóry.
  • Witamina A – dzięki luteinie i zeaksantynie wspiera zdrowie oczu, chroniąc przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
  • Magnez i potas – pomagają w regulacji ciśnienia krwi, wspierają pracę mięśni oraz zapobiegają skurczom.
  • Fosfor – niezbędny dla zdrowych kości i zębów, wspiera także metabolizm energetyczny.

Wartości odżywcze kukurydzy – infografika

Kukurydza – nie dla każdego

Kukurydza jest jednym z najpopularniejszych składników diety na całym świecie. Dzięki swojemu wszechstronnemu zastosowaniu kulinarnemu i wysokiej wartości odżywczej znajduje miejsce w wielu kuchniach. Niemniej jednak nie wszyscy mogą spożywać kukurydzę bez obaw.

Alergia na kukurydzę

Alergia na kukurydzę jest stosunkowo rzadka, ale możliwa. Objawy mogą obejmować reakcje skórne, np. pokrzywkę, obrzęk twarzy, języka lub ust. W niektórych przypadkach mogą wystąpić dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak biegunka, nudności i ból brzucha. Najpoważniejszym skutkiem alergii może być anafilaksja – reakcja zagrażająca życiu, objawiająca się m.in. trudnościami z oddychaniem. Osoby podejrzewające u siebie alergię na kukurydzę powinny skonsultować się z lekarzem i unikać jej spożycia w każdej formie.

Kukurydza a dieta niskowęglowodanowa

Kukurydza jest bogata w węglowodany – w 100 g ugotowanej kukurydzy znajduje się około 21 g węglowodanów. O ile dla większości osób jest to cenne źródło energii, dla osób stosujących diety niskowęglowodanowe, m.in. dietę ketogeniczną, może być problematyczna.

Kolby kukurydzy leżą na drewnianym blacie

Wpływ kukurydzy na zespół nieszczelnego jelita

Część badań sugeruje, że spożycie kukurydzy może zwiększać przepuszczalność jelit. Zjawisko to, zwane zespołem nieszczelnego jelita, prowadzi do stanów zapalnych i dolegliwości żołądkowo-jelitowych. W takim przypadku warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem przed włączeniem kukurydzy do diety.

Trudności z trawieniem kukurydzy

Ziarna kukurydzy zawierają celulozę, która jest trudna do strawienia dla ludzkiego organizmu. Spożywanie dużych ilości kukurydzy może prowadzić do uczucia ciężkości, wzdęć lub innych dolegliwości żołądkowych. Osoby z wrażliwym układem trawiennym powinny spożywać kukurydzę w umiarkowanych ilościach, najlepiej po odpowiedniej obróbce termicznej, np. Po ugotowaniu kolby kukurydzy na parze. Warto również unikać dodatków, które mogą zaostrzyć problemy z trawieniem, czyli soli i masła.

Kolby kukurydzy leżą na drewnianym blacie

Czy kukurydza jest zdrowa?

Kukurydza dostarcza wielu cennych składników odżywczych – m.in. błonnika, witamin z grupy B, witaminy C, luteiny i zeaksantyny. Wspiera układ trawienny, odpornościowy i nerwowy, a także korzystnie wpływa na wzrok i serce. Mimo wielu zalet, nie jest odpowiednia dla każdego – osoby z alergią, zespołem nieszczelnego jelita, problemami trawiennymi czy na diecie niskowęglowodanowej powinny zachować ostrożność. Kluczowe jest unikanie przetworzonych produktów kukurydzianych i wybieranie świeżej lub gotowanej kukurydzy. Spożywana z umiarem oraz w odpowiedniej formie może być wartościowym elementem zdrowej diety.

Zastosowanie kukurydzy 

Kukurydza znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Oto trzy inspirujące przepisy:

Przepis na grillowaną kukurydzę z masłem czosnkowym

Składniki:

  • 4 kolby kukurydzy
  • 50 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. Grilluj kolby kukurydzy przez około 10 minut, obracając co jakiś czas.
  2. W międzyczasie rozpuść masło, dodaj do niego przeciśnięty czosnek, natkę pietruszki, sól i pieprz.
  3. Posmaruj gotowe kolby masłem czosnkowym i podawaj na ciepło.

Grillowana kukurydza

Wypróbuj: Kukurydza z grilla.

Przepis na omlet z kukurydzą i warzywami

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki kukurydzy
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka mleka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Roztrzep jajka z mlekiem, solą i pieprzem.
  2. Na patelni podsmaż pokrojoną paprykę i cebulę. Dodaj kukurydzę.
  3. Wlej masę jajeczną na patelnię i smaż na małym ogniu, aż omlet się zetnie. Następnie przewróć go na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę.

Omlet z kukurydzą i warzywami podany na czarnym talerzu

Przepis na zupę krem z kukurydzy

Składniki:

  • 2 szklanki kukurydzy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki śmietany

Przygotowanie:

  1. Podsmaż cebulę i czosnek na oliwie, aż zmiękną.
  2. Dodaj kukurydzę i zalej bulionem. Gotuj przez 15 minut.
  3. Zblenduj na gładki krem i dodaj śmietanę przed podaniem.

Zupa krem z kukurydzy

Kukurydza to nie tylko smaczne, ale i zdrowe warzywo, które powinno znaleźć się w każdej kuchni. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jak wiele możliwości kryje w sobie ten złoty skarb natury!