Kukurydza z grilla
 
                                            4 porcje
40 min
Średnie
5 (Liczba ocen: 1)
                    Przysmak rodem z Ameryki, który z pewnością zagości na niejednym polskim grillu. Grillowane warzywa mają naprawdę wspaniały smak i można je łatwo przyrządzić samemu :)
                
                Składniki
4 kolby kukurydzy
                                                            100 g miękkiego masła
                                                            3 ząbki czosnku
                                                            1 łyżeczka suszonych płatków papryczki chili
                                                            4 łyżki posiekanej natki pietruszki
                                                            Sól morska
                                                            Świeżo zmielony czarny pieprz
                                                    Kukurydza z grilla
Kukurydza z grilla
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Czosnek zblenduj z miękkim masłem i natką pietruszki. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz płatkami chili.
- Przed wrzuceniem na ruszt świeżej kukurydzy, usuń jej zewnętrzne liście, pozostawiając tylko kilka najbliżej kolby.
- Odetnij wszystkie włókna, następnie kukurydzę dokładnie opłucz.
- Kolby włóż na ok. 15-20 minut do miski z zimną wodą, dzięki temu podczas grillowania łupiny się nie przypalą.
- Rozgrzej grill ogrodowy i ułóż kukurydzę na ruszcie.
- Grilluj ok. 10-15 minut. Co jakiś czas obracaj kolby, aby przyrumieniły się z każdej strony.
- Kolby posmaruj przygotowanym masłem i grilluj jeszcze kilka minut.
 
                                    -thumb.webp) 
                             
                             
                 
                 
     
                     
                     
     
     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze