Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przysmak rodem z Ameryki, który z pewnością zagości na niejednym polskim grillu. Grillowane warzywa mają naprawdę wspaniały smak i można je łatwo przyrządzić samemu :)

Składniki

4 kolby kukurydzy
100 g miękkiego masła
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonych płatków papryczki chili
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sól morska
Świeżo zmielony czarny pieprz

Opis wykonania

  1. Czosnek zblenduj z miękkim masłem i natką pietruszki. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz płatkami chili.
  2. Przed wrzuceniem na ruszt świeżej kukurydzy, usuń jej zewnętrzne liście, pozostawiając tylko kilka najbliżej kolby.
  3. Odetnij wszystkie włókna, następnie kukurydzę dokładnie opłucz.
  4. Kolby włóż na ok. 15-20 minut do miski z zimną wodą, dzięki temu podczas grillowania łupiny się nie przypalą.
  5. Rozgrzej grill ogrodowy i ułóż kukurydzę na ruszcie.
  6. Grilluj ok. 10-15 minut. Co jakiś czas obracaj kolby, aby przyrumieniły się z każdej strony.
  7. Kolby posmaruj przygotowanym masłem i grilluj jeszcze kilka minut.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Edi
Po prostu pycha. Sprawdza się też z patelni grilowej
Edi
Polecam również z patelni grilowej
Babeczka
Robi furorę na grillu goraconpolecam pyszna slodziutka