Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jak zrobić bułki w domu?

Jak zrobić bułki w domu?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Dlaczego warto wiedzieć, jak zrobić bułki drożdżowe czy pszenne?
  2. Jak zrobić bułki w domu? Najprostszy przepis
  3. Jakie są rodzaje bułek? Przepisy na smaczne bułki

Pieczywo to niezbędny element codziennej diety. Smaczne i chrupiące bułki możesz nie tylko kupić w piekarni, ale również samodzielnie przyrządzić w domu. Sprawdź, jak zrobić bułki drożdżowe albo pszenne. To wcale nie jest takie trudne!

Dlaczego warto wiedzieć, jak zrobić bułki drożdżowe czy pszenne?

Domowe bułki są idealną przekąską na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Możesz zjeść je ze smakiem także podczas pobytu w szkole czy przerwy w pracy. W ten sposób uniezależnisz się również od godzin i dni pracy ulubionej piekarni czy sklepu spożywczego – domowe bułki przygotujesz i zjesz dokładnie wtedy, gdy będziesz mieć na to ochotę. Najważniejszym argumentem za wyrobem domowych bułek jest natomiast fakt, że możesz przyrządzać je na wiele różnych sposobów. Masz do wyboru m.in. bułki pszenne lub kajzerki, na które nałożysz ulubione składniki. Podsumowując, domowe bułki urozmaicą Twoje codzienne menu i sprawią, że nawet największy niejadek sięgnie po pieczywo.

Wypróbuj przepis: Śniadaniowe bułki z ciasta na pizzę

Trzeba jednak wspomnieć o tym, że bułki mogą zawierać sporą ilość tłuszczu, a także cukru. Ile kalorii ma bułka? Przyjmuje się, że w 100 g znajduje się ok. 300 kcal. Unikaj objadania się nimi na wieczór. Warto też spożywać je z umiarem – lepiej zjeść jedną świeżo upieczoną bułkę z pysznym białym serkiem i rzodkiewką niż przejeść się kilkoma średnio smacznymi, sztucznymi wypiekami.

Jak zrobić bułki?

Jak zrobić bułki w domu? Najprostszy przepis

Nie wiesz, jak zrobić bułki? Zastanawiasz się, jak upiec bułki w piekarniku? Nasz artykuł jest właśnie dla Ciebie. Jeśli chcesz zrobić bułki zwykłe jak z piekarni (pszenne), będziesz potrzebować następujących składników:

  • 250 g mąki pszennej;
  • 150 ml ciepłej przegotowanej wody;
  • 2 łyżki oleju roślinnego (oliwy z oliwek);
  • 4 g drożdży instant;
  • ½ łyżeczki soli;
  • ½ łyżeczki cukru;
  • 1 łyżki ziół prowansalskich.
  1. Wymieszaj produkty – mąkę, drożdże – w sporej misce, a później dodaj wodę, oliwę, cukier oraz sól, używając ręki lub łyżki.
  2. Teraz zajmij się wyrobieniem ciasta aż do uzyskania formy gładkiej kuli (znacznie łatwiej zrobisz to za pomocą robota kuchennego).
  3. Pozwól ciastu urosnąć – przykryj je bawełnianą ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20–30 minut.
  4. Rozciągnij i podziel ciasto oraz uformuj bułki.
  5. Przenieś bułki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Teraz powinny spędzić 12–15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.
  6. Po upływie tego czasu wyciągnij bułki z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.

Wskazówka: czym posmarować bułki przed pieczeniem? Możesz zrobić to za pomocą rozbełtanego jajka, a potem nałożyć sezam. Zyskasz lekko błyszczące i chrupiące pieczywo.

Jak zrobić bułki? 2

Jakie są rodzaje bułek? Przepisy na smaczne bułki

Wiesz już, jak się robi bułki pszenne. Repertuar pysznego pieczywa nie ogranicza się jednak wyłącznie do takiego rodzaju bułek. W domu możesz przyrządzić dokładnie taki typ bułek, jaki najbardziej smakuje domownikom i oczywiście Tobie.

  • Jak zrobić bułki drożdżowe? To wymarzony kompan dla dżemu czy konfitury oraz świeżego masła. Bułeczki drożdżowe smakują wspaniale solo, jak i z nadzieniem, np. szpinakowym.
  • Jak upiec bułki–kajzerki? Kajzerki, czyli najpopularniejszy rodzaj bułek, cechują się okrągłym kształtem, niewielkim rozmiarem oraz charakterystycznymi nacięciami. Bułki świetnie sprawdzą się jako pierwsze lub drugie śniadanie. Możesz śmiało posmarować je serkiem, położyć na nie wędlinę bądź dżem owocowy.
  • Jak się robi bułki dyniowe? Jest to propozycja dla wielbicieli chrupiącego, miękkiego, świeżego w środku pieczywa, które wprost rozpływa się w ustach. Pieczywo wzbogacone o pestki dyni ma wielu zwolenników. Może do nich dołączysz?

Bułki możesz z powodzeniem wykorzystać do przygotowania rozmaitych potraw. Dla przykładu: wspomniana kajzerka przyda się do sporządzenia pasztetu drobiowego. Domowa bułka ma wiele różnych form – na którą z nich się dziś skusisz?