Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Przyprawy do wołowiny

Przyprawy do wołowiny
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Tradycyjnie
  2. I mniej tradycyjnie

Jeśli chcesz, by na Twoim stole pojawiła się wołowina, o której długo nie będzie można zapomnieć, poświęć trochę czasu, by ją odpowiednio doprawić.

Tradycyjnie

W zależności od sposobu przyrządzenia mięsa, różne przyprawy będą do niego pasować. W przypadku gotowanego mięsa warto użyć liści laurowych, pietruszki, pieprzu czy ziela angielskiego. Gdy dusisz wołowinę pamiętaj o kminku, majeranku, papryce, pieprzu i zielu angielskim. Do mięs pieczonych najlepiej pasują cebula, czosnek i tymianek. Natomiast ze smażoną wołowiną świetnie komponować się będą: cebula, czosnek, papryka i pieprz.

I mniej tradycyjnie

Wołowina w zależności od przypraw tworzy ogromną ilość połączeń smakowych. Pasować do niej będą także anyż, kmin rzymski, goździki, laski cynamonu, estragon, kolendra, szałwia, oregano czy jałowiec. Jeśli masz ochotę na ostre danie, warto dodać chili.