Kukurydza z grilla
4 porcje
40 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Przysmak rodem z Ameryki, który z pewnością zagości na niejednym polskim grillu. Grillowane warzywa mają naprawdę wspaniały smak i można je łatwo przyrządzić samemu :)
Składniki
4 kolby kukurydzy
100 g miękkiego masła
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonych płatków papryczki chili
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sól morska
Świeżo zmielony czarny pieprz
Kukurydza z grilla
Kukurydza z grilla
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Czosnek zblenduj z miękkim masłem i natką pietruszki. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz płatkami chili.
- Przed wrzuceniem na ruszt świeżej kukurydzy, usuń jej zewnętrzne liście, pozostawiając tylko kilka najbliżej kolby.
- Odetnij wszystkie włókna, następnie kukurydzę dokładnie opłucz.
- Kolby włóż na ok. 15-20 minut do miski z zimną wodą, dzięki temu podczas grillowania łupiny się nie przypalą.
- Rozgrzej grill ogrodowy i ułóż kukurydzę na ruszcie.
- Grilluj ok. 10-15 minut. Co jakiś czas obracaj kolby, aby przyrumieniły się z każdej strony.
- Kolby posmaruj przygotowanym masłem i grilluj jeszcze kilka minut.
Komentarze