Doskonała kolacja lub przekąska na imprezę.
Quesadilla jest banalnie prosta w przygotowaniu, a jednocześnie wyjątkowo smaczna. Ciepłym trójkątom ciężko się oprzeć.
Opis przygotowania:
- Kolbę kukurydzy ugotuj w osolonej wodzie. Gdy ostygnie, zetnij ziarna nożem wzdłuż kolby. Papryki pokrój w kostkę.
- Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i podsmaż na patelni. Mięso dopraw przyprawami i również podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
- Kukurydzę, paprykę oraz mięso wymieszaj w misce.
- Placek tortilli podgrzej na suchej patelni. Rozłóż równomierną warstwę sera i ułóż na nim mięso z warzywami. Przykryj serem oraz kolejnym plackiem. Gdy spodni placek się zrumieni, przewróć na drugą stronę.
- Quesadille podawaj na ciepło pokrojone na 4 lub 6 części.
TIP
- Aby przyśpieszyć rozpuszczanie sera i wyrównać placki, możesz przygotować je na grillu elektrycznym z pokrywą lub obciążyć drewnianą deską.
- Mięso możesz doprawić dodatkowo chilli i kminkiem.