Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pasztet drobiowy

Opis wykonania

Domowy pasztet to prawdziwy rarytas wśród wyrobów mięsnych. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować pasztet drobiowy, który jest kremowy, pyszny i bardzo prosty w wykonaniu.

Pasztet drobiowy - krok 1

Udka kurczaka zalej wodą i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc płyty, tak aby wywar delikatnie bulgotał. Następnie usuń szumowiny i gotuj na bardzo małej mocy około 1,5 godziny.

Pasztet drobiowy - krok 2

Dodaj obrane warzywa, przypaloną nad ogniem cebulę w łupinie i wszystkie przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu.

Gotuj ok. 1,5 godziny raz na jakiś czas zaglądając do garnka w celu sprawdzenia, czy rosół nie wrze zbyt mocno.

Pod koniec gotowania dopraw solą, zdejmij z palnika i zostaw, aż rosół i wszystkie jego składniki wystygną.

Do miski włóż kajzerkę i zalej rosołem. Odstaw, aby bułka nasiąkła wywarem.

Pasztet drobiowy - krok 3

Cebulę pokrój w kostkę. Patelnię rozgrzej na małym ogniu, dodaj masło, a następnie cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Duś na wolnym ogniu około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj wątróbkę i duś razem kolejne 10 minut. Odstaw do przestudzenia.

Pasztet drobiowy - krok 4

Udka, marchewki i kawałek selera z rosołu z odciśniętą bułką, wątróbką, cebulą, czosnkiem zmiel przez maszynkę.

Pasztet drobiowy - krok 5

Masę mięsną dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodaj jajka i wymieszaj na jednolitą masę.

Pasztet drobiowy - krok 6

Formę posmaruj olejem, posyp bułką tartą. Wyłóż masę mięsną i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 45 minut w temp. 170 stopni C.

Pasztet drobiowy - krok 7

Po upieczeniu wyjmij pasztet z piekarnika, pozostaw w foremce do wystudzenia.