Jaglanka z gruszką, cynamonem i orzechami
1 porcje
10 min
Łatwe
Rozgrzewające śniadanie idealne na deszczowy poranek.
Składniki
1 szklanka mleka
2 łyżki płatków jaglanych
1 gruszka
1/2 łyżeczki cynamonu
garść orzechów nerkowca
szczypta gałki muszkatołowej
Jaglanka z gruszką, cynamonem i orzechami
Jaglanka z gruszką, cynamonem i orzechami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Proste i ciepłe śniadanie, które przygotuje nawet najbardziej zabiegana osoba.
Opis przygotowania:
- Płatki wymieszaj z mlekiem i podgrzej na małym ogniu.
- Gruszkę obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do garnka z płatkami i mlekiem.
- Całość mieszaj do momentu zagotowania się. Następnie ściągnij garnek z ognia i cały czas mieszając dodaj przyprawy.
- Orzechy drobno posiekaj i posyp nimi wierzch jaglanki.
- Podawaj na ciepło z listkiem mięty.
TIP DIETETYCZNY
- Pamiętaj o ciągłym mieszaniu, tak oby nic nie przywarło do garnka.
- Mleko krowie można z powodzeniem zastąpić dowolnym innym mlekiem.
- Zamiast z płatków, jaglankę można przygotować z wykorzystaniem ugotowanej kaszy jaglanej. Na jedną porcję wystarczą dwie płaskie łyżki kaszy.
Komentarze