Kasza jaglana – zdrowa czy nie?
Wszędzie słyszy się o prozdrowotnych właściwościach kaszy gryczanej. Natomiast zapominamy, że kasza jaglana również jest zdrowa. Proso jest zdrowsze niż wiele innych zbóż, dlatego, że nie zawiera glutenu.
Gotowanie - zobacz przepisy.
Gluten jest białkiem, które jest odrzucane przez sporą liczbę organizmów dlatego, że powoduje reakcję autoimmunologiczną. Gluten może doprowadzić do:
• Otyłości brzusznej,
• Problemów z układem krwionośnym,
• Problemów jelitowych,
• Wysypek i innego rodzaju alergii skórnych.
Przepisy - przejdź do strony głównej Akademii Smaku.
Z uwagi na to, że kasza jaglana nie zawiera glutenu, może być spokojnie spożywana także przez osoby chore na celiakię. W kaszy jaglanej jest sporo witamin, w tym witaminy z grupy B. Dlatego też jest polecana osobom, które jedzą małą mięsa, a tym samym mogą mieć braki różnych witamin z grupy B oraz niedokrwistość. Kaszą jaglaną można się bardzo dobrze najeść. Jest pożywna i zapełnia skutecznie żołądek na długi czas. Należy wspomnieć jeszcze o tym, że w kaszy jaglanej jest dużo białka, które jest bardzo dobrze przyswajane przez ludzki organizm.
Akademia Smaku - przejdź do strony głównej i wyszukaj przepisy.