Rolada śląska
4 porcje
150 min
Średnie
1 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Rolada śląska
Rolada śląska
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mięso kroimy na płaty w poprzek włókien na grubość ok. 1 cm. Rozbijamy tłuczkiem na cieniutkie płaty. Każdy płat smarujemy musztardą i nakładamy plaster boczku, czosnek, ogórki i cebulę.
Posypujemy solą, pieprzem i papryką czerwoną. Następnie ciasno zwijamy mięso z farszem nadając kształt rulonu. Każdą roladę spinamy wykałaczką.
Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy rolady. Rolada musi mieć zrumienioną skórkę, nawet lekko przypieczona, żeby uzyskać odpowiedni sos.
Zobacz: płyty grzewcze Bosch.
Obsmażone rolady, gdy tłuszcz lekko odparuje podlewamy wodą lub bulionem warzywnym. Rolady duszą się ok. 2 godzin i należy je doglądać i uzupełniać odparowany płyn.
Roladę śląską podajemy z kluskami śląskimi i modro kapusto.
Komentarze