Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Rolada na śląską nutę

Opis wykonania

Nieodzowny element niedzielnego śląskiego obiadu.

Mięso kroimy na płaty w poprzek włókien na grubość ok. 1 cm. Rozbijamy tłuczkiem na cieniutkie płaty. Każdy płat smarujemy musztardą i nakładamy plaster boczku, czosnek, ogórki i cebulę. Posypujemy solą, pieprzem i papryka czerwoną. Następnie ciasno zwijamy mięso z farszem nadając kształt rulonu. Każdą roladę spinamy wykałaczką. Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy rolady. Rolada musi mieć zrumienioną skórkę, nawet lekko przypieczona żeby uzyskać odpowiedni sos. Obsmażone rolady gdy tłuszcz lekko odparuje podlewamy wodą lub bulionem warzywnym. Rolady duszą się ok. 2 godzin i należy je doglądać i uzupełniać odparowany płyn.