Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kasza jaglana – zdrowa czy nie?

Kasza jaglana – zdrowa czy nie?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Wszędzie słyszy się o prozdrowotnych właściwościach kaszy gryczanej. Natomiast zapominamy, że kasza jaglana również jest zdrowa. Proso jest zdrowsze niż wiele innych zbóż, dlatego, że nie zawiera glutenu.

Gotowanie - zobacz przepisy.

Gluten jest białkiem, które jest odrzucane przez sporą liczbę organizmów dlatego, że powoduje reakcję autoimmunologiczną. Gluten może doprowadzić do:

•    Otyłości brzusznej,
•    Problemów z układem krwionośnym,
•    Problemów jelitowych,
•    Wysypek i innego rodzaju alergii skórnych.

Przepisy - przejdź do strony głównej Akademii Smaku.

Z uwagi na to, że kasza jaglana nie zawiera glutenu, może być spokojnie spożywana także przez osoby chore na celiakię. W kaszy jaglanej jest sporo witamin, w tym witaminy z grupy B. Dlatego też jest polecana osobom, które jedzą małą mięsa, a tym samym mogą mieć braki różnych witamin z grupy B oraz niedokrwistość. Kaszą jaglaną można się bardzo dobrze najeść. Jest pożywna i zapełnia skutecznie żołądek na długi czas. Należy wspomnieć jeszcze o tym, że w kaszy jaglanej jest dużo białka, które jest bardzo dobrze przyswajane przez ludzki organizm.

Akademia Smaku - przejdź do strony głównej i wyszukaj przepisy.