Jak zrobić kluski śląskie?
- Tradycyjne kluski śląskie
- Składniki na kluski śląskie
- Przepis na tradycyjne kluski śląskie
- Z czym podawać kluski śląskie?
- Jak przechowywać kluski śląskie?
Kluski śląskie to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni regionalnej. Ten specjał znany jest z wyjątkowej konsystencji i niepowtarzalnego smaku, który odzwierciedla bogactwo śląskiej tradycji kulinarnej. Kluski śląskie są świetnym dodatkiem do różnorodnych mięs i sosów. W tym artykule dowiesz się jak zrobić kluski śląskie krok po kroku oraz z czym najlepiej je jeść.
Tradycyjne kluski śląskie
Kluski śląskie są rodzajem klusek ziemniaczanych, które przygotowujemy z gotowanych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej. Formujemy w spłaszczone, około 2,5 cm kulki z dołkiem na środku (tutaj ma gromadzić się sos). Najczęściej są koloru białokremowego lub żółtego. Stanowią bardzo popularną potrawę na Dolnym i Górnym Śląsku.
Zobacz też: kluski ziemniaczane.
Najczęściej podaje się je jako dodatek do dań mięsnych – na Śląsku króluje rolada z modrą kapustą. Można również podawać je jako osobne danie. Wtedy często jemy je w towarzystwie okrasy, sosu gulaszowego lub grzybowego. Tutaj bardzo ważną funkcję pełni dziurka, która powstaje w trakcie wyrabiania klusek, gdyż – jak już wspomnieliśmy – ma ona za zadanie utrzymanie sosu na klusku.
Sprawdź: rodzaje ziemniaków.
Składniki na kluski śląskie
Aby przygotować tradycyjne kluski śląskie, będziemy potrzebować składników, które na pewno każdy z nas zawsze ma w domu:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 200 g skrobi ziemniaczanej - niepełna szklanka,
- 1 średnie jajko (można pominąć),
- pół płaskiej łyżeczki soli.
Potrzebne będą również: miska, praska do ziemniaków lub maszynka do mielenia, duży garnek, cedzak do łowienia klusek.
Przepis na tradycyjne kluski śląskie
Jeżeli przygotowaliśmy już wszystkie potrzebne składniki, możemy przystąpić do wyrabiania domowych klusek śląskich. Zaczynamy!
- Wcześniej ugotowane w osolonej wodzie, ostudzone ziemniaki, przepuszczamy przez praskę;
- Otrzymane puree przekładamy do miski;
- Uklepujemy i odejmujemy ¼ masy, w puste miejsce wsypujemy mąkę, a potem odłożone ziemniaki;
- Dokładnie wyrabiamy masę, opcjonalnie dodajemy jajko;
- Doprawiamy solą do smaku.
Za pomocą dużej łyżki nabieramy ciasto i formujemy z niego kulkę (2,5 cm). Lekko spłaszczamy, a następnie robimy na środku niezbyt głęboką dziurkę, np. trzonkiem drewnianej łyżki lub palcem.
Teraz przychodzi czas, aby nastawić wodę w dość dużym garnku – nie zapomnijmy jej posolić. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień pod garnkiem i wrzucamy kluski partiami. Gotujemy około 3 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Wyciągamy je łyżką cedzakową na wcześniej przygotowany talerz.
Z czym podawać kluski śląskie?
Można je podawać w bardzo różnorodny sposób. Zarówno jako osobne danie polane tłuszczykiem, cebulką i skwarkami, ale również jako dodatek do mięsa.
Zobacz: przepis na kluski śląskie.
Bardzo często kluski śląskie podawane są w asyście rolady lub mięsa pieczonego z sosem gulaszowym albo grzybowym.
Zobacz również: przepis na modro kapustę.
Kluski śląskie bez dodatku mięsa również smakują bardzo smacznie. Jaki przepis jest wart uwagi? Dobrym wyborem będzie aromatyczny sos warzywny przygotowany na bazie bulionu. Lekko podsmażamy cebulkę z ząbkiem czosnku. Następnie zalewamy wszystko bulionem i wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew. Całość dusimy. Do smaku dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy oraz sos sojowy. Możemy również nieco dosłodzić cały sos. Na koniec warto zagęścić go śmietaną bądź zblendować warzywa.
Tak przygotowanym sosem polewamy nasze kluski śląskie.
Sprawdź: przepis na śląską roladę.
Jak przechowywać kluski śląskie?
Odpowiednie przechowywanie klusek pozwoli nam cieszyć się ich pysznym smakiem znacznie dłużej. W jaki sposób to zrobić?
Ugotowane kluski przechowujemy w pojemniku włożonym do lodówki. Powinny być odseparowane od siebie, by się nie skleiły.
Surowe kluski - jeśli zjemy je na drugi dzień – możemy ułożyć na desce i posypać mąką, by uniknąć sklejenia. Następnie należy je przykryć folią aluminiową i tak ułożone możemy schować do lodówki.
Zamrożenie jest dobrą opcją, gdy planujemy zaserwować je za tydzień lub dwa. Chowamy kluski do pojemnika i delikatnie oddzielamy od siebie. Następnie pojemnik zamykamy i chowamy do zamrażalnika. Kluski śląskie możemy mrozić po ugotowaniu, jak i surowe.
Aby odmrozić kluski, wystarczy wrzucić je do wrzącej, osolonej wody i gotować przez kilka minut, aż się podgrzeją. Jeżeli zamroziliśmy wcześniej ugotowane kluski, nie odgrzewajmy ich zbyt długo, aby uniknąć nadmiernego rozgotowania.
Podsumowując, kluski śląskie to wyjątkowe danie, które można przygotować w domu, korzystając z ziemniaków, jajka i mąki. Kluski te doskonale komponują się z różnymi sosami, mięsem czy grzybami, tworząc smaczne i sycące danie. Jeśli pozostanie nam jakiś nadmiar klusek, warto przechowywać je w lodówce lub zamrażarce, aby cieszyć się nimi w późniejszym czasie. Smacznego!