Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Modra kapusta po śląsku to barwna, pełna smaku i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych surówek. Jej intensywny kolor i delikatna konsystencja skrywają w sobie mnóstwo walorów smakowych i odżywczych. Poznajmy sekret tej niezwykłej potrawy, która jest nieodłącznym dodatkiem do rolady śląskiej.

Składniki

1,5 kg Kapusta czerwona
2 szt. Cebula
4 szt. Liśc laurowy
6 szt. Ziele angielskie
1 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz
150 g Boczek wędzony
30 ml Ocet spirytusowy
1 szczypta Cukier

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
319.8 kcal
Tłuszcz
18.7 g
Węglowodany
20.4 g
Błonnik
12.7 g
Białko
10.4 g
Sól
1.6 g

Opis wykonania

Kapustę poszatkuj i ugotuj z liściem laurowym, zielem angielskim i solą.

Sprawdź: przepis na zupę fit z czerwonej kapusty.

Kiedy kapusta się gotuje, pokrój boczek w kostkę i wytop z niego skwarki.

Zobacz: płyty grzewcze Bosch.

Cebulę posiekaj w kostkę.

Po ugotowaniu odcedź kapustę, dodaj surową cebulę, skwarki z tłuszczykiem, ocet, cukier, sól, pieprz i duś wszystko razem na małym ogniu przez około 5 minut.

Podawaj na ciepło z daniami mięsnymi, np. roladą śląską.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych