Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

165 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Domowy pasztet to prawdziwy rarytas wśród wyrobów mięsnych. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować pasztet drobiowy, który jest kremowy, pyszny i bardzo prosty w wykonaniu.

Składniki

4 udka kurczaka
300 g wątróbki
1 korzeń pietruszki
2 marchewki
¼ korzenia selera
2 cebule
5 gałązek natki pietruszki
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
1 kajzerka
2 jajka
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki oleju rzepakowego do posmarowania formy
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
1085.5 kcal
Tłuszcz
33.1 g
Węglowodany
20.8 g
Błonnik
49.2 g
Białko
6 g
Sól
3.7 g

Opis wykonania

Udka kurczaka zalej wodą i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc płyty grzewczej tak, aby wywar delikatnie bulgotał. Następnie usuń szumowiny i gotuj na bardzo małej mocy około 1,5 godziny.

Dodaj obrane warzywa, przypaloną cebulę w łupinie i wszystkie przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu.

Gotuj ok. 1,5 godziny, raz na jakiś czas zaglądając do garnka w celu sprawdzenia, czy rosół nie wrze zbyt mocno.

Pod koniec gotowania dopraw solą, zdejmij z palnika i zostaw, aż rosół i wszystkie jego składniki wystygną.

Do miski włóż kajzerkę i zalej rosołem. Odstaw, aby bułka nasiąkła wywarem.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.

Bosh Logo
Bosh

Cebulę pokrój w kostkę. Patelnię rozgrzej na małej mocy palnika, dodaj masło, a następnie cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Duś na niskiej mocy płyty około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj wątróbkę i duś razem kolejne 10 minut. Odstaw do przestudzenia.

Udka, marchewki i kawałek selera z rosołu z odciśniętą bułką, wątróbką, cebulą, czosnkiem zmiel przez maszynkę.

Masę mięsną dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodaj jajka i wymieszaj na jednolitą masę.

Formę posmaruj olejem, posyp bułką tartą. Wyłóż masę mięsną i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni.

Po upieczeniu wyjmij pasztet z piekarnika, pozostaw w foremce do wystudzenia.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Małgorzata
W tym roku pokusiłam się o zrobienie pasztetu, obok innych domowych wędlin pysznie prezentuje się na świątecznym stole. Mięciutki i delikatny znalazł uznanie nawet wśród najmłodszych:)