Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jaglanka z gruszką, cynamonem i orzechami

Jaglanka z gruszką, cynamonem i orzechami
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

10 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Rozgrzewające śniadanie idealne na deszczowy poranek.

Składniki

1 szklanka mleka
2 łyżki płatków jaglanych
1 gruszka
1/2 łyżeczki cynamonu
garść orzechów nerkowca
szczypta gałki muszkatołowej

Opis wykonania

Proste i ciepłe śniadanie, które przygotuje nawet najbardziej zabiegana osoba.

Opis przygotowania:

  1. Płatki wymieszaj z mlekiem i podgrzej na małym ogniu.
  2. Gruszkę obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do garnka z płatkami i mlekiem.
  3. Całość mieszaj do momentu zagotowania się. Następnie ściągnij garnek z ognia i cały czas mieszając dodaj przyprawy.
  4. Orzechy drobno posiekaj i posyp nimi wierzch jaglanki.
  5. Podawaj na ciepło z listkiem mięty.

TIP DIETETYCZNY

  • Pamiętaj o ciągłym mieszaniu, tak oby nic nie przywarło do garnka.
  • Mleko krowie można z powodzeniem zastąpić dowolnym innym mlekiem.
  • Zamiast z płatków, jaglankę można przygotować z wykorzystaniem ugotowanej kaszy jaglanej. Na jedną porcję wystarczą dwie płaskie łyżki kaszy.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych