Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kukurydza z grilla

Opis wykonania

Przysmak rodem z Ameryki, który z pewnością zagości na niejednym polskim grillu. Grillowane warzywa mają naprawdę wspaniały smak i można je łatwo przyrządzić samemu :)

  1. Czosnek zblenduj z miękkim masłem i natką pietruszki. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz płatkami chili.

  2. Przed wrzuceniem na ruszt świeżej kukurydzy, usuń jej zewnętrzne liście, pozostawiając tylko kilka najbliżej kolby.

  3. Odetnij wszystkie włókna, następnie kukurydzę dokładnie opłucz.

  4. Kolby włóż na ok. 15-20 minut do miski z zimną wodą, dzięki temu podczas grillowania łupiny się nie przypalą.

  5. Rozgrzej grill ogrodowy i ułóż kukurydzę na ruszcie.

  6. Grilluj ok. 10-15 minut. Co jakiś czas obracaj kolby, aby przyrumieniły się z każdej strony.

  7. Kolby posmaruj przygotowanym masłem i grilluj jeszcze kilka minut.