Pasztet drobiowy
4 porcje
165 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Pasztet drobiowy
Pasztet drobiowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Udka kurczaka zalej wodą i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc płyty grzewczej tak, aby wywar delikatnie bulgotał. Następnie usuń szumowiny i gotuj na bardzo małej mocy około 1,5 godziny.
Dodaj obrane warzywa, przypaloną cebulę w łupinie i wszystkie przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu.
Gotuj ok. 1,5 godziny, raz na jakiś czas zaglądając do garnka w celu sprawdzenia, czy rosół nie wrze zbyt mocno.
Pod koniec gotowania dopraw solą, zdejmij z palnika i zostaw, aż rosół i wszystkie jego składniki wystygną.
Do miski włóż kajzerkę i zalej rosołem. Odstaw, aby bułka nasiąkła wywarem.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
Cebulę pokrój w kostkę. Patelnię rozgrzej na małej mocy palnika, dodaj masło, a następnie cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Duś na niskiej mocy płyty około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj wątróbkę i duś razem kolejne 10 minut. Odstaw do przestudzenia.
Udka, marchewki i kawałek selera z rosołu z odciśniętą bułką, wątróbką, cebulą, czosnkiem zmiel przez maszynkę.
Masę mięsną dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodaj jajka i wymieszaj na jednolitą masę.
Formę posmaruj olejem, posyp bułką tartą. Wyłóż masę mięsną i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu wyjmij pasztet z piekarnika, pozostaw w foremce do wystudzenia.
Komentarze